Upplevelser
Skribent Frida
Jan 20, 2012

Vinprovning tema Italien

Igår kväll tog en Italiensk vinprovning plats i centrala Uppsala, vi provade fyra Italienska viner och gick igenom det mest intressant från Italien. Många av deltagarna hade en stor förkunskap om Italienska vinerna och således blev det en vinprovning med ett stort gemensamt intresse för vin - härliga tider.

[caption id="" align="alignnone" width="481" caption="                                           De fyra vinerna"]Vinprovning italien.jpg[/caption]

1: 2010 Castion Moscato d'Asti Nr 7873
Sött, lätt, fruktigt med krämiga bubblor som förhöjer vinets kropp, en uppfriskande syra som sköljer av det söta och toner av gröna päron, äpplen, citrus, honung och en distinkt ton av fläder från Moscato druvan.

2: 2010 Masi Valpolicella Bonacosta Nr 6998 
Torrt, lätt, mjukt med korniga tanniner, något grön syra och toner av körsbär, hallon, lakrits, svartpeppar, kryddnejlika med en subtil ton av violett.

3: 2009 Tenuta Sant' Antonio Monti Garbi Ripasso Nr 5358
Mycket prisvärt vin. Torrt, fylligt, en uppfriskande syra och runda tanniner som har avrundats på Slovenska ekfat i 12månader med toner utav torkade körsbär, russin, salvia, koriander, kakao, och tobak med subtil nötighet. Monti Garbi är förövrigt en vingård som ligger på 300 meters höjd över havet och har fått ge namnet till detta vin. Mycket tid läggs ner i vingården med tätt planterade stockar och en kalkrik jordmån, hård beskärning och terroir tänk - det är här vinets kvalitet kommer ifrån. Tenuta Sant Antonio började inte tillverka vin förens 1995, innan dess såldes druvorna vidare till större kooperativ. Just detta vin är gjort genom att man torkar hälften av druvorna som sedan blandas med de otorkade druvorna innan jäsning, därigenom får man ett vin, ett mellanting, mellan Valpolicella och Amarone. Efter lagringen på de Slovenska ekfaten får vinet vila på butelj i 12månader innan det släpps till försäljning.

4: 2008 Villa Giada Ajan Barbera d'Asti Nr 2320
Villa Giadas historiska egendom är daterar till år 1790 och skaparen Frederico Faccio, av den familjeägda vinproducenten, satt tidigt upp att målet var att skapa handgjorda Barbera viner från enskilda vingårdar. Under åren har vingården vuxit och är idag på 45 hektar, men traditionen fortskrider än idag av sonsonen, Andrea Faccio. Efter ett omsorgsfullt urval i vingården är de bästa druvorna kvar och trycks varsamt. Musten jäses i rostfria fat men noga kontrollerad temperatur. Skin kontakten varar två till tre veckor. Lagras på Slovenska ekfat i 12 månader och vinet buteljerat i början av sommaren året efter skörd och förblir i flaskan i minst 7-8 månader tills den når en perfekt stabilitet. Ett väl balanserat vin med en fyllig kropp som följs av fina tanniner och en livlig syra, alkoholen är välintegrerad. Tydlig fatkaraktär med inslag av svartvinbär, mörka körsbär, tranbär, salvia och choklad med en subtil ton av lavendel och vanilj - detta vin passar perfekt till en Lasagne, ha gärna i lite av vinet i köttfärsen.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS