Upplevelser
Claes Johansson
Nov 08, 2017

Ingen dålig kväll för att prova på öl

En vackert kylslagen lördagskväll hade ett tjugotal personer tagit sig till Restaurang Svampen i Örebro för att lära sig lite mer om öl och dess historia. Provningen inleddes med en kort genomgång av hur öl gått från att vara ett av världens äldsta alkoholbaserade drycker till att utvecklas till den dryck vi känner idag. Vi pratade om malten och dess betydelse för ölens färg och smak samt om när humlen började användas och hur det påverkar kvaliteten och karaktären på ölen. Sedan gick vi igenom provningsmetodik och smaksensorik för att kunna få ut det mesta av kvällens drycker.

 

Kriek Boon


Som kvällens första öl provade vi Kriek Boon, detta är en lambic smaksatt med körsbär. En lambic är ett spontanjäst öl som påminner mycket om hur man bryggde öl från fösta början. Just i denna öl har man valt att blanda gammal och ung lambic för att få en bra harmoni i ölet. I slutet av jäsningen tillsätter man ca 400 g körsbär per liter öl. Därifrån får ölet sin fina röda färg samt doft och smak. Resultatet är mycket fruktigt men det finns även en tydlig och mycket trevlig syra.

Chimay Blå


Den andra drycken vi provade var Chimay Blå. Detta är också ett öl med anrika traditioner. Det tillverkas av trapistmunkar i klostret i Chimay, det finns totalt sett 11 trapistkloster som får tillverka och sälja öl under namnet Trapistöl. Av dessa kloster är Chimay de som var först med att göra öl för kommersiellt bruk. De är även de som har den största produktionen. Chimay tillverkar framförallt tre olika öl, vit, röd och blå. Den blåa som vi provade i kväll är deras alkoholstarkaste och den med hårdast rostad malt. Detta ger ett ganska kraftigt öl med smak och doft som leder tankarna till vörtbröd och karamell.

Innis&Gunn Rum Finish Oaked Age


Som trea i ordning kom Innis&Gunn Rum Finish Oaked Age. Denna ale har fått en sista lagring på begagnade romfat. Från början gjordes detta för att man ville skapa ekfat som skulle ge en ale-karaktär till whisky. Men det upptäcktes snabbt att resultatet var ett öl som var både karaktärsfullt och mycket gott. Därför började man buteljera det och hade därmed skapat sig en ölhit av ren slump. Ölet som är ganska alkoholstark har en tydlig sötma och ekfatstoner i form av vanilj, smörkola och lite choklad.

Belhaven Twisted Thistle IPA


Fjärde ölen för kvällen var Belhaven Twisted Thistle IPA. När vi provade den var det många av gästerna som log och nickade igenkännande. India Pale Ale, eller IPA, har under lång tid varit en av de mest populära öltyperna i Sverige och det är många som lätt kan identifiera den. Ursprungligen skapades IPA i Storbritannien för att klara den långa transporten till Indien. För att kunna bevaras under resan gjordes ett öl med hög alkoholhalt som sedan torrhumlades för att utnyttja humlens antibiotiska effekt. Belhaven har alla de klassiska dofterna och smakerna som man söker i en IPA. Fruktighet i form av aprikoser och en tydlig hummlebeska och lite brödighet. Denna öl blev mycket populär i församlingen.

Young´s Double Chocolate Stout


Kvällens sista öl var en stout i form av Young´s Double Chocolate Stout. Denna stout har en härlig kropp och tydliga kaffe- och chokladtoner i kombination med en söt knäckighet. Många tyckte att det skulle passa perfekt till en fräsch gräddig dessert med choklad till.

 

Kvällen avslutades med lite allmänt prat om öl och drycker. Det fanns även lite tid över för några frågor innan kvällen avrundades och gästerna droppade av i den härliga höstkvällen. Fler spännande provningar väntar i höst, mer information finner du här.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS