Upplevelser
Gullvi Borgström
Apr 25, 2016

Italiens stjärnviner - Vinprovning i Uppsala den 23/04

Det här var en lördagskväll med typiskt aprilväder; igår var det sol och varmt, idag snö och slask! Det kändes skönt att krypa in i Akademihotellets varma lokaler för att smörja kråset med fantastiska viner från Italien. Trots vädret var det en dag att glädjas, efter nyheterna om att skånepågen Arvid Rosengren vunnit sommelier VM i Argentina. Imponerande och bara att gratulera.

Det var ett härligt glatt gäng som äntrade lokalen, och som med stor nyfikenhet tog del av vinvärldens mysterier och själsliv. Att se och prova är en förutsättning för att verkligen förstå vinets fägnad, och det är också det allra roligaste sättet att lära sig mer om vin. På slutet blev diskussionerna ivriga kring frågor om vilka viner som är mest prisvärda, och vad för typ av mat som ska serveras till vinerna. Här kommer såklart den personliga smaken in, vilket ledde till muntra åsiktsutbyten. Till provningen:

Barbera d’Alba 2014 från producenten Mauro Molino.
Först ut provades vinet Barbera d’Alba från producenten Mauro Molino. Barbera, denna klassiska druva från Piemonte som ger mjuka fruktiga viner med frisk syra. Mauro Molinos Barbera är gjord i klassisk stil med ren klar, koncentrerad frukt, mest körsbär, med antydningar av salmiak, tobak och jordiga toner. Relativt enkelt men mycket gott! Med sin fruktighet och mjuka tanniner, är detta ett av få viner som kan matcha en rätt av mozzarella och tomater, vilket också kunde konstateras under provningen.

Barolo, Barolo DOCG 2012, Mauro Molino
Så var det dags för en riktig “kioskvältare”, en underbar Barolo, Barolo DOCG 2012, från samma tillverkare som Barberan, Mauro Molino. Druvorna kommer från La Morra, den främsta regionen i Piemonte för Nebbiolo. Två års lagring på fat, har gjort tanninerna ovanligt mjuka och polerade. Fattonerna framträder i form av vanilj, ceder och choklad. Ett ljuvligt vin med varm och fyllig karaktär av solmogna körsbär, rosor och antydan av svamp. Ett klassisk mattillbehör till Barolo är en anrättning av färsk tryffel. Ett oövervinnligt koncept! Tyvärr är färsk tryffel inte tillgängligt vid tidpunkten för provningen. Vi passar på att köpa hem några flaskor av vinet, och lägger på lager till höstens fröjder.

Brunello di Montalcino 2009
Montalcino är en av topporterna i Toscana, som ligger i utkanten av Chianti-distriktet. Här odlas främst druvan Sangiovese (även om det finns ett visst inslag av Bordeaux-druvor till de s.k. Super Tuscan vinerna). Brunello di Montalcino från tillverkaren Tenuta Di Collosorba, är verkligen en tät, okomplicerad och tillgänglig Brunello! Mmmm! Man kan bara njuta av dess rika frukt och dofter av riktigt mörka körsbär, choklad och kryddor som påminner om glögg. De greppbara men förfinade tanninerna kommer att utvecklas och avrundas med åren. Brunellon är lyfter fram de italienska smakerna i lufttorkad skinka och salami, vilket vinprovarsällskapet också instämde i.

Seiterre Amarone 2008
Sist men inte minst, provades en fantastisk Amarone från tillverkare Seiterra. Druvorna som lufttorkats under flera månader, ger här i Seiterres regi ett mycket smakrikt och fylligt vin, med tydliga inslag av torkade bär och choklad. En behaglig Amarone med välintegrerade tanniner och ovanligt låg alkoholhalt för en Amarone, 14,5 %. Detta vin kan med fördel avnjutas till lagrade ostar, som toppas med en bärkompott. Vinet kan bära en söt matchning på grund av det har en naturligt inslag av sötma från de torkade druvorna.

 

När kvällens mörker började lägga sig över Uppsala, bröt sällskapet upp släntrade iväg till en väntande middagsbjudningar. Stort tack för en trevlig kväll i muntert sällskap!

 

Vinprovning Uppsala den 23/04

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS