Upplevelser
Sommelier Henrik
Nov 19, 2019

Halloweenkväll

Det är halloween, det är mörkt och lite ruggigt väder utomhus. På Elite Grand Hotell i Gävle ser man utklädda människor som ska på någon halloween fest någonstans. Samtidigt så ser man ett stort sällskap som står och väntar på att dörrarna till kvällens vin- och ostprovning ska öppna. Uppdukat på varje plats fanns det åtta viner och fyra ostar som skulle provas. Ett spännande smakäventyr ligger framför oss denna halloween kväll.

De åtta vinerna vi skulle prova denna kväll var:

 • Zonin Prosecco 1821. En prosecco från Venetien i Italien gjord på druvan Glera och med doft och smak av citrus och lite päron.
 • Ferrari Brut Organic. Ett mousserande vin från norra Italien som tillverkas enligt den traditionella metoden (Champagnemetoden) och är gjord på 100 % Chardonnay. Fräsch doft med inslag av gula äpplen, ljust bröd ett uns av nougat och citrus.
 • Chablis Le Finage från just Chablis i Frankrike. En klassisk och väldigt doft- och smaktypisk Chardonnay från vinproducenten La Chablisienne, ett vinkooperativ som inte bara den särklassigt största producenten i Chablis utan dessutom en av de allra bästa. Ett uppfriskande, elegant och mycket trevligt vin med inslag av äpplen, citrus, päron och mineral.
 • Irony Chardonnay från Monteray i Kalifornien, USA. Det här är också en väldigt klassisk Chardonnay från USA med fruktrikedom och viss del fatlagring. Frisk syra och fruktiga toner av citrus och tropiska frukter där eken endast har funktionen att ge övriga komponenter djup, inte ta över.
 • Masi Bonacosta från Venetien i nordöstra Italien. Masi, en välkänd italiensk vinproducent som är mest känd för deras Amaroneviner. Bonacosta tillverkas av samma druvor som deras Amaronevin, dvs Corvina, Rondinella och Molinara och har en ung, fräsch smak med tillgängliga tanniner som ger bra struktur åt vinet. Smak och doft av röda- och svarta bär och lite smörighet.
 • Gemtree Bloodstone Shiraz från McLaren Vale i Australien är ett vin med mycket fruktig smak och mjuka tanniner. Generös doft och smak med inslag av björnbär, mogna körsbär, plommon, peppar och vanilj. Vinet har även den mycket områdestypiska doften och smaken av eukalyptus som växer vilt runt om vingårdarna.
 • Marques de Murrieta Reserva från den klassiska vinregionen Rioja i norra Spanien. Vinproducentens grundare var den första som började fatlagra sina viner i Rioja. Tempranillo är den dominerande druvan i vinet som har lagrats på både nya och gamla ekfat. Det har gett vinet en balanserad, utvecklad, kryddig smak med tydlig fatkaraktär (vanilj), inslag av mörka körsbär, plommon, svarta vinbär, dill, tobak och läder.
 • Château Bouscassé från den inte helt kända vinregionen Madiran som ligger i sydvästra Frankrike. Här gör vinikonen Alain Brumont viner på Madirans stora rödvinsdruva Tannat som är känd för sin tuffa och tanninrika framtoning och som till 50 % är innehållet i vinet Château Bouscassé. Resterande 50 % delas av Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc. Ett fylligt och fruktigt vin med tydliga tanniner och inslag av fat, svarta vinbär, plommon, viol och peppar. Lång, balanserad eftersmak. Château Bouscassé är ett riktigt vinkällarfynd som utan tvekan kommer gå att lagra i minst femton år.

De fyra ostarna vi skulle prova denna kväll var:

 • Vitmögelosten Brillat Savarin från Bourgogne i Frankrike. En fet krämig ost som tillverkas av att man blandar komjölk och grädde. Osten har en mjuk skorpa en smörig konsistens och en underbar syrlig och fräsch smak med toner av nötter.
 • Hårdosten med det vackra namnet Primadonna från Holland. En extralagrad unik ost gjord på skummjölk med smak som inte liknar någon annan. En unik smak som hela tiden ändras i munnen och påminner om hasselnöt, frukt och en lite knäckig smak med sälta.
 • Getosten Chistera från Pyrenéerna i Frankrike. Chistera är en ganska krämig ost med en viss gräddighet där smaken är mild, fruktig, något söt och välbalanserad.
 • Blåmögelosten Montagnolo Affiné från Bayern i Tyskland. Utsedd till världens bästa ost 2013 på World Cheese Awards i England! En härligt krämig och smakrik blåmögelost som är ganska fast i konsistensen. Lite sälta och kryddighet finns också i osten.

Vin och ost tillsammans

Det blev en intensiv halloween kväll med många provningar mellan olika viner och ostar. Vi provade varje ost till fyra olika viner. Allt för att se vad som passar tillsammans och vad som inte passar lika bra tillsammans, även fast allas smak är olika. Det blev en väldigt kul, trevlig och givande kväll och provning. Kvällens vinnare blev Ferrari Brut Organic tillsammans med vitmögelosten Brillat Savarin, båda chardonnay till getosten Chistera och blåmögelosten Montagnolo Affiné till riojan Marques de Murrieta Reserva. Efter stort engagemang från deltagarna var det nu dags att fortsätta lördagkvällen på annat håll. Vi hoppas på ett återseende på någon av våra kommande provningar och att deltagarna då fått en chans att experimentera med smaker ytterligare. Tills dess, ha det fint och stort tack för den här kvällen!      

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS