Upplevelser
Skribent Frida
Feb 25, 2014

Italiensk Vinprovning Uppsala 22/2

Italienskvinprovninguppsala.jpg1 I lördags arrangerade vi en Italiensk vinprovning i Centrala Uppsala. Sommeliern Andreas Uskali med en gedigen bakgrund i dryckesbranschen bjöd på sig själv och skapade en diskussion kring ämnet vin. Han föredrar att deltagarna även deltar under provningen, att de inte är passiva utan bidrar med deras syn och upplevelse kring ämnet. Andreas har tidigare Italienskvinprovninguppsalastuderat på Grythytte Akademi till en kandidatexamen i sommelier och måltidskreatör. Efter studietiden har han jobbat med dryck i kombination på olika restauranger som sommelier, tidigare på Restaurang Domtrappkällaren.

Under kvällen bjöds det på fem olika viner tillsammans med hård ost, lufttorkad skinka, Mortadella och Gorgonzola.

De fyra vinerna var
    1. Bennati Soave Classico - Ett Italienskvinprovning.jpgvitt vin gjort på främst druvorna Garganega, Verdicchio och Nestrano. Området Soave Classico ligger i vinregionen Veneto, strax utanför staden Verona i nordöstra Italien. Vinet har en bra syra med toner av citrus, mandel, annans, päron och persika. 


    1. Raccolto Nero d'Avola Cabernet Sauvignon - Raccolto är en Siciliansk vinproducent som gör sina viner på ett ekologiskt tillvägagångssätt. Detta är ett rött vin gjort på druvorna Nero d'avola och Cabernet Sauvignon. Fylligt, med en mjuk strävhet och toner av svarta vinbär och körsbär samt lakrits och viol. 


    1. Chianti del Barone Ricasoli - Den erkända och anrika producenten Barone Ricasoli har anor tillbaka till 1200-talet och har sin härkomst från vinområdet Chianti som ligger till väst i centrala Italien, utanför staden Florens. Vinet är gjort till störst del på druvan Sangiovese som ger vinet sin klassiska örtighet. Fräscht vin med fina tanniner och toner utav skogsbär, körsbär och örter tillsammans med en viss ton av vanilj. 

  1. Langhe Nebbiolo Pio Cesare - Vinproducenten Pio Cesare har som Ricasoli anor tillbaka till föregående sekel. Vinet är gjort till 100% på druvan Nebbiolo som även är känd som huvuddruva i vinet Barolo. Nebbiolo ger vinet en rosendoft och toner utav nypon. Dessa klassiska toner hittar man även i detta vin, tillsammans med körsbär, cederträ och en viss kryddighet.


 

 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS