Recept
Emma P
jun 10, 2022

Gratinerad fransk löksoppa med Rhônevin

45 min

14 ingredienser

Enkel

Ska du laga fransk löksoppa? Och letar du efter ett bra recept? Då har du kommit helt rätt. Vi kommer gå igenom allt om fransk löksoppa: det bästa receptet, smartaste tillagningsmetoden, bästa vinet i löksoppa och godaste vinet att dricka till. Läs vidare för att lära dig mer.

 

Löksoppa kan varieras på många sätt men i grunden är den enkel med fåtalet ingredienser. Ost och vin är säkerligen de två ingredienser som är mest kända i det franska köket. Förutom, förstås, lök är det precis dessa två ingredienser som bör användas när man gör en riktigt läcker fransk löksoppa med ost.

 

Sugen på att laga en vegansk version på denna goda soppa? Kokboksförfattaren Gustav Johansson från bloggen Jävligt Gott delar med sig av ett smarrigt recept på vegansk fransk löksoppa.

Klassisk fransk löksoppa redo att avnjutas med ett glas vitt vin

Historien om fransk löksoppa

En av klassikerna i det franska köket är löksoppa eller “soupe à l’oignon” som det heter på franska. Historierna bakom löksoppan är omdiskuterade, men det finns två versioner som är mest erkända.

 

Den ena är att kung Louis XV en natt blev hungrig och att det inte fanns annat än, lök, smör och champagne i skåpen. Och vips så hade kungens kockar lyckats skapa en helt ny soppa som kungen också älskade. Med tiden utvecklades soppan till dagens franska löksoppa med bröd och gratinerad ost.

 

En annan version är att hertigen av Loire vid namnet Stanislas Leszczynski provade en löksoppa på ett värdshus i Champagne och stannande kvar där tills han hade lärt sig att tillaga en liknade soppa. Han kom senare att se till att få rätten att serveras på slottet i Versailles.

 

Vart än soppan skapades eller vem det nu var som fick soppan att serveras på det franska hovet så vet vi med säkerhet att den franska löksoppan med gratinerad ost blev populariserad i Paris och heter "soupe à l'oignon gratinée" på franska.

Dagens löksoppa i Paris

I just Paris kallar man samma löksoppa för "gratinée des halles", just för det var här som soppan blev så populär. Torget Les Halles grundades år 1135 av kung Philippe Auguste och var i nästan 800 år huvudstadens stora "skafferi". Hit kom alla för att byta varor med varandra. Folk reste land och rike för att sälja sina varor på det här torget.

 

Maträtten "gratinée des halles", en löksoppa med gratinerad ost serverades på många restauranger som Pied de Cochon, La Poule au Pot eller Chez Barrette. Soppan serverades som en uppiggande frukost för arbetare, ett botemedel mot baksmälla för de rika och som en rejäl måltid för de fattiga. 

 

Idag serveras soppan oftast som en förrätt i små skålar, det passar perfekt att servera dem i Le Creuset Signature Mini - väldigt fina grytor. Men det går även att servera som en varmrätt. Eftersom soppan är så himla god så gäller principen ju mer desto bättre.

 

Som alternativ till vårt recept här nedan så har du här den svenska superkocken Leif Mannerströms franska löksoppa med karamelliserad lök. 

Det franska köket och kokkonster

I det franska köket hittar vi en mängd olika klassiska delikatesser. Det sägs att det franska köket och dess kokkonster står som grund för stora delar av västvärldens matkulturer. Det franska köket blev 2010 tillagt på Unescos världsarvslista över immateriella kulturarv och blev därmed den första matkulturen som listades. 

 

Frankrike är ett fantastiskt land att besöka, speciellt för dig med ett intresse för gastronomi. Oavsett om du betraktar dig själv som en nybörjare eller har lite mer erfarenhet från gastronomins värld, så har landet mycket att erbjuda i form av både kunskap och smakupplevelsen. 

 

Även om löksoppan blev väldigt lyckad, så är det något speciellt med att äta den i Frankrike. Kanske det är något med luften, atmosfären, känslan av att vara där. 

 

Det här kan upplevas med många maträtter från världens alla hörn. De smakar sällan lika bra när man väl är hemma. I många fall handlar det om att råvarorna inte är de samma som de är i exempelvis Grekland.

 

Läs även: Bordeaux, mer än bara dyra châteaux

Lyon - världens kulinariska mittpunkt

Vill man göra en kulinarisk resa i Frankrike så finns det många bra alternativ och rutter man kan välja. Längs med floden Rhône hittas en av de platser som anses vara mittpunkten för världens gastronomi, Lyon. Här är den franska löksoppan helt perfekt och måste provas. 

 

Hit reser kockar från hela världen för att finslipa sina kunskaper i köket. Hela världens mat samlas här. Staden anses nu vara lika värt om inte mer värt än Paris att besöka när man vill uppleva matkulturen i Frankrike. Den har nämligen blivit framröstad till världens gastronomiska huvudstad. 

 

I Lyon hittar du otaliga mängder restauranger i högsta klass, varav 20 faktiskt blivit tilldelade Michelinstjärnor. 

Allt på grisen är gott

Staden är känd för rätter som involverar griskött. Det finns till och med ett ordspråk som lyder “alla delar av grisen kan användas”. En favorit i Lyon är exempelvis rosettakorven, som fått sitt namn efter sin rosa färg. 

 

Men trots att staden är känd för att använda alla delar av grisen, så finns det många alternativ även för dig som inte är så intresserad av griskött. 

 

Du kommer att hitta alla möjliga rätter, både sött och salt. Gratänger, grytor, potatisrätter, ostar och den världskända salladen Salade Lyonnaise. 

Brödskivor ovanpå löksoppan som ska snart gratineras i ugnen

Så väljer du ett gott vin till fransk löksoppa

För att välja rätt vin till din gratinerad fransk löksoppa så är tumregeln att inte välja ett vin som du inte skulle kunna tänka dig att dricka också. Det ska smaka gott. Så välj ett vin som passar dina smakpreferenser och som du gillar. Här nedan får du vidare råd om att välja rätt vin till fransk löksoppa.

Rhônedalen bjuder på stor variation

Som tidigare nämnt, och antagligen är allmänt känt, är vinet också en viktig del av det franska köket. Ett vin som passar helt perfekt till löksoppa är ett Rhônevin. Rhônedalen är en av alla härliga vinregioner i Frankrike och här berättar vi lite mer om den.

 

Vindistriktet Rhône ligger i södra Frankrike, följer floden Rhône och sträcker sig från Vienne 30 km söder om Lyon, ner till Avignon i söder. 

 

Man brukar också dela upp distriktet i södra och norra Rhônedalen. Vinerna i regionen skiljer sig nämligen eftersom förhållanden och kraven på vinmakeriet varierar i regionen. 

 

I norra Rhônedalen regnar det ofta och landskapet är grönt och frodigt. Den vanligaste druvan här är Syrah. Vinerna har en pepprig och kryddig doft och en fruktig och sträv smak. Här hittar vi vinregionerna Côte-Rôtie, Condrieu och Hermitage.

 

Majoriteten av Rhônevinerna kommer från södra Rhônedalen. Klimatet är torrare och varmare, vilket också påverkar vinproduktionen. I södra Rhône hittar vi vinregionerna Châteauneuf-du-Pape, Gigondas, Vacqueyras och Côtes du Rhône

 

Istället för att hålla sig till en druvsort så är man här duktig på att blanda olika druvsorter till helt underbara viner. Vissa viner innehåller faktiskt så många som 14 olika druvsorter, vilket är maxantalet druvsorter i ett och samma vin. 

Rhônevin till fransk löksoppa

En klassisk kombination till fransk löksoppa är ett vitt vin från Rhônedalen och mer specifikt ett vin från Côtes du Rhône, eller ett Côtes du Rhône Blanc som ett vitt vin heter från detta område. 

 

De vita vinerna från Côtes du Rhône är gjorda på en blandning av druvorna Viognier, Roussanne, Marsanne, Clairette, Bourboulenc och Grenache Blanc. Vinerna görs på olika druvor och med olika proportioner av olika vindruvor. Vinerna är fräscha, smakrika och aromatiska, ofta med en kryddig underton. Man hittar smaker av gula äpplen, päron, persikor, aprikos, kryddor, örter och nötter.

 

Till matlagningen av en fransk löksoppa så passar det perfekt att addera en skvätt vitt vin, av samma vin du ska dricka, eller en skvätt sherry. Personligen föredrar jag en skvätt sherry amontillado i min löksoppa - det bidrar med en god nötighet som gifter sig väl med soppan.

 

Bästa vinet till en fransk löksoppa med en skvätt sherry i är ett glas Côtes du Rhône Blanc, helst med störst andel av druvan Viognier.

 

Två rekommendationer av Rhônevin till just det här receptet på fransk löksoppa är Pellerin Côtes du Rhône Reserve Blanc och E. Guigal Côtes du Rhône Blanc. Båda vinerna finns på många av Systembolagets butiker men går även att beställa om så inte skulle vara fallet.  

Chardonnay till löksoppa

Ett gott alternativ till Côtes du Rhône är druvan Chardonnay. Även druvan Pinot Gris, även kallad Pinot Grigio, passar bra till löksoppa.

 

Ett vin som passar bra till löksoppa är vinet La Désirée Chardonnay från Loiredalen i Frankrike.

 

Missa inte: Chablis eller Chardonnay - vad föredrar du?

Upplev Frankrike på hemmaplan

Ifall du inte har möjligheten att resa till Frankrike på momangen så finns det många saker du kan göra här i Sverige för att få en gnutta av Frankrike i ditt liv. 

 

Varför inte gå på en fransk matlagningskurs? Eller kanske finslipa dina vinkunskaper genom att gå på en av alla de fantastiska vinprovningar som Taysta erbjuder runt om i Sverige?

 

Köp nu: Gå på en spännande matlagningskurs hos oss

Färdig gratinerad löksoppa med en flaska vitt vin

Hur gör man fransk löksoppa?

När vinet är valt och ingredienserna köpta är det bara att ta sig hem och börja laga. 

 

Det går också att göra löksoppa utan vin, men det är inget vi rekommenderar. Det blir inte lika smakrikt då. Men om du måste göra en löksoppa utan vin, byt då ut vinet i receptet här nedan mot 1 msk sherryvinäger, balsamvinäger eller vitvinsvinäger. 

 

Du kan byta ut sherry amontillado med valfri sherry eller med vitt vin. Använd samma vita vin som du ska dricka till soppan - det blir bäst kombination då mellan vin och mat. 

 

Västerbottensost kan bytas ut mot gruyère (det är det klassiska alternativet), men en annan smakrik ost fungerar också bra eller en blandning av ostar.

 

TIPS! Något som är vanligt att göra för att öka smaken ännu mer, när man inte trodde det kunde vara möjligt, är att lyfta upp brödlocket och hälla i en äggula. Vissa förändrar även att hälla i några droppar av worcestershiresås.

 

Kocken Julia Child har ett recept på fransk löksoppa då hon har i soppan under kokning worcestershiresås och cognac. I Lyon, där man inte har bröd i löksoppan utan endast ett hårt ostskal, så gör man ett hål i mitten och blandar ned en röra på äggula med portvin. Variationerna är oändliga, testa lite olika recept på frank löksoppa och hitta just din favorit.

Recept på gratinerad fransk löksoppa

Så här gör du en fransk löksoppa som är gratinerad med Västerbottensost. 

 

Tillagningstid:  ca 45 minuter 

Antal personer: 4 personer

Ingredienser

ca 500 g lök

3 klyftor vitlök, kan varieras efter smak

2-3 msk smör

1 tsk flytande honung

1 gnutta salt

3 msk vetemjöl

1 liter vatten

1 dl Sherry Amontillado

1 kub grönsaksbuljong

1/2 tsk svartpeppar

2 msk timjan, helst färsk

4 skivor ljust bröd

2 dl Västerbottensost

Gör så här

Skala och skiva löken. Skala och hacka vitlöken. Personligen tycker jag väldigt mycket om vitlök så jag valde att ta några klyftor extra, men det där gör man enligt egen smak och tycke. Min soppa kanske då kunde benämnas som en fransk löksoppa med vitlök.

Hetta upp smör i en kastrull, lägg i löken och låt löken mjukna upp i smöret. Smaksätt sedan med salt och den flytande honungen. Tillsätt mjölet i kastrullen och blanda i vattnet och vinet. Lägg i tärningen av grönsaksbuljong och låt soppan puttra på låg värme i ungefär en halvtimme.

Krydda med svartpeppar och timjan. Använd helst färsk timjan, men jag har även använt mig av torkad och tycker att resultatet blir riktigt bra. Smaka av.

Nu är det dags att fördela soppan i 4 mindre ugnssäkra soppskålar. Men det finns även ett alternativ ifall du inte har ugnssäkra soppskålar. Du kan laga hela soppan i en större ugnssäker form, och sedan fördela soppan i skålar. Det tråkiga med att använda en stor ugnsform är att presentationen av rätten kan bli lite svårare. Du kommer att få gräva fram soppa från botten och sedan lyfta över brödskivorna i soppskålen. Det går, men det är lite knepigare.

Om du har ugnssäkra soppskålar ska du nu rosta brödskivorna och sedan lyfta över dem i soppskålarna och strö över osten. Gratinera sedan portionerna i ugnen på 225 grader, i ungefär 15 minuter tills osten blir vackert gyllenbrun.

När allt är klart är det bara att servera och kanske njuta av ett glas vin till. Soppan kan serveras endera som förrätt eller som huvudrätt beroende på hur hungrig man är och i vilket tillfälle den serveras. Hans recept skiljer sig lite då det även innehåller potatis. Den varianten låter också ljuvligt god.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS