Upplevelser
Dryckesexpert Michael
May 22, 2018

Gävle tipsar om bästa Chardonnay och vin!

Den här varma försommarkvällen var det uppdukat för en ost och vinprovning på Elite Grand Hotell i Gävle. Antalet deltagare var många och alla gjorde sitt för att det skulle bli en riktigt trevlig provning. Och visst blev det trevligt! Vi provade sex viner tillsammans med fyra ostar och deltagarna fick tipsa om kvällens bästa Chardonnay och viner!

Vi inleder kvällen med en brie och en Riesling


Kvällens första ost var en krämig brieost från Frankrike. Doften är mild och mjuk och smaken är krämig och nötig med toner av skog och svamp och en lätt kryddighet.

Nederburg Winemaster Reserve Riesling kommer från Paarl i Sydafrika. Druvorna till det här vinet kommer från högt belägna vingårdar i distriktet Paarl. Det höga läget på vingårdarna ger druvorna en bibehållen friskhet.

Doften är blommig och fruktig med citrus, petroleum och andra tropiska toner. Smaken är frisk och fräsch med ananas, lime och mineralitet. Nerderburg Winemaster Reserve passar bra till kryddiga rätter, aperitif, skaldjur och även till pasta med ostsås.

Chardonnay från Kalifornien och ost från Danmark


Kvällens andra ost var den danska hårdosten Vesterhavs ekologisk. Den är lagrad 26 veckor med Vesterhavet som närmsta granne och är präglad av sitt ursprung. Smaken är kraftig med fin syra, salt, nötig, och fast i konsistensen.

Wente Morning Fog Chardonnay kommer från Livermore Valley i Kalifornien. Jordmånens sammansättning passar chardonnaydruvan bra och bidrar till en lång mineralitet. Vinet är medelfylligt och friskt. Mjukt och harmoniskt med toner av citrus, mogna frukter, rostade nötter och mineral.

Wente är USAs äldsta kontinuerligt driva familjeägda vingård. Passar bra till hårdost, smörstekt torskrygg, ugnsbakad lax, helgrillad kyckling.

Kvällens favoritost och favoritkombination av många deltagare. En deltagare som inte brukar uppskatta chardonnayviner ansåg att det här var kvällens absolut bästa vin.

Dansk hårdost med en super piemonte


Livio Pavese Corniolo Barbera kommer från Piemonte i Italien. Det är en ”super piemonte” vilket betyder att den är gjord på den lokala druvan barbera tillsammans med de franska druvorna cabernet sauvignon och merlot.

Doft och smak är utvecklad med inslag av svarta vinbär, korinter, choklad, och örter. Vinets friskhet mjukades upp på ett bra sätt av hårdosten Vesterhavs härliga sälta. Den blev lite rundare att dricka men nådde inte samma höjder som Wente Morning Fog i kombination med osten.

Italiensk Taleggio med Cote-du-Rhone


Den tredje osten vi provade var taleggio som är en italiensk kitost. Den är halvmjuk och krämig med söt, mild, fruktig och lätt syrlig smak.

Delas Saint-Esprite är en Cote-du-Rhone som för ovanlighetens skull är gjord med syrah som huvuddruva istället för grenache som är det vanliga.

Solmogna druvor ger härlig frukt och försiktig fathantering bidrar till att behålla frukten. Medelfylligt med toner av hallon, björnbär, kryddor och en lätt syra. I kombination blev det här mycket rundare och väldigt trevligt.

Spansk hårdost och fruktigt amerikanskt vin


Vi avslutade kvällen med att prova hur den spanska hårdosten Manchego fungerade ihop med två goda röda viner. Manchego är en lagrad fårost och just denna har lagrats i 24 månader. Den har tydlig karaktär av fårost, salt, fyllig, smörig och något pepprig.

J Lohr Cabernet Sauvignon är ett fruktigt vin från Paso Robles i Kalifornien med smak av svarta vinbär, cederträ, björnbär och nötter. Vinet är fylligt och har bra strävhet samt en syra som håller ihop det hela.

Prova gärna det här till grillade grönsaker och en grillad köttbit. Passar mycket bra ihop med fruktsötman i vinet. Detta var kvällens favoritvin bland de röda vinerna tyckte många deltagare. Den gick väldigt bra ihop med manchegoosten.

Vi avslutar med en Argentinsk Malbec


Kvällens sista vin, Navarro Correas Malbec kommer från Mendoza i Argentina. Det är ett fruktigt vin med nyanserad smak av fat, plommon, mörk choklad, örter och vanilj. Det är fylligt och härligt med balanserad strävhet och syra.

Redan 1798 planterade Don Juan de Dios Correas sina första vinstockar i Mendoza. Fram till 1974 sålde man sina druvor till andra producenter men började sedan göra viner i eget namn. Även detta gick bra ihop med manchegoosten men nådde inte samma höjder som J.Lohr Cabernet Sauvignon.

Deltagarna pratade mycket och var väldigt aktiva under hela kvällen. Ostarna hade en mycket bra mognad vilket förhöjde allas upplevelse. Kvällens lärdom för många kanske var att ost ska vara riktigt mogen och tas ut ur kylskåpet en bra tid innan servering. Detta blev en mycket trevlig kväll!

Vi tackar för oss för denna provning och hoppas på att se er igen på kommande provningar under vår och sommar.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS