Undrar du över hur det är att gå på en italiensk matlagningskurs för två? Då har du kommit helt rätt! Jag besökte nämligen en väldigt populär matlagningskurs i Vasastan och här nedan berättar jag hur det gick till.
Oavsett om du känner att du redan bemästrar köket och bara vill finslipa dina kunskaper, eller om du vet att det finns mycket att utveckla för dig i köket så är matlagningskurser roliga aktiviteter som bryter av vardagslunken.
Via Taysta kan kan man gå på en mängd olika matlagningskurser med olika teman beroende på vad man är intresserad av eller vad man känner att man vill utveckla.
Här hittar du: Alla matlagningskurser på Taysta.
Vill du få mer inspiration kring italiensk matlagning? Madeleine från Landleys Kök har här samlat sina bästa italienska recept.
Italien är ett land med en väldigt rik matkultur. Man kan också se tydliga regionala skillnader i köken. En och samma rätt tillagas på olika sätt i olika delar av Italien. De största skillnaderna ser man mellan norra och södra Italien.
I norra Italien är exempelvis risotton en stor favorit, och man använder sig ofta av smör och grädde. Maten här har tydliga influenser från grannländerna.
I södra Italien rent utav undviker man smör och rätterna där kan i vissa fall anses vara mer hälsosamma. Den Italienska maten är i slutändan väldigt enkel, och med bra råvaror blir rätterna så som de ska vara, ljuvligt goda.
Just denna italienska matlagningskurs som jag var på tillsammans med min man hade temat: Italiensk vardagsmat. Den här kursen är perfekt för den som vill lära sig om grunderna och tankesätt i det italienska köket.
Lokalen som kursen hålls i hittas i Vasastan i Stockholm, och har en alldeles underbar atmosfär. Alla vackra färgerna blandat med dofterna och ljuden av köksredskap. Det känns som att stiga in i ett riktigt italienskt kök. Det känns familjärt och mysigt.
Läs även: Gör egen hemmagjord pasta på italienskt vis
Innan den italienska matlagningen började så fick vi en liten introduktion till hur Samantha, vår italienska kock för kvällen, själv började med matlagning - vilket var väldigt intressant att höra.
Det började nämligen med att hon ofta fick förfrågan på recept när hon bjöd över vänner på middag. Istället för att ge recepten bad hon gästerna komma någon timme tidigare nästa gång, för hon ville visa dem istället.
Det här uppskattades av alla, och hon bestämde sig för att ta sitt intresse vidare på en professionell nivå - och på den vägen är det. Idag är de flesta av hennes kurser fullbokade, så det gäller att vara ute i god tid.
Hon har också skrivit kokböcker och snart lanseras hennes gelatobok, en bok om italiensk glass, här hittar du hennes italienska glasskurs på Taysta.
Under tiden som vi lyssnade på presentationen av Samantha och hennes företag fick vi smaka på lite olika olivoljor och pålägg som också fanns att köpa med sig hem. Sen var det bara att ta på sig förklädet, kavla upp ärmarna och börja på.
Missa inte: Så lagar du den godaste vegetariska lasagnen
Den här måndagen, då jag hade turen att få delta i kursen, delades vi upp i två grupper. Lokalen har tre olika kök på den här adressen. Den här dagen användes bara två.
Grupperna skulle förbereda samma meny i varsitt kök. Alla deltagare fick ett ansvarsområde. Vår kursledare, Salvatore, berättade också att det händer något magiskt då ett recept går från en hand till en annan.
Även om man följer receptet slaviskt så kommer maträtterna smaka lite annorlunda, vilket vi också fick se när vi sedan fick testa på båda gruppernas skapelser.
För mig var det salsiccian som utmärkte sig mest. De olika kockarna hade använt sig av olika mängd chili och därmed blev det två olika slutprodukter. Båda var himmelskt goda, men personligen föredrar jag min salsiccia med lite sting i.
En annan viktig ingrediens i salsiccian är fänkål. I Italien använder man oftast hela frön, vilket ger en väldigt stark smak. Om man däremot vill ha en lite mildare fänkålssmak så går det också jättebra att använda en pulvervariant.
Ingredienser
1 kg fläskkarré
2 vitlöksklyftor
Rivet skal av citron (citronzest)
3 msk riven parmesan
2 kvistar persilja
1 tsk fänkålsfrön (eller pulver för mildare smak)
1 msk havssalt
1 tsk svartpeppar
Gör så här:
Salsiccian kan du sedan använda för att göra en mängd olika maträtter, såsom italienska köttbullar eller ha den på en härlig bruschetta.
Vill du använda salsiccian för att göra bruschetta behöver du endast fördela köttet på brödskivor. Toppa med lite smaksatt lök och grädda i ugnen i 8-10 minuter.
När bröden läggs i ugnen är det viktigt att tänka på att inte placera bröden för nära varandra i formen då bröden lätt kan bli geggiga om de ligger för nära varandra.
Läs också: Ett magiskt recept på riktig italiensk pizzadeg
Vi fick också tillreda bruschetta con cipolle rosse e mascarpone eller bruschetta med karamelliserad rödlök och mascarponeost.
Till bruschettan använde vi oss av mjukost. I Italien använder man sig av endera ricottaost eller mascarponeost. Mascarponeosten har en hög fetthalt, vilket ger en härlig krämig smak.
Ifall man vill göra sin bruschetta lite mer hälsosam så använder man sig av ricottaosten istället som är magrare. Eller mittemellan, som vi gjorde, med philadelphiaost.
Ingredienser
Det här behöver du för att laga bruschetta con cipolle rosse e mascarpone:
2 ciabattabröd (beräkna minst en skiva bröd per person, en ciabatta ger dig 7 skivor bröd)
2-3 rödlökar
2 msk olivolja för att steka löken
½ dl vatten
½ dl rött vin
½ dl vinäger
½ dl socker
1 dl mascarponeost
½ tsk salt
1 krm peppar
Gör så här:
I Italien används också mycket olivolja. Det går att steka i olivolja, men det är viktigt att tänka på att använda kallpressad olivolja. Detta då den varmpressade oljan redan blivit processerad en gång och i och med den andra upphettningen blir ohälsosam.
Om man mot förmodan använder sig av varmpressad olivolja så är det viktigt att inte spara på oljan utan använda i rikliga mängder så att oljan inte bränns vid.
Under kursens gång gjorde vi också en kycklingrätt, pollo alla cacciatora, som var alldeles underbar med alla dess smaker.
I samband med det lärde vi oss också hur viktigt det är att alltid steka kycklingen med skinnsidan neråt, och att inte vända på den före skinnet har fått en vacker gyllenbrun färg. Det här gör så att skinnet inte faller av kycklingen, och på så vis behåller du också smakerna som du vill komma åt ur skinnet.
Ett behändigt tips som vi fick när vi gjorde tiramisun till efterrätt var att bara doppa halva kexpinnen i kaffet. På så vis får du tillräckligt med kaffesmak samtidigt som kexen behåller sin krispighet.
En annan viktig detalj som poängterades under kursens gång var hur viktigt det är att ingen äggula blandas med äggvitan när man blandar ihop själva smeten.
Äggvitan ska vispas fluffig, och det här händer snabbare ifall man lägger i en liten liten gnutta salt innan man börjar vispa. Äggulorna vispas senare med socker så att dem blir ljusa och krämiga, och till sist så vänds allt försiktigt ihop med mascarponeost.
Vissa recept på tiramisu har grädde istället för uppvispad äggvita, vilket är lite av tabu i Italien. Det är, enligt italienare, en amerikansk version.
Under kvällens gång så hann jag också prata med de andra deltagarna på kursen. Till vänster om mig satt en fru som gett en upplevelse i julklapp till hennes man, som de nu avnjöt tillsammans. Till höger om mig satt en ung man som fått en present av sin mamma för att han precis hade flyttat hemifrån.
Vi var en grupp i olika åldrar, vissa hade kommit ensamma och andra hade kommit tillsammans med någon som de kände.
En italiensk matlagningskurs för två är något som verkligen passar alla. Oavsett vilken erfarenhet man har av matlagning innan så kommer alla att få ut något av denna upplevelse.
Alla hade väldigt roligt tillsammans och skulle rekommendera upplevelsen vidare.
Köp nu: Gå på en spännande italiensk matlagningskurs för två
NYHETSBREV
SNABBLÄNKAR
TAYSTA