Upplevelser
Riin R
jan 10, 2020

Goda viner från Allesverloren

I Swartland i Sydafrika hittar vi den för oss svenskar välkända producenten Allesverloren. Allesverloren är namnet på gården och det betyder precis som det låter - ”allt är förlorat”. Historien bakom gården och namnet hade sin början redan på slutet av 1600-talet då änkan Cloete fick ta över gården av Kapområdets guvernör. 

 

På den tiden var det spannmål snarare än druvor som man odlade och det var en enkel jordbruksgård belägen långt från alla städer. För att införskaffa förnödenheter var man tvungen att resa till Stellenbosch med häst och vagn. Dock var det en resa som tog sin tid eftersom det är ca 10 mil till Stellenbosch från gården. Det var när man återvände efter en sådan resa och kom hem till en uppbrunnen gård som man utropade ”Allesverloren”, "Allt är förlorat", vilket man kände när branden tagit det mesta. 

 

Gården byggdes upp och fick namnet Allesverloren. Gården kom i familjen Malans ägor året 1872 och det var Daniel Malan som odlade mer och mer druvor istället för spannmål. 

 

En av sakerna som gjort Allesverloren kända genom tiderna är deras fokus på de portugisiska druvsorterna. Istället för att enbart fokusera på klassiska franska druvsorter, har man odlat portugisiska druvsorter som Touriga Nacional, Tinta Barrocca, osv. Dessutom är det något man gör riktigt bra. Det varma klimatet i Swartland passar de tåliga druvsorterna. 

 

Danie Malan är den som driver gården nu och han är den femte generationen i sin släkt som tar hand om Allesverloren. Han är en gammal rugbyspelare, stor och kraftig med en stor personlighet. Man kan nästan säga att hans personlighet avspeglar sig i vinerna som har kraft, långlivade i munnen men aldrig aggressiva utan mer generösa. 
 

Glada gäster provar vin

Oväntade smakkombinationer

Under vår kväll provade vi följande viner från Allesverloren i kombination med dessa ostar. En lyckad vinprovning som gav deltagarna mersmak. 

Allesverloren Chenin blanc & Gruyère

Vi började vår kväll med att prova ett vitt vin gjort på druvan Chenin Blanc som är den mest planterade druvan i Sydafrika. Lokalt kallas druvan för Steen. Det här är ett vin med fruktig karaktär, inslag av fat, gula päron, bivax, apelsin, kryddor och vanilj. Karaktären på vinet är något oljig och fet med en medelfyllig kropp och en fin syra. Medellång trevlig eftersmak.

 

De feta och oljiga inslagen i vinet gör att det klarar av smakrika rätter. Matförslag till Chenin Blanc är en laxpasta med gräddig sås eller smörstekt torsk med potatis. Ostar som vinet passar till är milda hårdostar eller krämiga vitmögelostar. Kvällens ost, Gruyère, passade riktigt fint till vinet. Osten smakar nötter och blommor, med fruktiga söta inslag. Mycket bra kombination. 

Tinta Barocca Rosé  & Buchettes Nostalgie Herbs (getost med örter)

Det här är ett mycket ovanligt vin som endast säljs på farmen i Sydafrika och här i Sverige. Rosévinet Tinta Barocca Rosé är gjort på den portugisiska portvinsdruvan Tinta Barocca och det är ett av de få roséviner som är gjorda på den här druvan. I Portugal är det en av druvorna som man använder till portvinet och man buteljerar den sällan som ett vanligt stilla vin. Vinet har doft och smak av jordgubbar, hallon, körsbär och bland annat vanilj. Det är fräscht, fruktigt, medelfylligt med en härlig syra som rosévin ska ha. 

 

Enligt min mening passar detta vin som fördrink med lättare små tilltugg, kycklingsallad, eller lax tartare med getost. Buchettes Nostalgie Herbs är en mycket krämig getost som är smaksatt med örter. Tillsammans med vinet blev osten mjuk och ren och mycket smakrik.

 

Osttallrik med fem glas vin

Vidare mot rött

Kvällens röda vinkombinationer blev väldigt uppskattade. Det var här vi hittade mångas favoritkombinationer. 

Shiraz & rökt cheddar

Nu var det dags för oss att prova några av Allesverlorens röda viner. Vi började med att prova deras prisbelönta vin gjort på druvan Shiraz. Det här är egendomens mest berömda vin och det är just det här vinet som en gång gjorde vinmakaren Danie Malan till årets vinmakare i Sydafrika. Shiraz-vinet har fått vila och utvecklas i 18 månader på en kombination av olika fat, både franska och en del amerikanska. Allt för att vinet ska få rätt komplexitet. 

 

Vinet har en mörk färg och går åt det fylliga hållet med bra syra och medelkraftiga tanniner. 

 

Karaktären på det är fruktig med fatkaraktär, vi hittar björnbär, lagerblad, kaffe, sötlakrits, peppar och bland annat choklad. Ett vin som passar bra till smakrika maträtter som exempelvis helstekt oxfilé med sockerärtor, rödvinssås och hasselbackspotatis. Ett vegetarisk alternativ är aubergine med tomat och ost. Vinets fatkaraktär gifte sig verkligen med den rökta cheddarosten och ostens krämighet mjukade upp vinets strävhet. 

Tinta Barocca & Taleggio

Vårt andra röda vin som vi provade var en repris av en druva, nämligen Tinta Barocca. Här är det ensamt i en klassisk röd tappning. Det är roligt och intressant att prova samma druva som både rosé- och rött vin. Vilka skillnader det blir i karaktären på de olika vinerna. 

 

I det här röda vinet har vi ett kryddigt vin med fat, björnbär, plommon, mörka körsbär, choklad och kaffe. Det är fylligt med bra strävhet och fin syra. Lång eftersmak med mörka frukter. 

 

Vinet är till viss del fylligare och kryddigare än Shiraz-vinet och det passar lite bättre till mustigare och kraftigare maträtter. Prova det till långkoket, grillat lamm, biff med potatisgratäng eller en mustig vegetarisk gryta. Den krämiga Taleggio-osten passade perfekt till de fruktiga inslagen i vinet. 

 

Fint avslut på en oförglömlig kväll

En kväll vi sent kommer glömma med goda smakupplevelser och väldigt glada deltagare. Självklart avslutar vi med ett fortifierat, portvinsliknande, vin.

Fine Old Vintage & Cabraliego

Vi avslutade kvällen med en riktigt kraftig och smakrik ost tillsammans med ett lika smakrikt vin. Fine Old Vintage är ett förstärkt sött vin tillverkat på likadant vis som man gör portviner i Portugal. Druvor som Allesverloren använder till det här vinet är några av de klassiska portvinsdruvorna Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barocca och Sousao. Fine old Vintage har blivit utnämnt till Sydafrikas bästa ”portvin” ett flertal gånger. 

 

Vinet är kraftigt och fylligt med bra sötma och syra. Smak och doft är fulla av kryddighet, fat, torkade körsbär, katrinplommon, peppar, russin och kanel. Mycket lång eftersmak.  

 

Cabraliego är en spansk grönmögelost som är mycket kraftig i karaktären. En ost som behöver ett ordentligt sött vin för att komma till sin rätt. Här avslutar vi verkligen kvällens vinprovning på topp. 

 

 

Vem vill du gå på en sydafrikansk provning med? Dela artikeln med den du vill ta med! 💕

 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS