Öl & Whisky
Per W
apr 29, 2022

Jämtlands Bärnsten - en perfekt allround öl

Jämtland är känd för sin vackra natur men också för sin goda öl.

 

Nu är det dags att grotta ned sig i en riktigt bra allround öl från ett av de första svenska mikrobryggerierna, nämligen Jämtlands Bärnsten från Jämtlands Bryggeri. Året var 1995 och det var omkring då som de första svenska mikrobryggerierna startades. 

 

I den här artikeln går vi igenom hur Jämtlands Bryggeri startades samt de steg som ledde till storsäljaren Jämtlands Bärnsten. Följ med och lär dig mer om ölets egenskaper och vilka maträtter den passar till.

 

Är du nyfiken på att upptäcka fler goda ljusa lageröl så har Vinbankens öljournalist Robert Lagerström förberett en topplista på ljus lager på Systembolaget.

Det populära ölet Jämtlands Bärnsten upphälld i ett glas

Lite historia

Två herrar från Östersund, krögaren Kjell Andersson och grossisten Carl Lindgren bestämde sig för att det var dags att ta fram en öl till den lokala festivalen Storsjöyran. Ölets namn skulle vara det lokalt självklara Jämtlands President. Man köpte ett litet bryggeri från Göteborg och flyttade upp det till passande lokaler i Pilgrimsstad strax utanför Östersund. 

 

Att starta ett mikrobryggeri i mitten av 90-talet i Sverige var lättare sagt än gjort. Att starta var inte det svåra utan det svåra var att få lönsamhet på verksamheten. För handen på hjärtat, vi som var med på slutet av 90-talet, den öl som vi drack mest av då var nog inte en hantverksöl ifrån ett litet mikrobryggeri. 

 

Med tiden blev hantverksöl mer populärt. Man kan kanske säga att tiden och folks intresse hann ikapp de första mikrobryggerierna i Sverige. 

 

Under de här första tuffa åren hann Kjell Andersson sälja sin del av bryggeriet till Carl Lindgren som var ensam ägare kvar och fortsatte kämpa för sin öl. Jämtlands Bryggeri fick in den engelske bryggmästaren David Jones som med sitt kunnande och engagemang ändrade förutsättningarna för bryggeriet. 

 

Med David Jones som bryggmästare arbetade man vidare och framgångarna började komma. Bland annat vann man priser vid Stockholm Beer & Whisky festival. The rest is history som man brukar säga. År 2016 firade Jämtlands Bryggeri 20-års jubileum av att tillverka god öl och de verkar inte ha några som helst planer på att sluta med det i framtiden. 

 

Läs även: Guinness - Systembolagets mest sålda öl

Detta har bryggeriets olika öler gemensamt

Jämtlands Bryggeri brygger idag en relativt stor mängd olika öl, både med alkoholstyrkan som folköl som då får säljas inom dagligvaruhandeln samt med högre alkoholstyrka som endast säljs till restaurang och Systembolag. Stilen på deras öl är varierande. Här finns allt ifrån pilsner till sommarlager, stout, bitter ale, IPA, APA, påsköl, julöl och olika varianter av lageröl.

 

Gemensamt med alla deras öl är de är färsköl. Det betyder att all öl inte är pastöriserat utan endast är filtrerat. Ölen innehåller inte heller några konserveringsmedel eller andra tillsatsämnen. Att ölen endast är filtrerad gör att den har en kortare livslängd. Den är alltså inte gjord för att lagras utan är bäst att drickas när tillfälle ges. 

Ljus lager som inte är särskilt ljus

Vad är Jämtlands Bärnsten för öl då? Etiketten säger ljus lager, men jag tror att de flesta är överens om det inte är en vanlig ljus lager à la Pripps Blå. Inget fel på just Pripps Blå men det här är en helt annan klass på ölen. 

 

Att det är en lager är uppenbart men den är inte särskilt ljus. Namnet Bärnsten avslöjar vilken färg vi har på ölen när vi häller upp det i glasen. Den är mörkt bärnstensfärgad och ser väldigt intalande ut. Tittar vi på Systembolagets hemsida ser vi att Jämtlands Bärnsten är klassad som en öl i Märzen och wienerstil, förutom att vara ljus lager. 

 

Märzen och wienerstilen är öl från Bayern och Wien som bryggdes i mars (märz) och var starkare och mer humlat som sedan lagrades i grottor under sommaren för att ölen skulle hålla ända till hösten. Wiener är lite ljusare och har något lägre beska och maltighet. Gemensamt för både Märzen och wiener är aromen av kola och rostad malt. 

 

Jämtlands Bärnsten är gjord på flera olika maltsorter, pale ale malt, lagermalt, karamellmalt, havre och crystal malt. Tillsammans ger de ölen dess härliga maltighet. 

 

När det kommer till humle är det också en blandning av olika sorter. Humlen som används är Hallertau Northern Brewer, Challenger, Styrian Goldings och Cascade. Här ger mixen av humlen ölen dess beska. 

 

Missa inte: Så här många kalorier är det i öl

Handen håller i ett glas öl från Jämtlands Bryggeri

Så smakar Jämtlands Bärnsten

Då vi doftar på Jämtlands Bärnsten känner vi en maltig doft med fruktiga inslag. Vi hittar bland annat ljus sirap, aprikosmarmelad, apelsinskal, kryddor, kola och malt. 

 

Smaken är mycket maltig med toner av lättrostat bröd, honung, kryddor, apelsin och aprikos. Jämtlands Bärnsten har en fin beska som man känner av i både smak och doft. Den fina beskan balanserar den maltiga kroppen på en bra vis. 

 

Ölen är medelfyllig och har en lång maltig eftersmak. Serveringstemperatur för den här ölen tycker jag är strax över 10 grader, 10-12 eller något sådant. Ölen är så pass välgjord och god att den klarar av att serveras  lite varmare än kylskåpskall. 

 

Läs också: Våra bästa tips för att kombinera öl till ost

Bästa maten till Jämtlands Bärnsten

Som tidigare nämnts är Jämtlands Bärnsten en mycket bra allround öl. Den passar i stort sett till det mesta som vi kan tänkas servera till den. Visst är det så att vissa rätter och tilltugg passar bättre men ölen gör sällan bort sig. 

 

Det är kort och gott en öl som passar bra att ha hemma och ta fram och servera när andan faller på. Själv tycker jag den är utomordentligt god till klassisk svensk husmanskost, tänk stekt fläsk med potatis och löksås. 

 

Vill man servera ölen till en pizza passar den också bra till det. När det kommer till ostar tycker jag den passar fint till lagrade hårdostar som gärna får ha en lite nötig karaktär. Då möter ölens maltighet ostens nötighet på ett fint vis. 

 

Köp nu: Gå på en rolig ölprovning i gott sällskap!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS