Resor
Skribent Per
Feb 09, 2018

Ishotellet Jukkasjärvi - Världens största hotell byggt av is

Ishotellet Jukkasjärvi ligger i byn Jukkasjärvi en bit öster om Kiruna, cirka 20 mil ovanför polcirkeln. Ishotellet eller Icehotel som det även är känt som grundades år 1989. Den lokala entreprenören Yngve Bergqvist letade från början efter ett sätt att erbjuda vinteruppleveler i Norra Sverige där besökare kunde uppleva midnattssolen, norrskenet och samernas unika kultur. 

Historien bakom Ishotellet


Det ursprungliga konceptet var faktiskt inspirerat av den japanska traditionen av att skapa konst av is.  Två japanska konstnärer besökte Jukkasjärvi år 1989 och en igloo byggdes upp i en workshop. Den lilla igloon kallades först för ARTic hall och var menad som ett konstgalleri. Men därefter har igloon byggts upp varje år i nya fasader med nya konstverk som del av sin design.

Igloon växte snabbt till en bar, och sedan till det hotell när Bergqvist ville ge besökare en chans till övernattning. Det är så den lilla igloon växte till det som vi idag känner till som Ishotellet. Idag är hotellet ca 5,500 kvadratmeter och dessutom känt som världens största hotell byggt av is och snö. All is är hämtad från den närliggande Torneälven. Det krävs en otrolig mängd is, ca 1,000 ton för att bygga upp hotellet varje år.

Tidigare har hotellet endast funnits under vintersäsongen. Men år 2016/2017 började man prova ett nytt koncept, ett året runt öppet ishotell. Detta är möjligt tack vare ett kylsystem.

Intill hotellet ligger även Iskyrkan, som blev till som ett resultat av ett samarbete mellan den Svenska kyrkan och Ishotellet. I iskyrkan hålls bröllop och cirka 140 par vigs där varje år.

Norrsken


Ishotellet Jukkasjärvi är ett brilliant resultat av förmågan att använda de material och resurser som fanns tillgängliga på en annars isolerad plats. Och detta var just is, snö och mer is. Precis som Yngve Bergqvists vision så finns det idag mycket att se och göra trots den isolerade platsen.

Norra Sverige är nämligen en av de absolut bästa platserna att uppleva norrsken på. Den bästa tiden på året att se detta fenomen på är under klara nätter mellan oktober och mars. Då är himlen som mörkast och det gröna ljuset från norrskenet skiner som starkast. Du kan uppleva norrskenet på en snöskoter omringad av snö och en stjärnklar himmel, eller genom att ta del i en snöskovandring eller till och med under en fartfyld hundspanntur.

Midnattsol


Det var tidigare endast möjligt at besöka Ishotellet under vintermånaderna, men idag kan du kombinera ditt besök med att också uppleva midnattssolen.

Midnattssolen kan faktiskt endast upplevas under sommaren. Till skillnad från vinterns mörker så har den arktiska sommaren ovanför polcirkeln nämligen inte något riktigt mörker. Det är nästan som att dagarna aldrig tar slut när solen aldrig går ner. Uppesittarkvällar med midnattssol kan bäst upplevas mellan mitten på Maj och mitten på Juli.

Att se och göra i Jukkasjärvi


Eftersom att Ishotellet numera går att besöka året runt, så innebär det att ännu fler aktiviteter finns tillgängliga. Förutom midnattssolen och norrskenet så finns det också mycket annat att uppleva.

Du kan utforska Torneälven ännu närmre under sommaren. En forsfärd på Torneälven är något för de äventyrstörstiga. Fiske och älgsafari är också populära aktiviteter under alla säsonger.

Med undantag av Ishotellet så är det den lokala kulturen det som verkligen gör Jukkasjärvi unikt. Samer har under flera tusen år bott i norra Sverige. De lever ett tufft liv, knutet till årets alla årstider och utmaningar.

Om du bestämmer dig för att besöka samerna som en del av din upplevelse på Ishotellet i Jukkasjärvi, så har även chansen att få träffa och mata renar. Du kan dessutom ta en tur med rensläden, om du är riktigt äventyrlig. Om det inte är något för dig så finns det varmt kaffe och suovas, samernas nationalrätt som väntar i samiska tältkåtor, en typ av stora tält.

Missa inte maten på Ishotellets restaurang!


Passa på att njuta av den spektakulära maten på Ishotellets restaurang som är rankad som Kirunas bästa restaurang, och topp 3 i Lappland. Maten är tillagad av lokala råvaror och delikatesser så som ren, älg och fjällröding erbjuds av Michelinkocken Alexander Meier och hans team.

Vi rekommenderar framförallt att du provar deras ismeny som består av fem olika rätter. Som består bland annat av en förrätt av frøyalax, wakamesallad, wasabimajonnäs och sojagelé som kommer serverad på ett fat av is. För dem med en sötade tand så har de fantastiskt goda efterrätter. Med ismenyn så serveras det en fina hallonsorbeten med åkerbärsmassa, maräng och vit choklad, som också serveras på is. Maten på ishotellet är inte bara underbart delikat, men den är dessutom lika vacker.

Icebar by Icehotel


Om du inte har möjlighet att besöka Ishotellet i Jukkasjärvi så kan du istället besöka en av de isbarer som idag finns runtomkring i världen. Detta är ett koncept som först kom till i början på 1990-talet då Ishotell slog ihop sig med Absolut Vodka.

Oavsett var i världen du besöker Icebar by Icehotel så är all inredning, inklusive glas gjorda i is från Torneälven. All inredning är skapad av konstnärer från alla världens hörn och byter skepnad ut varje år precis som designen på Ishotellet.

Den första baren öppnade i Jukkasjärvi, men idag finns det även isbarer i Stockholm och London. Om du har vägarna förbi Stockholm kan du också kombinera ditt besök med en av våra många provningar. Du kan kolla efter biljetter för Stockholm här. Du kan självklart också läsa om våra provningar i Uppsala, Västerås, Gävle och Örebro här. Vi ser fram emot att träffa dig på en av våra kommande provningarl!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS