65 min
20 ingredienser
Medel
Älskar du tacopaj? Är det kanske din favoritpaj? Då är det här receptet för dig. Vi har testat flertal olika versioner av tacopaj och skapat den godaste varianten av dem alla. Följ med!
Fredagstacos är en väletablerad tradition i många svenska hem och särskilt uppskattad av familjens yngre medlemmar. Att skicka runt skålar med köttfärs, hackade grönsaker, ost, bönor, sallad, crème fraiche och olika såser och välja ingredienser till sin taco är ett trevligt sätt att umgås med familjen och komma in i helgstämningen.
Dessutom är tacos både goda, lättlagade och går att variera i oändlighet – inte så konstigt att det blivit sådan succé!
I den här artikeln kommer vi att dela med oss av våra godaste recept på tacopaj. Vi tipsar även om några spännande variationer på denna vardagsfavorit – varför inte laga en god vegetarisk tacopaj eller en glutenfri tacopaj?
Många frågar sig om tacopaj är onyttigt. Vad skulle du gissa på? I Arlas egna tacopajrecept så hittar vi näringsvärdet. Näringsvärdet på tacopaj är per portion, inklusive tillbehör, ca 28 g protein, 45 g kolhydrater och 55 g fett. Med andra ord, lite kolhydrater men mycket fett.
Vintips till tacopaj
Letar du efter ett gott vin till tacos? Vårt favoritvin till tacopaj är Briccotondo Barbera 2022 (109 sek, nr 2773). Här får du ett prisvärt och smakrikt rött vin med fräsch syra som möter upp hettan i tacopajen. Smak av solmogna körsbär, skogshallon och örter
Många kan intyga att tacos är en viktig del av fredagsmyset. Det har det varit det sedan 90-talet, det vill säga i över 30 års tid har en stor del av Sveriges befolkning suttit vid middagsbordet en fredagskväll och funderat på vad man skulle fylla sina tacos med.
Däremot så är det inte lika roligt att äta tacorester flera dagar i rad. Då kan det vara en bra idé att laga något helt nytt av det som blev över från fredagstacos, exempelvis en god tacopaj. Det är helt enkelt en kryddig enkel köttfärspaj med ett krämigt täcke på ost och crème fraiche. Du hör ju själv hur gott det låter!
Traditionen att fylla tortillabröd med mat och olika såser kommer till oss från Mexiko. De hårda tacoskalen är däremot en amerikansk uppfinning.
Det som vi kallar tacos här hemma är egentligen tex-mex mat, en blandning mellan olika matinspirationer från Texas och Mexiko.
Det var i 1991 som tacos introducerades i Sverige men det tog några år till innan denna tradition slog igenom ordentligt. Sedan dess har innehållet i våra tacos utvecklats. Vi har gått från att endast använda kryddig köttfärs som protein till att laga tacos på vegetarisk eller vegansk sojafärs, krispig fisk och även halloumi.
Hur man kom på idén att laga en tacopaj är lite oklart men kanske inte så konstigt med tanke på de stora mängder tacos vi svenskar äter?
En klassisk tacopaj är egentligen en enkel köttfärspaj som innehåller pajdeg, kryddig köttfärs, grönsaker, ost och tacosås. Som med tacos kan även innehållet i en tacopaj varieras i oändlighet och enligt ens önskemål.
Missa inte: De bästa vinerna till tacos i år på Systembolaget
Det finns lika många varianter av tacopaj som det finns pajer, nja kanske inte riktigt. Men det ligger något i det. Tacopaj med äggstanning, tacopaj med eller utan stekta grönsaker eller rå, vegetarisk tacopaj och våran storfavorit som du hittar recept på här nedan - nämligen tacopaj med crème fraiche och tacosås.
Denna goda, enkla köttfärspaj går att variera nästan i oändlighet precis som tacos. Man kan utan problem byta ut den klassiska köttfärsen mot exempelvis vegetarisk sojafärs och vips så har man lagat en god, vegetarisk tacopaj.
Är du trött på sojafärs? Då kan du göra en god linsröra. Det är supergott och väldigt nyttigt.
Om du istället vill laga en helvegansk version så har du här ett toppen recept på vegansk tacopaj.
Är du allergisk mot gluten? Misströsta inte – med några smarta ändringar går det fint att baka en glutenfri tacopaj med.
Det enklaste sättet att laga en glutenfri tacopaj är att utgå från ett grundrecept för tacopaj men ersätta den klassiska pajdegen med ett glutenfritt alternativ. Det här receptet på glutenfri pajdeg görs bland annat på kikärtor och är även ett ypperligt alternativ till dig som vill hitta nyttigare alternativ till den klassiska pajdegen.
Du behöver:
380 g kokta kikärtor
1,5 msk rapsolja
1 dl mandelmjöl
1 krm salt
2 tsk fiberhusk
Gör så här:
Läs även: Så lagar du en klassisk västerbottenpaj
Det är relativt ovanligt med tacopaj med äggstanning, eller i alla fall är det inte lika populärt som den klassiska versionen. Men det är alltid roligt att variera.
Fyllning:
500 g köttfärs (gärna nötfärs)
1 påse tacokrydda
1 dl vatten
1 msk smör för stekning
3 dl crème fraiche
1 st ägg
100 g riven ost
2 msk majonnäs
Gör så här:
Se även: Säg omelett - det bästa receptet på omelett
Det finns en hel del annat man kan tillsätta i en tacopaj för att variera smakupplevelsen. Har du exempelvis över lite majs från tacokvällen kan du gärna blanda in det i köttfärsblandningen och vips så har du en god tacopaj med majs. Det adderar sötma och krispighet till den kryddiga köttfärsen.
Har du ingen crème fraiche hemma så kan det vara bra att veta att det går alldeles utmärkt att laga tacopaj med gräddfil istället! Coop har ett bra recept på tacopaj med gräddfil, cocktailtomater och feferoni.
Vilken pajdeg ska man då använda i en tacopaj? Det korta svaret är att egentligen fungerar det lika bra med en pajdeg gjord på vetemjöl, glutenfri pajdeg eller till och med en färdig pajdeg. Det sistnämnda är ett ypperligt alternativ när man har kort om tid och vill slänga ihop en snabb och god middag till familjen.
Här tipsar Alexander om ett spännande recept på hemmagjort tacosås.
Variationer är som sagt många. Istället för att grädda din tacopaj i en vanlig ugnsform går det även bra att laga tacopaj i en långpanna. Enklare än så blir det inte!
Dela gärna artikeln med någon som gillar tacos!
Köp nu: Följ med på en spännande matlagningskurs
Hur lagar man då den godaste tacopajen? Här nedan följer vårt allra bästa tacopajrecept som ger 4-6 portioner. Det här receptet är för dig som älskar krämiga pajer med mycket smak. Överst på pajen är en krispig ostyta och under gömmer sig en krämig oströra och därefter en krämig tacofärsblandning med grönsaker. Supergott. Pajen blir mer fast om den får ligga i kylskåpet i ca 2 timmar, men den är precis lika god att äta direkt från ugnen.
Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 g smör
ca 1/4-1/2 msk vatten
Fyllning
4 st svamp
1 st lök
3 klyftor vitlök
1 st röd paprika
25 g smör
2 dl majs (ca 150 g)
400 g köttfärs
1 paket tacokrydda
2 dl crème fraiche naturell
2 dl crème fraiche paprika chili
3 st tomater
300 g riven ost
2 msk tacosås
Till servering
tacochips
sallad
gräddfil
tacosås chunky salsa
Sätt ugnen på 175°C.
Pajdeg Blanda ihop smör och vetemjöl till en smidig deg. Använd gärna kylskåpskallt smör. Tillsätt en liten del vatten tills degen känns smidig och lätt att forma. Du kan antigen knåda ihop degen för hand eller använda en matberedare.
Tryck ut degen i en pajform (ca 24 cm i diameter). Det ska vara ett jämnt och ganska tjockt lager fördelat nästan hela vägen upp till kanten. Nagga pajdegen med en gaffel. Låt den gärna stå i 20 min i kylen. Förgrädda sedan pajskalet i mitten av ugnen i 10 min.
Fyllning Finhacka svamp, lök, vitlök och paprika. Bryn fettet gyllenbrunt i en stekpanna. Stek svampen och löken på ganska svag värme tills löken har blivit guldgul, addera därefter vitlök, paprika och majs och stek lite lätt.
Addera köttfärsen till grönsakerna, och lite extra fett om det behövs, och stek på svag värme tills köttfärsen är brun. Tillsätt tacokrydda och 1/2 förpackningen av crème fraiche paprika chili och låt puttra en liten stund, ta sedan av plattan och låt svalna. Häll i köttfärsröran i pajdegen och fördela jämnt.
Topping Blanda ihop 2 dl crème fraiche, 1/2 förpackningen av crème fraiche paprika chili, 2 msk tacosås och 100 gram ost. (Tips, du kan även lägga till 2 finhackade feferoni om du önskar det lite hetare). Fördela oströran över köttfärsröran i pajdegen.
Hacka 3 tomater i skivor och fördela tomaterna ovanför oströran. Fördela 200 gram riven osten ovanför tomaterna.
Grädda tacopajen mitt i ugnen i 20 minuter. Höj värmen till 250 grader, grädda pajen i ca 10 minuter tills osten har blivit gyllenbrun. Servera med tacochips, gräddfil, sallad och tacosås chunky salsa.
NYHETSBREV
Kommentarer (+0)