Upplevelser
Claes Johansson
Mar 20, 2018

Hur mycket känner du till om ölets jäsning?

En vackert kylslagen lördagskväll hade 30 personer tagit sig till Restaurang Svampen i Örebro för att lära sig lite mer om öl, jäsning och dess historia. Kvällen inleddes med att kvällens sommelier Claes hälsade deltagarna välkomna och informerade lite om kvällen.

Provningen inleddes med en genomgång av öl och dess historia. Några av kvällens frågor lydde:
Vad är öl? Och hur kan man följa dess utveckling? Hur har det gått från att vara ett av världens äldsta alkoholbaserade drycker till att utvecklas till den dryck vi känner idag?

Vi pratade om malten och dess betydelse för ölens färg och smak. Samt hur humlen började användas och hur det påverkar både kvalitet och karaktär på ölen. Dessa saker fortsattes att diskuteras under själva provningen där vi även gick igenom provingsmetodik och smaksensorik.

Jämtlands Bärnsten


Kvällens första öl var Jämtlands Bärnsten. Denna underjästa öl från de norra delarna av vårt avlånga land har en fräsch och frisk smak med en liten ton av bäska i botten.

Lager som den ju är, så jäses den på en ganska låg temperatur och har därigenom inte så kraftfull karaktär utan drar mer åt det finlemmade hållet.

Weihenstephan Hefe Weisse och White Ghost


Efter detta gav vi oss i kast med Weihenstephan Hefe Weisse, en ofiltrerad veteöl. Ölet har en låg beska och en tydlig syra och jästkaraktär. Ölet är friskt och relativt lättdrucket.

Detta tillsammans med kvällens tredje öl, White Ghost Berliner Wisse som är en veteöl. Denna har fått jäsa en andra gång tillsammans med mjölksyrebakterier som ger ölet ytterligare en hög syra.

Detta passade utmärkt till vår Chevréost. White Ghost är även den en ofiltrerad öl vilket även hjälper till att bevara smakerna i veteölen.

Duvel


Som fjärde öl för kvällen provade vi en trippeljäst Blond Ale från Belgien, Duvel. Denna öl får en sista jäsning på flaska vilket gör att det finns jästfällning i flaskan när ölen anbringas glaset.

Ölet är ljust och även den här ölen är ganska ”lätt” i smaken även om vi här kan hitta lite mer toner av rostat bröd och humlebeska. Till denna öl tyckte flera att den lättrökta Salchichónen från Spanien mötte upp bra i gommen.

La Trappe Dubbel


Efter detta kom kvällens första kraftpaket, La Trappe Dubbel, en öl från ett Trappist kloster. Trappistmunkar har bryggt öl sedan slutet av 1800-talet och har förfinat hantverket genom alla åren.

Kvällens Trappistöl har en djup brun färg och doftar tydligt av malt och kola. I smaken hittar vi en viss sirapssötma och brända mandlar. Till detta passade våra kanderade, salta mandlar mycket bra.

Innis & Gunn Session IPA och Belhaven Twisted Thistle IPA


Kvällens två sista öl var lika men ändå helt olika. Lika genom att de var bryggda enligt samma koncept, olika då deras karaktär och smak var väsensskilt. Bryggkonceptet är IPA-stil. IPA som från början togs fram för ett sätt att kunna konservera ölen som Storbritannien skeppade över till Indien och andra delar av sitt imperium.

För att lyckas med det gjorde man framförallt två saker. Man höjde upp alkoholhalten i ölen och man torrhumlade den. Det vill säga att man tillsätter humle i den färdiga ölen och låter den dra en viss tid. Detta är gynnsamt då humle har en viss antibiotiskeffekt och en trevlig bieffekt visade sig vara att ölen fick en mycket större smak och karaktär.

Först av de två sista ölen var Innis & Gunn Session IPA. Denna öl har tydlig humlebeska och alla de typiska dofterna vi förväntar oss av en IPA. Att den heter session innebär att man valt att göra ölen alkoholsvagare än vad som för stilen är brukligt.

Som sista öl ut kommer Belhaven Twisted Thistle IPA. Detta är en IPA med helt annan karaktär än den förra. Här kommer toner av rågbröd och jäst fram mer tillsammans med aprikos och knäck. Båda dessa två öl fungerade bra med chipsen, Halländsk cheddar samt med Salchichónen.

Med detta tackades besökarna för att de kom och efter frågor och lite allmänna diskussioner kring öl så gick de hemåt i vinterkvällen. Detta var en mycket trevlig kväll, och vi ser fram emot fler kvällar som denna!

Titta in här för mer information om kommande provningar!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS