Matcha öl till mat | Godaste kombinationerna
Hamburgare och öl på en grå tunna inne i en restaurang
Öl & Whisky
Anton S
Sep 24, 2022

Hur du matchar öl till olika maträtter

Att matcha mat och dryck kan kännas som en hel vetenskap, denna artikel kommer att gå igenom hur öl kan matchas till mat. Generella tips, specifika populära maträtter och tilltugg ska redas ut och ölen ska få lyftas fram!

 

Det finns minst 100 olika ölstilar i världen och det utökas hela tiden, att matcha maträtter eller tilltugg till varenda en är definitivt en möjlighet men det är också något av ett evighetsprojekt. Jag kommer därför att dela in ölstilar något mer generellt men absolut täcka de allra största och gå in på kombinationer som verkligen rekommenderas. 

 

Om du är nyfiken på hur du kombinerar öl till vegetarisk mat, så har Ulrika Fürstenhoff tipsat om hur du matchar den vegetariska maten till öl.
 

Fisktacos och annan mat står på en bardisk tillsammans med öl

Allmänna riktlinjer 

Öl har länge varit en väldigt nordeuropeisk företeelse och passar även till sådan matkultur; grytor, syrade grönsaker, fläsk och mjölmat är mycket ofta en trevlig kombination med populära ölstilar i Nordeuropa. Går vi vidare till länder vars dryckestradition ligger i andra drycker tenderar de att servera ljus lager till den lokala maten om öl önskas, mer om det sedan.

Sötma 

Sötma i mat kan i vissa andra drycker vara något problematisk då de saknar sådan, öl har däremot nästan alltid viss sötma vilket gör den mer allsidig. Systembolaget har ett mycket trevligt hjälpmedel jag rekommenderar när det gäller mat med hög sötma; deras smakklockor, hög sötma i mat med icke söt och torr dryck kan göra drycken extra torr och obehaglig. Så kika på klockorna!

Färg är viktigt

Färg kan även vara en indikator på hur en öl och en maträtt kan fungera tillsammans. Färg i öl är alltid, med undantag för belgiska stilar, en indikator på hur rostad viss malt varit vid produktionen. Rostning ger maillard-effekt, samma "färgning" som sker vid stekning/bakning av mat. Är ett kött brunt på ytan kan en liknande brun öl passa mycket väl!

Syra och beska

Syra är självklart relevant det också. Syra i dryck stör sällan en maträtt men om syran i maträtten är väldigt hög kan en öl som saknar syra kännas platt och tråkig i kombination. Vid syra i öl rekommenderas att läsa på beskrivningarna på Systembolaget. Om syran är påtaglig så är det bra med syra i maträtten.  

 

Beska agerar som en agitator med hetta. Om ölen har hög beska som i en IPA och det är mycket chili i en maträtt så kommer hetta stiga rätt rejält vid parning. Beska i öl kan däremot få en rätt att kännas något sötare och mildare, vilket ändrar strukturen på den. Sälta kan däremot bli väldigt trevligt ihop. 

 

Ett ölglas står på ett bord i en bar med folk i bakgrunden

Lager (främst maltdrivna)

Nedan kommer en lista på antingen populära ölstilar och selektiva kombinationer som fungerar. De är indelade i olika huvudkategorier för att underlätta och sorterade efter fallande smakintensitet. Jag inkluderar även vad som driver dessa ölstilar i huvudkategorin.

Ljus internationell lager och Tjeckisk Pilsner

De stora kungarna av ölstilar sett till konsumtion är förmodligen den enklaste att para ihop med mat, de har lätta kroppar, är något maltig i sin arom och har låg beska. Lätta kycklingrätter är härligt här, då maten ej har särskilt kraftiga smaker ölen inte ta över. Typisk öl som passar väl till allt men kanske inte klockrent till något. 

Pilsner Tysk stil

Tyskarna tenderar att lägga extra krut på att få in mer malt i smaken på deras pilsner. Även här har vi en lätt; ljus lager men brödigheten står ut mer och kan med fördel paras ihop med något syrligare rätter. Tänk främst på syrliga grönsaker eller bär i kombinationen såsom surkål, lingon eller tomat.

Dunkel

En Dunkel är en bärnstensfärgad lagerstil vars färg kommit från en viss mängd karamellrostad malt. Denna malt bär med sig förutom färg en knäckebrödig arom och en viss syra. En utomordentligt allsidig stil med potential att förhöja de flesta måltider som går in under husmanskost i Sverige.

Dubbel bock

En ännu mörkare lageröl som förutom högre alkohol ofta bär med sig en del sötma. Det finns nog ingen dryck som är mer lämpad för en kalops än denna. En fantastisk kombination till mustiga grytor som gärna också innehåller vissa söta inslag såsom syltlök eller lingonsylt på sidan. 

 

För dig som är nyfiken på att använda öl i din matlagning, så har matjournalisten Camilla Delkertz delat med sig av sina tips i hur man på bästa sätt kan använda öl i maten.

Veteöl (Jästdrivna öl)

Witbier

En ljus, lätt och något syrlig ölstil som kan agera utmärkt som törstsläckare. Denna stil är även utmärkt lämpad för att paras med lätta fiskrätter och soppor. Perfekt ihop med vit fisk och inte allt för kraftiga grönsaker. 

Weissbier

Denna stil bär likheter med Witbieren på vissa sätt men är ofta något brödigare och mindre syrlig. Förutom lätta fiskrätter är denna öl med låg beska fantastisk på att komplettera de något kryddigare maträtterna. Finns pepparrot och surkål med på tallriken kan ett stort glas Weissbier gärna få vara med.

Dunkelweissen

En mörk variant på Weissbier som är bärnstenfärgad. Förutom något peppriga toner från jäsningen och vetemalten har även denna stil knäckebrödiga toner. Sotad fisk med syrliga tillbehör är fantastiskt till dessa öler men testa gärna även denna till köttbullar för en uppfriskande upplevelse. 

 

Det finns även öl som passar utmärkt till asiatiskt mat, Systembolaget delar med sig av sina tips på hur du kan matcha öl till asiatiskt. 

 

Läs också: Hur du kombinerar öl till ost

Öl står på hyllor i en bar

Belgiska ölstilar (Jästdrivna öl)

Blond/Saison:

Enkelt beskrivet två jästiga ölstilar med högre fyllighet men ändå många likheter i aromerna som finnes i Witbier som också är en belgisk stil men fick mysa med några andra veteöler. Jäst gillar umami väldigt mycket och förhöjer varandra vilket gör rekommendationen enkel; vit fisk med täcke av hårdost och ärter!

Dubbel och Belgisk mörk öl

Två något söta, värmande och smörkola-toniga ölstilar som trivs mycket väl med friterad mat. Pommes frites med tryffelmajonäs är en höjdare, även Croquettes, typisk belgisk öl till typiskt belgisk mat! 

Quadrupel

En tungviktare från Belgien, en ölstil som sällan presenteras under 10 % volymalkohol. Dessa öl är en klassiker till grönmögelost med god anledning! Den har nämligen tonvis med sötma och jästtoner, två smaker som stormtrivs med umamirika ostar. De förhöjer varandra så om det är nog med bara osten kanske detta ska undvikas men för de som vill ha mer! 

 

Läs även: Belgiens bästa ölsorter.

Syrlig öl

Berliner Weisse

En ölstil som har påtaglig syra, citrus och lätta kryddiga toner. Dessa öl är som gjorda för fiskpinnar eller Fish 'n Chips. Syran fräschar upp och skär igenom fettet, citrustonerna gör att citronklyftan nästan känns överflödig.

Gose

Lik Berliner Weisse på många sätt men har oftast en nypa salt tillsatt. Förvånansvärt gott till söt asiatisk mat där sötman i maten kanske känns som lite väl hög, sältan i kombination med syran jämnar ut och kompletterar upp.

Flamländsk röd och brun öl

En mycket spännande ölstil som sällan brukar paras ihop med mat. Syran är ofta hög och påminner om maltvinäger, det finns ofta smak av körsbär och även om det går väldigt bra tillsammans med Fish 'n Chips är vanliga salta chips mycket trevligt till dessa öl.

Geuze och Lambic

Komplexa öler som drar tankarna till bondgårdar. Syran är påtaglig, aromerna många och intressanta. Mycket värdiga att dricka i sig själva men de är en höjdare till musselsoppa! 

 

En öl står på ett bord i solen

Ale och passande maträtter

Främst maltdrivna med undantag av dessa Pale Ales som är humledrivna

Extra special bitter

Trots sitt namn är denna stil inte särskilt besk, den kan liknas till en mellanmörk lager men har högre restsötma och ofta en tydligare humleprofil. Malten ger en brödighet som kompletterar många rätter och humlen friskar upp med sina örtiga aromer. 

American Pale Ale och India Pale Ale

Dessa stilar är mycket humledrivna och med amerikansk sådan (oftast). Beskan är hög och de sprudlar med citrus och blomstertoner. Dessa fungerar utmärkt till mycket salt mat men även till många kryddiga indiska rätter. Se bara upp med beska och hetta då de förhöjer varandra. Testa till hårdost också!

Red ale

En irländsk stil som sällan får hävda sig. Med bärnstensfärg får den knäckebrödiga toner med även en del smörkola. Servera för all del till husmanskost men grillad kyckling är även en höjdare, för kraftigare grillat se resterande Ale-stilar inunder!

Brown ale

En mörk ale med fokus på karamelliga toner och viss sötma. Denna stil fungerar fantastisk till grytor såsom Dubbel bock, men passa på att para ihop den med rökt kött. Har du turen att kunna få tag i Bringa som rökts med ett något mildare träslag är detta en fantastisk kombination.

Porter

Fungerar såklart utmärkt till en portergryta men denna stil är långt mer allsidig än så! Hårdost och Porter är fantastisk men så även kräftor! Görs det Shepherd's pie hemma anser jag att det är obligatoriskt med ett par flaskor på bordet! Här har du ett recept på Shepherd's pie perfekt till öl.

Pastry Stout

En smått galen ölstil med flera kombinationer av kryddning. Grunden brukar vara en Imperial Stout (en mycket stark Stout) men den är ackompanjerad med mjölksocker. Mjölksocker jäser inte till alkohol och är därför kvar i ölen efter jäsning. Påtaglig sötma kommer därmed fram och dessa öl är fantastiskt till kladdkaka! 

 

Dela gärna artikeln med en vän som älskar öl och vill ha tips på maträtter!


Köp nu: En spännande ölprovning

 

Kommentarer (+0)

LÄMNA KOMMENTAR

NYHETSBREV

BETLANINGSALTERNATIV

visamastercardmaestroklarnaswish

HANDLA SÄKERT

trygg-ehandelmastercard-secureverified-by-visa

FÖLJ OSS