45 min
28 ingredienser
Medel
Älskar du den klassiska indiska maträtten Tikka Masala? Men inte hittat det bästa receptet? Då kan du sluta leta! Vi har testat olika versioner av Tikka Masala och tagit fram det allra godaste tikka masala receptet.
Tikka Masala har på de senaste åren fått ett rejält uppsving. Allt fler har fått upp ögonen för den smakrika och lite starka maträtten med indiskt påbrå. Rätten serveras alltid tillsammans med ris och ett traditionellt naan-bröd.
Maträtten kan innehålla en mängd olika protein, det mest vanligaste är att grytan har kyckling som huvudingrediens. Den går även att göra vegetarisk, då är det vanligt att den innehåller indiska hårdosten, paneer eller cypriotiska osten haloumi.
Om du vill veta mer om det indiska köket, så delar matskribenten Elisa Amorelli med sig av allt du behöver veta om indisk mat.
Hur denna gryta kom till är lite av ett mysterium och dess berättelse är mycket omdiskuterad. För vissa så kom grytan till på 1970-talet i Glasgow.
Den här myten tar sin början när kocken Ahmed Aslam Ali, uppger att en av hans gäster tyckte att en av hans chicken tikka var torr. För att lösa detta problem, gjorde Aslam Ali en sås med en tomatbas och med kryddor, såsom spiskummin, ingefära, och garam masala. Denna såsen börjades småningom att serveras till rätten över en bädd av basmati ris och på så sätt, blev det en chicken tikka masala.
Det land som först började med att servera indisk mat i Europa, var dessutom England. Detta berodde på att Indien var en brittisk koloni och britter blev förtjusta i den indiska maten. Grytan har även blivit en av Storbritanniens nationalrätter och är omtyckt av hela landet.
Vissa anser att ett recept på tikka masala hittades i Balbir Singhs kokbok "Indian Cookery" så tidigt som 1961. Och mathistoriker anser att rätten uppfanns i Storbritannien av en bangladeshisk kock.
Oavsett vilken historia som är sann, förblir tikka masala en smakrik och välsmakande rätt. Om du är sugen på att göra egna naan bröd, så har matskribenten Henrik Mattsson gjort ett recept på hemgjordda ljuvliga naan bröd.
Du kanske undrar hur denna rätt fick sitt namn? Ordet tikka betyder bitar, vilket tyder på att köttet ska skäras innan tillagning. Och ordet masala betyder kort o gott kryddblandning.
Missa inte: Lär dig gör riktig italiensk pizza hemma
Som det nämndes i introduktionen finns det en mängd olika varianter på denna smakrika gryta.
Bortsett från den ursprungliga tikka masala som är gjord på kyckling, finns det många alternativ till proteinet som används i moderna tappningar av tikka masala-rätter för att tillgodose en mängd olika smaklökar och dieter. Den kan till och med göras med andra köttalternativ som fläsk eller fisk.
Det går även att göra tikka masala vegetarisk, och många vegetarianer och veganer gör denna variant hemma. Nu förtiden serverar allt fler restauranger vegetariska varianter. När det kommer till veganskt och vegetariskt alternativ är det vanligast att man använder paneer.
Paneer är en färsk surmjölksost som är tillverkad på ko- eller buffelmjölk. Osten har på senaste tiden använts som ett veganskt alternativ i flera olika rätter.
Den kändaste rätten som innehåller paneer är grytan, palak paneer. En gryta gjord på spenatpuré, smakrika kryddor och självklart paneer. Osten kan naturligtvis även användas i stället för kyckling i en tikka masala.
Läs också: Bästa receptet på tacopaj
Det finns också många rätter som liknar Tikka Masala. En av dessa rätter är butter masala.
Butter masala är en mer krämig variant av den traditionella tikka masala. Till skillnad från Tikka Masala som oftast är mot det kryddiga hållet är smakerna i en butter masala mildare. Dock så innehåller grytorna många liknade ingredienser. Såsom, vitlök, ingefära, spiskummin och garam masala.
Butter masala tenderar att innehålla mer fetare ingredienser, däribland smör och grädde. Vilket bidrar till att färgen på grytan ändrar sig från tikka masalan. Den är mer åt det orangea hållet.
Butter chickens ursprung är inte lika omtvistad som tikka masala. Den skapades på en restaurang i New Delhi redan 1948. Lala Kundan Lal Gujral arbetade med att producera den första tandoori kryddblandningen, gjord av malda korianderfrön, svartpeppar och mild rödpeppar.
För att återvinna den överblivna kycklingjuicen från marinaden la kockarna till smör och tomat i den. Den här såsen slängdes sedan runt med de tandoorkokta kycklingbitarna innan den serverades. Maträtten fick en sådan stor framgång i den indiska huvudstaden att den snart började exporteras till resten av världen.
Det finns självklart vin som passar till den kryddstarka och smakrika grytan. Till en tikka masala är det bäst att servera ett vin med hög syra. Syran hämmar nämligen hettan i maträtten och ger en balanserad kombination mellan vinet och maten.
Till tikka masala brukar det vanligtvis rekommenderas öl. Detta beror på att öl passar väldigt bra till kryddstark mat.
Till denna smakrika gryta är det bäst att servera ljuslager. Detta grundar sig i att dem har oftast lägre beska jämfört med andra ölstilar. Exempelvis skulle en besk IPA höja upplevelsen av hetta i maten.
När det kommer till vin, är det bäst att kombinera grytan med ett vitt vin. Röda viner har oftast hög strävhet, vilket kan förstärka hettan i grytan. Alkoholen i vinet kan dessutom förstärka hettan som finns i maten.
Vindruvor som passar till tikka masala är riesling, sauvignon blanc och pinot gris.
Ett vin som är perfekt till tikka masala är Kloster Eberbach Riesling Kabinett (Nr 5810, 109 kr). Detta vin har inslag av päron, honungsmelon, persika samt lime. Vinet har en mycket frisk fruktig och druvig smak med lite sötma, som kombineras med hettan i grytan på ett bra sätt. Tycker du inte om söta viner så passar även Von Winning Win Win Riesling Trocken (Nr 79394, 141 kr), ett torr vitt vin med smak av gula äpplen, örter och lite citrus.
Köp nu: Bjud med familj, vänner eller partner till en matlagningskurs'
Hur lagar man då den godaste tikka masala? Här nedan har vi tagit fram det allra bästa och godaste recept som ger 4 portioner.
För att rätten ska bli så autentisk som möjligt har vi även med ett recept på en yoghurt marinad till kycklingen. Detta bidrar till att kycklingen blir mer saftig. Och om du vill göra en vegetarisk verison av detta recept, så är det bara att byta ut kycklingen mot paneer eller dylikt.
Du kan även göra den vegansk genom att byta ut grädden och smöret till vegetabiliska produkter, såsom kokosgrädde.
Till kycklingsmarinaden behöver du (4 port):
800 g Kycklingfile
2 dl Naturell yoghurt
0.5 msk Ingefära
1/2 tsk Hackad vitlök
1.5 tsk Garam masala
0.5 tsk gurkmeja
0.5 tsk Chilipulver
0.5 tsk Salt
0.5 tsk Spiskummin
0.5 tsk Koriander
0.5 tsk Kanel
Till såsen behöver du
1.5 msk Vegetabilisk olja
1.5 msk Smör
1 st Gul lök
1.2 msk Finhackad vitlök
0.5 msk Finriven ingefära
1.2 tsk Garam masala
1.2 tsk Spiskummin
0.5 tsk Gurkmeja
0.5 tsk Koriander
400 g Pressade tomater
0.5 tsk Chili flakes
0.5 tsk Salt
2 dl Grädde
0.5 tsk Brun socker
3 msk Färsk koriander för garnering
Till servering
1 Naan-bröd
300 g Basmati ris
Steg 1. I en skål, kombinera kyckling med alla ingredienserna till kycklingsmarinaden; låt marinera i 10 minuter till en timme (eller över natten om tiden tillåter).
Steg 2. Hetta upp olja i en stor stekpanna eller gryta på medelhög värme. När du fräser, lägg i kycklingbitar i omgångar om två eller tre, se till så att de inte trängs ihop pannan. Stek tills de fått färg i endast 3 minuter på varje sida. Ställ åt sidan. (Du kommer att koka färdigt kycklingen i såsen.)
Steg 3. Smält smöret i samma panna. Fräs löken tills den är mjuk (cirka 3 minuter) medan du skrapar upp eventuella brynta bitar som har fastnat på botten av pannan.
Steg 4. Tillsätt vitlök och ingefära och fräs i 1 minut, tillsätt därefter garam masala, spiskummin, gurkmeja och koriander. Stek i cirka 20 sekunder under omrörning då och då.
Steg 5. Häll i tomatpurén, chilipulver och salt. Låt puttra i cirka 10-15 minuter, rör om då och då tills såsen tjocknar och får en djupt brunröd färg.
Steg 6. Rör i grädden och sockret i såsen. Tillsätt kycklingen tillbaka i pannan och koka i ytterligare 8-10 minuter tills kycklingen är genomstekt och såsen är tjock och bubblar. Häll i vatten för att tunna ut såsen, om det behövs.
Steg 7. Garnera med koriander och servera med ris och ett naanbröd för den ultimata indiska upplevelsen.
NYHETSBREV
SNABBLÄNKAR
TAYSTA