Recept
Joel B
nov 18, 2022

Gin & Tonic

Gin & Tonic är sannolikt världens mest älskade cocktail och går att hitta på drinklistor i alla länder.

 

Få saker är så uppfriskande som en iskall GT på en solig dag. Men med det enorma utbudet idag på båda tonic och gin är det ingen som stoppar dig från att skapa en GT för alla årstider. I artikeln kommer vi gå igenom både tonicens och ginets historia samt när dessa två först började blandas tillsammans.

 

Vi vill också slå ett slag för den svenska ginproduktionen och ge er mängder med GT-recept på prisbelönt svensk gin. Om du är nyfiken på vilka ostar som passar bäst till en Gin & Tonic, så har osttillverkarna Falbygdensost gjort en artikel om hur du kan matcha ost till olika drinkar.

Gin

Gin blev som populärast i mitten av 1900-talet och är förknippat med 1920-talets Gatsby era. Spriten fick även ett stort uppsving på 2010-talet då allt fler började göra drinkar med gin och fler ginbarer öppnades.

Från Holland till London

Gin har haft många olika skepnader över århundrandena. Det som varit detsamma är ett destillat smaksatt primärt med enbär, men också andra smaksättare. Namnet gin är en förkortning på det gamla engelska ordet genever.

 

När vi idag pratar om genever syftar vi till den holländska ginen som började tillverkas på 1600-talet och som skiljer sig mycket från dagens gin. Den var mer lik whiskey i färgen och med en maltigare sötare smak än den klara ginen vi är vana vid.

 

I början av 1700-talet var de som galna för gin i England. Regeringen fick till sist kliva in och strama åt lagarna, men folk ville fortfarande ha sin gin. Historien går att barer som ville undvika de höga skatterna satte upp en liten ginlucka med myntfack där kunderna kunde få sig en hutt i smyg. Dessa markerades med avbildningen av en svart katt, ”Old Tom”, vilket också gett namnet till den mest populära stilen av gin vid den tiden. Till skillnad från genever är Old Tom gin något torrare, men ändå sötare än London dry gin.

 

När kolonnbrännaren uppfanns i början av 1800-talet blev det plötsligt mycket enklare att göra klara destillat. Ginen började nu utvecklas mot en mer torrare stil som fick namnet London dry gin, vilket är den vanligaste förekommande ginstilen fram tills idag. 

 

En klassisk GT på en tunna med två skivor citron

Att göra gin

Gin börjar med en bassprit destillerad från vete eller korn. Spriten smaksätts sedan med hjälp av olika metoder i en omdestilleringsprocess för att till sist spädas ut med vatten till den styrka som den ska buteljeras vid.

Det är framför allt två metoder som är vanligast vid smaksättningen: blötläggning eller ånginfusion. En mycket nyare och mer avancerad metod är även vakuumdestillering.

 

Blötläggning innebär att smaksättarna blandas direkt med basspriten i destilleringspannan och låts ligga tillsammans i en till två dygn för att låta smakerna överföras till spriten. Blandningen destilleras sedan och slutprodukten späds ut och hälls på flaska.

 

Vid ånginfusion placeras smaksättarna i stället i en korg ovanför vätskan i destilleringspannan så att endast ångorna kommer i kontakt med dem. På det sättet blir det en mer varsam överföring av smakerna än vid en blötläggning.

 

De här två metoderna kan såklart även kombineras för att få ut det bästa från de många olika smaksättarna som används i modern gin. Ett exempel är Hendrick’s som delar upp basspriten i två pannor där den ena smaksätts med blötläggning och den andra med ånginfusion. Slutprodukten i flaskan består sedan av en blandning av de två.

 

Vakuumdestillering är precis som det låter. Man skapar ett väldigt lågt tryck i destilleringspannan vilket gör att spriten börjar koka vid en mycket lägre temperatur. Det gör att man inte behöver hetta upp smaksättarna som blandats med spriten lika mycket. På så sätt undviker man att bryta ner eller förändra många av de sköra smakämnena.

 

Läs också: Bästa vinerna till vilt 2022

Tonic water

Tonic water uppkom på 1600-talet i Peru när spanska vallfärdare blandade vatten med barken av ett Cinchona-träd. Sedan dess har Tonic blivit en av de vanligaste drinkutblandningarna.

Medicin mot malaria

Den beska smaken i tonic water kommer ifrån kinin vilket utvinns från barken till cinchona, också känd som kinaträd. Cinchona kommer ursprungligen ifrån Sydamerika och har använts i århundraden som ett botemedel mot feber.

 

Malaria är en av världens vanligaste och dödligaste febersjukdomar och kinin blev en av de få effektiva behandlingarna mot sjukdomen som användes i många hundra år fram tills modernare läkemedel tog över.

 

Vid en expedition i Afrika 1854 använde den skotska läkaren William Balfour Baikie kinin flitigt och upptäckte att det inte bara kunde bota malaria, det kunde även motverka det. Resultatet blev att kinaträd började odlas runt omkring de brittiska kolonierna.

 

Det tog bara några år till innan Erasmums Bond i England patenterade ett sodavatten med kinin som det första tonic water. Det var ingen omedelbar hitt i hemlandet, men i de varmare klimaten i de brittiska kolonierna blev det snabbt populärt.

 

För dig som inte är sugen på en Gin & Tonic, men har gin hemma, så tipsar Expressen på tre gindrinkar du kan göra hemma.

 

En rosa GT med en vacker utsikt i bakgrunden

Gin & Tonic

Även om tonic water nu fanns tillgängligt blandades fortfarande oftast kinin direkt med olika spritsorter i stället som en form av medicin. Det kunde vara i rom, arrack, vin eller förstås gin.

 

Den första omnämningen av en Gin & Tonic som vi känner till är i Oriental Sporting Magazine 1868 i samband med en hästkapplöpning i Lucknow i Indien. Om du hellre vill göra en alkoholfri Gin & Tonic, så har journalisten och musikern Andreas Grube ett recept på en utsökt Gin & Tonic utan ginet.

Olika slags tonic

Liksom med ginen finns det idag en uppsjö med olika sorters tonic water från mindre producenter. Det har gjort att GT:n har genomgått en renässans med barer som ägnar hela drinklistan till olika fantasifulla kombinationer.

 

Den klassiska tonic water är den de flesta av oss är vana vid att blanda vår GT med. Indian tonic water har sitt namn efter när kinin användes för att förhindra malaria i Indien. Den innehåller därför mer kinin än en klassisk tonic water och är då även bittrare.

 

Utöver de två vanligaste sorterna tonic water finns idag smaker med allt från granskott till rabarber. I större matbutiker kan säkert hitta tiotals olika smaker till helgens GT.

 

Se även: Topp 10 av de bästa bryggerier i Sverige.

Svensk gin

Med vår långa tradition av akvavit och snapsar kan man tycka att Sverige vore en självklar källa för högkvalitativ gin, och då har man rätt!

 

Med över sextio olika ginproducenter utspridda över hela vårt avlånga land finns det mycket att välja på. Två av de mest prisbelönta ginmärkena är Hernö gin ifrån Dala utanför Härnösand längs Höga Kusten, samt Lydén gin ifrån Ljungby i Småland. Ett annat populärt gindestilleri är stockholmsbränneri som är den första ginproducenten med sin bas i Stockholm.

 

Hellström gin från Gotland är ytterligare en stor ginproducent från Sverige. Det finns självklart gin som inte har sitt ursprung i Sverige. Bland annat är Gordon gin ett populärt märke när det kommer till en GT. 

Hernö Gin

Hernö Gin grundades 2011 av Jon Hillgren som upptäckte sin passion för gin när han arbetade i en bar i London i slutet av 90-talet.

 

Den första ginen började produceras 2012 och drog hem stora priser på The Gin Masters 2013. Priserna fortsatte att hagla över Hernö och under åren har de vunnit mer än tvåhundra priser var av flera gånger som världens bästa gin.

 

Hernö har idag sex stycken ginsorter i sitt standardsortiment: Dry, Old Tom, Navy Strength, Juniper Cask, Pink BTL, samt Sloe. De gör även begränsade utgåvor av unika recept under namnet Interpretation.

 

En gin o tonic på ett bord med två citroner i

Hernö Gin & Tonic

För att göra en GT på Hernö Dry Gin rekommenderar Hernö följande recept.

 1. Fyll ditt valda glas med is.
 2. Häll i en del Hernö Dry Gin och två delar av en premium tonic water.
 3. Garnera med ett citronskal samt några svartpepparkorn för att framhäva örtigheten i ginen.

Hernö Artisan GT

Denna GT variant anpassades särskilt till Hernös 10-årsjubileumsgin som tyvärr ej finns kvar att köpa hos bolaget. De har dock en annan fatlagrad gin i sitt standardsortiment som går bra att använda i stället.

 1. Fyll ett highball glas med is.
 2. Häll i 5cl Hernö Juniper Cask Gin och 10cl av en premium tonic water.
 3. Garnera drinken genom att flyta 5cl grön Chartreuse på toppen av drinken.

Hernö Pink GT

Hernö Pink BTL har smaker av jordgubbar och rosblad balanserad av framträdande enbär.

 1. Fyll ditt valda glas med is.
 2. Häll i 5cl Hernö Pink BTL och 10cl av en premium Indian tonic water.
 3. Garnera med skivade jordgubbar.

Lydén Gin

Lydén Gin grundades 2019 i Ljungby i Småland av far och son duon Roger och Emil Lydén. Deras Dry Gin vann priset som världens bästa London Dry Gin på World Gin Awards 2021. På samma mässa vann även deras Cask Gin priset för bästa fatlagrade gin.

 

Lydén Gin utmärker sig genom att använda lokala råvaror ifrån Småland som sätter sin särskilda prägel på deras gin. Deras Cask Gin lagras på småländska ekfat. Utöver en Dry Gin och en Cask Gin gör Lydén även en Pink Gin med smak av jordgubb och lingon, samt en Navy Gin.

Lydén Gin & Tonic

För att blanda ihop en GT på Lydéns Dry Gin rekommenderar de följande recept.

 1. Fyll ditt favoritglas med is.
 2. Häll i 5cl Lydén Dry Gin och 10cl Hammars Tonic Original.
 3. Garnera med några lingon och en kvist rosmarin.
Lydén gin och en tonic water flaska på ett bord

Örtig Lydén GT

Axel Aflodal prövade fram den bästa kombinationen tonic water till Lydéns Dry Gin i en artikel för Spirits News.

 1. Fyll ditt valda glas med is.
 2. Häll en del Lydén Dry Gin och två delar Ekobryggeriets Gran-tonic.

Pink Serve

Till en rosa gin och tonic med användning av Lydéns Pink Gin rekommenderar de följande recept.

 

 1. Fyll ditt favoritglas med is.
 2. Häll i 5cl Lydén Pink Gin och 10cl fläder-tonic.
 3. Garnera med skivade jordgubbar.

 

Hoppas nu du har fått mer kunskap i den klassiska drinken och att du fått tips på hur du gör en GT hemma. Dela gärna artikeln med någon som älskar GT, lika mycket som vi gör!

 

Köp nu: Gå på en spännande ginprovning.

 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS