Upplevelser
Skribent Frida
Nov 13, 2011

Friulano on tour 2011

I måndags var jag och provade runt ett hundratal viner på Friulano on tour 2011 från ett tjugotal vinproducenter från nordöstra Italiens vinregion Friuli-Venezia Giulia. Friuli är en intressant vinregion med en lång vinkultur som sträcker sig tillbaka till romarna, kulturen har under århundraden blandats med Slovenskt och Tyskt inflytande och har således fått en särpräglad vinkultur som viskar om en tid innan denna. Friuli är världen över känt för sina vita viner.  Helhetsupplevelsen på vinerna från Friuli var bra; de vita (Friulano, Pinot Grigio, Sauvignon) var eleganta med en krispig syr, rund kropp och till störst del hade de genomgått Sur le, lagrast på jästfällningen, med toner av persika, aprikos, äpplen, päron,
citron, fänkål och bröd, smör med visa undantag apelsin, sparris, annans och skumbanan - en tendens mot ett bittert avslut och Friulano stack ut med sin blommiga bukett. De röda (Refosco dal peduncolo rosso, Schioppettino, Pignolo.) var lena , runda och hade bra med tanniner och syra som balanserades fint samt visade upp en fruktig bukett med en pepprighet, toner av plommon, körsbär, mandel, lakrits, svartpeppar, kaffe och viol - Pignolo stack ut med kärva tanniner, Schioppettino med en mandel ton och Refosco dal peduncolo rosso med en viss blommighet.

Det var en producent som lyckades fånga mitt hjärta och mina smaklökar, Lis Neris  med sina rena, karakteristiska och egensinniga viner. Lis 2007 är en blandning av druvorna Chardonnay, Pinot blanc och Pinot Grigio som gav ett fräscht vittvin med en krispig syra, tryggt bredvid en krämig kropp och ett aromatiskt avslut av vanilj och vitpeppar som sitter kvar långt efter sista droppen är slut; har en parfymerad bukett av gröna äpplen, citron, bröd, marsipan med en hint av persiska, skumbanan och fikon - det här vinet var riktigt bra, perfekt en varm sommar dag som aperitif eller till de mer smakrikare rätterna och de fetare fiskarna.  Lis Neris 2006 är en Merlot och Cabernet Sauvignon blandning som visade upp sammetslena tanniner tillsammans med en mjuk kropp och uppfriskande syra. Toner av mörka körsbär, plommon, choklad, svartpeppar, kaffe med en hint av röda rosor - för mig var vinet inte exceptionellt men hade hög komplexitet, en väl balanserad struktur och intressanta toner, ett bra undantag bland Friulis röda.    

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS