Recept
Skribent Kristina
jul 03, 2020

Grillade margarita-räkor marinerade i koriander, lime och tequila

Mat och vin är en värld väl värd att djupdyka i. Grillade margarita-räkor är en enkel rätt att preppa och ta med sig ut och grilla i parken eller stranden. Med andra ord, den perfekta sommarrätten!

 

Mat kan lyfta vin och vin kan lyfta mat till helt nya nivåer. Att räkor och vitt vin är vapendragare är inget nytt. Just detta recept på grillade margarita-räkor marinerade i koriander, lime och tequila är en maträtt som blir perfekt med portugisiskt Alvarinho!

 

Antal: 4 personer

Tid: 45 minuter
 

Ingredienser

2 klyftor vitlök

3 msk färsk hackad koriander

500 gram skalade färska (gråa) räkor

2 msk tequila

3 msk olivolja

1 lime, saften

1 tsk Chiliflakes

Salta och peppra efter smak

 

Redskap:

4–6 träspett

Grill

Gör så här

 1. Lägg spetten i vatten i ungefär 30 minuter. Detta för att de ska suga åt sig vatten för att inte börja brinna på grillen.
   
 2. Hacka vitlök och koriander i små bitar och blanda ner det i en skål tillsammans med räkor, tequila, olivolja, limesaft och chiliflakes  Blanda väl tills kryddorna är jämnt fördelade runtom räkorna. Smaka av med salt och svartpeppar.
   
 3. Täck skålen med plast och låt räkorna vila i marinaden i kylen i minst 30 minuter. Förberedd grillen under tiden. 
   
 4. Ta upp räkorna ur marinaden och låt rinna av lite lätt (så de inte droppar ner i elden och orsakar stora lågor). Trä sedan räkorna på spetten. 
   
 5. Se till att du får en bra glöd och att gallret är inoljat innan räkorna läggs på grillen. Grilla dem snabbt på varje sida. Beroende på räkornas storlek så kan det ta mellan 2–3 minuter eller 5–6 minuter innan du vänder. Räkorna ska bli vackert rosa. Akta här så inte räkorna går för länge – då blir de sega och tråkiga.

 

Detta recept går utmärkt att dubblera eller halvera och är fritt från gluten, laktos, nötter och soja. 

 

Som vegetariskt alternativ kan svamp, exempelvis champinjoner användas. Byt bara ut räkorna och följ sedan receptet och tillvägagångssättet. 

Serveringsförslag

Servera gärna med en frisk sallad med ännu mer hackad koriander, mynta, tomater och gurka. Grillad zucchini och majs blir kanon till, vilket även gäller för lättgrillad sparris. Ha uppskuren lime tillgängligt för den som vill pressa över ännu mer syra på sina spett. 

 

Detta recept är ett typexempel på hur smakerna i vinet förstärker smakerna i maten, samt hur aromerna i maträtten kompletterar vinet på ett ypperligt sätt.

 

Grundprincipen är att vinets smaker ska matcha matens smaker. Här möter syran i limen den friska syran från druvan Alvarinho. Även sötman matchas, vilket också gäller för tequilan och kryddornas örtighet i kombination med mineraltonerna i vinet.

 

Ett vitt vin har ofta en stor syra och en nyanserad sötma. Karaktärer som passar perfekt till skaldjur, i synnerhet färska räkor som innehåller en egen naturlig sötma. Det söta i vinet gör också att en viss hetta, gärna från chili blir behagligare att äta. 

 

Soalheiros Alvarinho är fruktigt och friskt med inslag av exotiska frukter. En relativt hög syra med viss sötma, en tydliga mineralitet och inslag av passionsfrukt, persika, en edgy touch av citrus och florala toner av persika. Ett aromatiskt vin, vilket känns tydligt i eftersmaken.

Om vinhuset:

Soalheiro är en föregångare när det gäller viner på druvan Alvarinho från DOC-regionen Vino Verde i Portugal. Tack vare sin höga kvalitet har varumärket blivit lite av ett riktmärke för vad gäller standard och smak. 

 


Läs vidare:  Topp 10 bästa mousserande vinerna 

 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS