Upplevelser
Dryckesexpert Helena
Oct 02, 2019

Härliga och oväntade smakkombinationer

Så har då hösten varslat sin ankomst med färgskiftningar, härliga myskvällar med tända ljus och våra provningar förstås. Denna vackra höstfredag slöt 20 förväntansfulla deltagare upp för vår Öl & Ostprovning på Elite Grand Hotel i Gävle. Kvällen bjöd på många oväntade smakkombinationer med härligt resultat. Vi började med en genomgång av öltillverkning och dess olika stilar. Sedan diskuterade vi olika hummel & malt sorter som finns i gediget antal. Liksom dess olika karaktäristiska smaker som ger ölsorterna sitt egna unika signum.

Vi börjar i Belgien

DUVEL är ett av Belgiens mest berömda öl och ett riktmärke för en Belgisk Blonde ale. Det tillverkas av ett flamländskt familjeägt bryggeri som grundades 1871. Jästen Victor är en av de viktigaste komponenterna och finns endast på 6 platser i världen. Det blev en mjuk start på provningen när vi bjöds vi på en smakresa tillsammans med en krämig fransk Brie Ost, som inte förtog utan framhävde både öl och ost. Den andra ölen i provningen kommer från världens äldsta bryggeri Bayerische Staatsbrauerei norr om München. Weihenstephaner Hefe Weissbier är bryggeriets stolthet och ett av Tysklands mest kända veteöl. Ölet är ofiltrerat, vilket ger en härlig fräschör. Norins Estelle är en underbar hårdost med lagom sälta och lagring. Enligt deltagarna lyfte osten och ölet varandra utan att förta varandras smaker. Smakerna i både öl och ost fanns tydligt kvar med deras egna karaktärer.

Vidare till Trappist-öl

Kvällens första trappistöl tillverkas på en av 10 cisternkloster som ingår i ITA som äger och förvaltar varumärket Trappist. Klostret heter Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven och ligger i Tilburg i Nederländerna. La Trappe Trappist Dubbel upplever jag lite vassare och krävande vilket då också kräver en ost som kan ge mycket smak och arom. Valet blev då Boxholms Kryddost. Med sin egna karaktär har den här osten en explosion av härliga kryddor som bland annat anis och kummin, som passar utmärkt till den balanserade beskan och djupet i ölet. Det är en spännande smak kombo som ger den gamla klassiska kryddosten en ny plats i vårt smak skafferi. Vår sista öl i provningen kommer från Trappistklostret vid Westmalle, som är ett av de mest traditionsrika bland trappisterna. Westmalle Dubbel är en fullträff med en mjuk och lång eftersmak som passar förträffligt till kvällens sista ost från Kwibille. Kwibille Gräddost är en mild och rund grönmögelost, många skulle nog säga att de är ett märkligt möte i smakresans värld men skam den som inte provar den. Då går man miste om ett verkligt smakminne som gav verkliga ovationer under provningen, då de här komponenterna verkligen tar fram de bästa ur varandra. Denna lyckade kväll avrundades med en frågestund och info om TAYSTAs provningar under hösten/vintern. Några av  deltagarna berättade att de aldrig trott att skulle vara en sån lyckad kombination. De ger en sommelier stor glädje att höra. Tack för ikväll och vi hoppas på att se er igen på någon av våra kommande provningar!  

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS