25 min
7 ingredienser
Enkel
Ska du laga ravioli? Och letar du efter ett bra recept? Då har du kommit helt rätt.
Vi kommer att gå igenom allt om den kuddformade pastan. Det bästa receptet, smartaste tillagningsmetoden, goda fyllningar och godaste vinet att dricka till. Dessutom så har vi tagit fram ett gott recept på ravioli med getost och citron.
Ravioli har det senaste året fått ett rejält uppsving. Pastan som kan fyllas med allt från ricotta till skaldjur är uppskattad av matälskare runt om i världen.
Raviolin serveras oftast i en sås såsom tomatsås, köttfärssås eller i en sås baserad på buljong. Runt om i världen finns det varianter av ravioli, i Asien har det blivit populärt med dumplings och i det judiska köket är kreplach en favorit.
Sugen på att laga en vegansk version på denna goda pasta? Coop delar med sig av ett smarrigt recept på vegansk ravioli.
Ordet "ravioli" härstammar från det italienska verbet "riavvolgere", vilket betyder att linda eller svepa. Detta syftar på tillverkningsprocessen, där pastan fylls med fyllning och sedan viks och kramas ihop för att bilda små kuddar.
Även om ursprunget av ravioli är oklart, så finns det bevis som pekar på att denna maträtt var känd redan på 1300-talet. En av de första kända referenserna till ravioli finns i ett manuskript från Francesco di Marco Datini, en florentinsk köpman som levde på den tiden.
Det finns även omtalande om ravioli i 1300-talets England. I en kokbok gjord av kung Richard II:s kockar, här kallades dem för "rauioles". I Rom nämns ravioli av Bartolomeo Scappi som serverade pastan i en skål tillsammans med en tomatsås. Det var första gången som raviolin serverades i en tomatsås. Innan dess serverades ravioli, al brodo, i buljong.
Missa inte: Den bästa pinot gris på Systembolaget
Vi har nämnt tidigare att raviolin kan fyllas med en hel del olika godsaker. Nedan tar vi upp några populära fyllningar att prova på.
Om du är på jakt efter goda pastarecept, så har matskribenten Lisa Nilsson samlat ihop 10 goda pastarätter.
Först och främst har det blivit mycket populärt att fylla pastakuddarna med svamp. Det kan vara vilken svamp som helst. Allt från champinjoner till smörstekta kantareller.
Om du vill tillaga en rätt med svampravioli är det bäst att servera pastan i en krämig sås som har smaker av exempelvis vitt vin, parmesan och crème fraiche.
Ricotta är en italiensk färskost som passar utmärkt att fylla en ravioli med. Ricottans smak och konsistens gör den enkel att jobba med och kan kombineras med andra smaker.
När det kommer till att kombinera ricotta och andra ingredienser så är, spenat en perfekt komponent till den välsmakande osten. Zeta har ett gott recept på ravioli med ricotta och spenat.
Du kan även göra ravioli som innehåller kött. Då rekommenderar vi att du serverar raviolin med en mustig och god tomatsås, för att balansera köttet och såsen.
Dessutom kan du använda överbliven köttfärssås som fyllning, om du inte vet vad du ska göra med köttfärssåsen. Klicka ut kall köttfärs på degen och visp, så får du en god köttfärsravioli.
Läs också: Den godaste italienska pizzadegen
Det finns självklart goda viner som passar till denna italienska klassiker. Vi vill rekommendera vinet Stoneleigh Wild Valley, Sauvignon Blanc, 2021 (Nr 2529, 137 kr). Vinet har en frisk smak som är god tillsammans med getosten och citronen i raviolin.
I vinet finns det inslag av lime, svartvinbärsblad samt passionsfrukt. Dessutom har vinet hintar av persika, nektarin och kryddor, som går hand i hand med den fräscha och uppfriskande pastan.
Det finns även goda röda viner till ravioli. Till en köttbaserad fyllning passar en pinot noir eller en barbera perfekt.
Här nedan är vårt bästa recept på den godaste raviolin. Vi rekommenderar att ni använder detta grundreceptet när ni ska göra era raviolis.
Köp nu: Bjud med vänner eller partner på en fantastisk matlagningskurs
För 4 portioner behöver du:
300 g getost
2 citroner
2 g saffran
1/2 kruka rosmarin
200 g smör
3 blad grönkål
50 g hasselnötter
Steg 1: Sätt på ungnen till 200 grader.
Steg 2: Rör ihop getost, citronskal från 2 citroner och citronjuice från 1 citron. Rör om tills det blir krämigt.
Steg 3: Haka grönkålen till små bitar och sätt in den i ugnen under 10 minuter, eller tills grönkålen är helt frasig.
Steg 4: Kavla ut pastadegen til en stor fyrkant.
Steg 5: Klicka ut getoströran på den övre delen av pastadegen. Vik sedan ihop den undre delen av pastadegen över den övre delen.
Steg 6: Använd en pastaskärare (baksporre) för att dela upp pastadegen till fyrkantiga bitar runt getoströran.
Steg 7: Koka raviolin i 3 minuter.
Steg 8: Värm upp en kastrull till medelvärme och rosta hasselnötterna. Lägg dem åt sidan.
Steg 9: I samma kastrull, smält 200 gram smör. Tillsätt saffran och rör om tills det blir väldigt gult. Tillsätt därefter citronjuice från 1 citron och färsk rosmarin. Häll i raviolin och rör om.
Steg 10: Servera raviolin med frasig grönkål och de rostade hasselnötterna.
NYHETSBREV
Kommentarer (+0)