Öl & Whisky
Per W
jan 28, 2022

Den bästa japanska whiskyn på Systembolaget 2022

Japansk whisky har blivit populär bland många dryckesentusiaster i olika länder. Men vad är det egentligen och vad skiljer den från annan whisky? Det var inte länge sedan som många inte kände till denna dryck. Med sin unika smak som en följd av egentillverkade ingredienser har den blivit en favorit för många.


I den här artikeln tar vi dig med på en resa till Japan och berättar mer om den japanska whiskyn och single malt whisky. Du får lära dig mer om när, var och hur den tillverkas samt vilka som är de största producenterna. Vi har också samlat ihop en topplista på bäst japansk whisky som Systembolaget har att erbjuda.

 

Om du endast söker efter en kortguide med japansk whisky för 400+ sek så är det här en bra guide.

Japansk whiskyhistoria

Att många inte tidigare druckit den japanska whiskyn beror på att den mesta whiskyn producerades och såldes på den inhemska marknaden. Det var omkring år 1870 som man började tillverka whisky i Japan. 

 

Den intressanta historien började med att Masataka Taketsuru reste till Skottland och där förälskade sig i den skotska whiskyn. Han lärde sig allt han kunde och återvände med sin kunskap till Japan där han anställdes som destilleridirektör av Shinjiro Torji som ägde en importfirma som importerade västerländsk sprit. 

 

Taketsuru delade med sig av allt han hade lärt sig och de bestämde sig för att de skulle tillverka japansk whisky. Yamazaki grundades 1923 och var det första japanska whiskydestilleriet. 

 

Taketsurus kunskaper gav upphov till en ny våg av destillerier under 1900-talet. 1934 startade han också sitt egna destilleri Yoichi på ön Hokkaido. På destilleriet drivs fortfarande pannorna med kol som skyfflas in för hand i ugnarna. Här kan du lära dig ännu mer om whisky. 

 

Läs vidare: Whiskyhistoria i bredare lag

Topp 5: Bästa japanska whiskyn 2022

Här är årets stora japansk whisky test. Bäst i test 2022 - vi har valt ut de 5 bästa whiskyn från Japan och som finns på Systembolaget. 

1. Nikka Taketsuru Pure Malt | Nr 41061 | 699 kr

I Systembolagets tillfälliga sortiment hittar vi denna pärla - japansk whisky Nikka Taketsuru Pure Malt. Den här whiskyn har en nyanserad, elegant och ganska mjuk smak med fatkaraktär, inslag av aprikos, äppelblommor, honung, kanel, nötter, apelsin och vanilj. 

2. Japansk whisky Tenjaku | Nr 81763 | 329 kr

Den japanska whiskyn Tenjaku har en nyanserad, ren och mild smak med fatkaraktär, inslag av aprikos, torkad ananas, mandelmassa, honung, örter, halm och apelsinskal. Tenjaku whisky lagras i tre år på fat innan den släpps till försäljning. Whiskyn ingår i Systembolagets fasta sortiment. 

3. Umiki Yoshino Spirits | Nr 41013 | 449 kr

En annan japansk whisky Systembolaget har i sitt tillfälliga sortiment är Umiki. Denna japanska whisky innehåller en spännande ingrediens - nämligen havsvatten från Stilla havet. Whiskyn har en nyanserad, fruktig, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av aprikos, gula päron, apelsin, nötter, vanilj, tallkåda, ostronskal och honung. Denna whisky har lagrats på fat gjorda av japansk tall och blandats med filtrerat och avsaltat havsvatten. Whiskyn finns att köpa i Systembolagets tillfälliga sortiment. 

4. Reki Blended Whisky | 4671 | 599 kr

Den här japanska whiskyn är gjord på mältat korn och andra spannmål. Denna whisky har en fruktig, nyanserad rökig smak med fatkaraktär, inslag av torkade aprikoser, apelsin, ljunghonung, lakritsrot, örter och vanilj. Whiskyn är lagrad på rom- och bourbonfat och finns att köpa på Systembolaget.

5. Nikka from the Barrel | Nr 551 | 469 kr

En annan bra japansk whisky Systembolaget har i sitt sortiment är japansk whisky Nikka from the Barrel. Den här whiskyn är en riktig klassiker som lanserades i Japan redan år 1985. Denna whisky har en komplex, maltig smak med fatkaraktär och viss rökighet, inslag av torkad frukt, apelsinblommor, honung, marsipan och salmiak.

 

Missa inte: Hur lagrar man whisky på bästa sätt

2 flaskor Nikka japansk whisky i en bar i Japan.

Vad är det med japansk whisky?

När man började göra den japanska whiskyn hade man lite svårt att finna en egen stil som skiljde sig ut. Det handlar nämligen inte om några stora skillnader i smak utan snarare om eleganta nyanser. Lite av den skotska whiskyn återfinns i smaken och precis som Skottland använder sig Japan av mältat korn, rökigt eller orökt.

 

Den lite speciella karaktären som återfinns i de japanska varianterna kan ha att göra med jäsningen då kornet omvandlas till jäsbar vört, samt lagringen. I Japan där man tillverkar sake är jäsningen viktig och detta gäller även när man tillverkar whisky.

Tillverkning av japansk whisky

Tillverkningen går till så att man destillerar två gånger i enkelpannor och lagrar spriten på ekfat. Man använder oftast amerikansk ek eller europeisk ek. Man kan även välja att använda den japanska eken mizunara, vilket kan ge en vis speciell karaktär till whiskyn. Här hittar du en riktigt bra guide av Systembolaget med mer info om japansk whisky.

 

Även om whisky har producerats i Japan sedan 1870 så var det inte förrän början av 1920-talet som det tog fart då flera producerade och tillverkningsteknikerna professionaliserades. 

Japansk whisky idag 2022

Idag finns det 17 destillerier varav 10 är aktiva destillerier i Japan. De stora Nikka och Suntory står för nästan 90 procent av all whisky som tillverkas i Japan. Några internationellt kända destillerier är Niwakami, Yamazaki, Hakaushu, Yoichi, Miyagikyo, Akkeshi och Fuji Gatemba. Nikka äger Yoichi och Miyagikyo. Suntory äger Yamazaki och Hakaushu. De har blivit världskända på grund av noggrannheten vid själva destilleriprocessen.

 

Whisky från Japan är verkligen någonting speciellt och nyligen blev den japanska whiskyn Nikka Taketsuru och japansk whisky Hibiki utsett till världens bästa whisky. 

 

Idag hittar du även andra spännande nyheter som Akashi från White Oak Distillery och Ichiro Akutos Chichibu. 

 

Läs även: Skillnaden mellan bourbon och skotsk whisky

Whiskyglas på bord.

Är japansk whisky bra?

Smakerna har som sagt inte några stora skillnader utan njutningen finns i de små smakerna. När man tillverkar whiskyn använder man klar vört och jäsningen är ofta lång med olika typer av jästsorter. Man använder till exempel kojijäst som vid tillverkningen av sake. 

 

Många destillerier i Japan har väldigt skilda smaker och det beror givetvis på skillnaderna vid tillverkningen. Destillerierna ligger också på olika ställen med olika klimatförhållanden, något som också påverkar. Man brukar generellt säga att den japanska whiskyn är ren, fruktig i smaken och inte maltig. Den är elegant och rökig, och som sagt finns det också en del likheter med den skotska whiskyn.

Svårt att få tag på japansk whisky

Även om den japanska whisky har tillverkats i ungefär hundra år så skulle det skulle dröja till 2000-talet innan drycken hamnade på den svenska marknaden. Ofta tillverkades whiskyn och såldes på den inhemska marknaden. 

 

På senare år har det dock blivit lite mer komplicerat att få tag i japansk whisky, framför allt de äldre varianterna. Det har helt enkelt att göra med att den är så efterfrågad. 

 

Vilken är den bästa whiskyn? Här berättar Jan Majlard om den japanska whiskyn som blev utnämnd till världens bästa whisky. 

Vad får kallas japansk whisky?

Japan Spirits & Liqueurs Makers Association kom 2021 med nya, strängare japanska whiskybestämmelser som införs från 2024. I de nya reglerna meddelas att ”saccharification, jäsning och destillation måste utföras vid ett destilleri i Japan” för att den sedan ska kunna märkas som japansk whisky. 

 

Destillatet ska inte vara starkare än 95 procent ABV. Det måste åldras i minst tre år i träfat som inte är större än 700 liter. Vidare ska det också buteljeras på flaska på minst 40 procent alkoholhalt.

 

Läs också: Tips på en riktigt god drink med whisky

6 flaskor whisky från 6 olika märken på bord.

Japansk whisky till mat

I Skottland skulle man kanske inte dricka whisky till men men det beror på att man dricker sin whisky på lite annorlunda sätt i Skottland jämfört med hur man gör i Japan. I Japan blandar man ofta whisky. Den finare whiskyn dricks oftast helt rent eller med lite varmt vatten på vintern och lite kallt vatten på sommaren. 

 

När japaner serverar mat till whisky, så ser de till att whiskyn är lite lätt kyld. Vad man äter beror förstås på om whiskyn och vad den har för smak. Olika kan passa olika maträtter. Hur rökt eller komplex i smaken den är gör att en passar till en viss sorts mat. Den kan också passa att äta med mörkt kött, kyckling, fläsk eller anka. 

 

Vet du någon mer som gillar whisky och som kanske skulle gilla den japanska varianten lite extra? Dela gärna artikeln!

 

Köp nu: Följ med på en spännande whiskyprovning

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS