Recept
Frida Ö
okt 01, 2021

Coq au vin | Bästa franska kycklinggrytan till franskt vin 2021

Coq au vin är en härlig rätt som går hem hos många och en variant går att finna i det klassiska receptet på fransk kycklinggryta med champinjoner. En supergod kycklinggryta med rödvin är perfekt rätt att laga nu i höst och vinter, och även när det vankas gäster och middagsbjudning. Det går också att tillaga Coq au vin med vitt vin om du föredrar det. 

 

I denna artikel får du ta del av två härliga recept på fransk kycklinggryta med bacon och får dessutom tips på de godaste röda och vita vinerna som passar att använda i receptet och som också passar perfekt att dricka till.

 

Coq au vin recept går att variera på olika sätt, med kyckling, tupp, med eller utan till exempel bacon och svamp, eller som en vegetarisk variant. Visste du att man även kan göra Coq au vin vegan? Använd rött eller vitt vin, vad du än gillar mest! Denna goda, klassiska maträtt kan anpassas efter olika smaker och passar att äta vid olika tillfällen. Vi kommer även ge er två grymma tips på vin till Coq au vin. 

 

Vill du lära dig mer om vin i mat så har Systembolaget gjort en härlig kortguide om rött vin i mat och även i Coq au vin samt andra grytor.

Coq au vin recept

Coq au vin är en klassisk maträtt som har ett ursprung som kan spåras långt tillbaka. I många områden använder man sitt egna lokala vin för att ge prägel till maten. I olika områden i Frankrike kan man till exempel få njuta av Coq au vin jaune (Jura) eller Coq au Champagne (Champagne-Ardenne) och så vidare. Rött vin från Bourgogne är också vanligt att använda när man lagar rätten men det finns också lokala varianter som till exempel Riesling i Alsace.

 

När man lagar Coq au vin så långkokar man alltså vin och det är en gammal teknik som länge används för att göra segt kött mört och gott. Det har lite ansetts som mat de fattiga åt, då de mer välbärgade kunde använda sig av redan mer möra köttbitar.

Du behöver:

3 kilo kycklingben och lår (för att göra en vegetarisk variant eller coq au vin vegan kan du i stället för kyckling använda oumph garlic and thyme)

2 1/2 tsk koshersalt, mer efter behov

1/2 tsk nymalen svartpeppar, mer efter smak

3 koppar rött vin, helst från Bourgogne (ett gott tips är Abbotts & Delaunay Carignan Vieilles Vignes från Frankrike)

1 lagerblad

1 tsk hackade färska timjanblad

1 dl pancetta eller bacon, tärnad i 1/4-tums bitar (ca 1 kopp)

3 msk extra virgin-oil, mer efter behov

1 stor lök, tärnad

1 stor morot, skalad och tärnad

2 dl vita eller bruna svampar, halverade om stora och skivade (ca 4 koppar)

2 vitlöksklyftor, finhackade

1 tsk tomatpuré

1 msk vetemjöl

2 msk brandy

3 msk osaltat smör

1/2 dl skalade pärllök (ca 12 till 15 lök)

1 nypa socker

2 skivor vitt bröd, skuren i trianglar, skorpor avlägsnade

1/4 kopp hackad persilja, mer för servering

Gör så här:

1. Krydda kycklingen med 2 1/4 tsk salt och 1/2 tsk peppar. Blanda i en stor skål kyckling, vin, lagerblad och timjan. Täck och kyl i minst 3 timmar eller, ännu bättre, över natten.

 

2. I en stor ugn eller en tjockbottnad gryta med ett tätt passande lock, tillaga baconen över medelhög värme tills fettet lossnat och baconen är gyllenbruna, 10 till 15 minuter. För över baconen med en slev till en plåt med pappershandduk och lämna kvar fettet i grytan.

 

3. Ta bort kycklingen från vinet och spara marinaden. Klappa kycklingbitarna med pappershanddukar tills de är mycket torra. Värm baconfettet över medelvärme tills det nästan precis ska ryka. Arbeta i omgångar, tillsätt kycklingen i ett lager och koka tills den är gyllene, 3 till 5 minuter per sida. (Tillsätt olja om grytan ser lite torr ut.) Överför kycklingen till en tallrik när den är klar.

 

4. Lägg i tärnad lök, morot, hälften av svampen och återstående 1/4 tsk salt i grytan. Koka tills grönsakerna är lätt bruna, cirka 8 minuter, rör om eventuella bitar från grytan och justera värmen om det behövs för att förhindra att de brinner.

 

5. Rör ner vitlök och tomatpuré och koka i 1 minut, rör sedan i mjöl och koka ytterligare en minut. Avlägsna från värmen och skjut grönsakerna till ena sidan av grytan, häll konjak i den tomma sidan och tänd med en tändsticka. När lågan slocknar lägger du till marinaden, kokar upp och reducerar vid halva tiden, cirka 12 minuter. 

 

6. Tillsätt kyckling, eventuell juice och halva de kokta baconen i grytan. Täck och låt sjuda på svag värme i 1 timme, vänd vid halva tiden. Ta upp kastrullen och låt tjockna i i 15 minuter. Smaka av och tillsätt salt och peppar om det behövs.

 

7. Smält under tiden 1 msk smör och 2 msk olja i en stor stekpanna över medelhög värme. Tillsätt pärllök, en nypa socker och salt efter smak. Täck och sänk till en låg värme och koka i 15 minuter, skaka stekpannan ofta för att flytta löken. Ta bort locket och skjut lök till ena sidan av stekpannan, tillsätt återstående svamp och höj värmen till medelhög. Fortsätt att tillaga tills den är gyllenbrun, rör om svampen ofta och blanda försiktigt in löken, 5 till 8 minuter. Ta bort lök och svamp från stekpannan och torka av den.

 

8. I samma stekpanna, smält 2 msk smör och 1 msk olja på medelvärme tills det bubblar. Tillsätt bröd och rosta på alla sidor tills det är gyllene, ca 2 minuter per sida. (Justera värmen om det behövs för att förhindra att det brinner.) Ta bort från stekpannan och strö över salt.

 

9. Till servering, doppa krutonger i vinsåsen och lägg sedan på persilja. Tillsätt pärllök, svamp och återstående hälften av de kokta baconen i grytan. Smaka av med vinsås, strö över persilja och servera med krutonger ovanpå. Klart! Du kan även servera Abbotts & Delaunay Carignan Vieilles Vignes vin till Coq au vin, det blir en härlig match! 

Hackar grönsaker till Coq au vin.

Namnet Coq au vin

Namnet Coq au vin är egentligen lite missledande när man serverar en fransk kycklinggryta. Namnet Coq au vin innehåller ordet coq vilket betyder tupp. I ursprungsreceptet brukar man använda tupp. I dag kan man dock tillaga det både med tupp och kyckling, det är lite vad man föredrar och själv tycker är godast! Man kan också göra en vegetarisk variant av rätten eller till och med Coq au vin vegan och byta ut kycklingen mot till exempel oumph.

 

Här är ett recept på Coq au vin blanc och ett recept på en originalvariant av Coq au vin med rött vin. Här hittar du också ett gott recept på Coq au vin Mannerström skapat och ett annat recept på Coq au vin Tareq Taylor har kommit på.

Coq au vin - med rött eller vitt vin

Vilket vin passar till coq au vin då? Ett sydfranskt vin passar allra bäst. Ett förslag är Abbotts & Delaunay Carignan Vieilles Vignes (nr 2257) från Languedoc-Roussillon i Frankrike och som finns på Systembolaget och kostar 89 kronor. Det fick 93 poäng och vann silver på Decanter World Wine Awards 2021. Det har en fruktig smak med inslag av fat, svarta vinbär, plommon, skogshallon, choklad, viol och vanilj. Ett mycket gott vin perfekt till rätter med kyckling.

 

Man kan även göra en coq au vin blanc, om man föredrar vitt vin. Det är alltså en coq au vin på vitt vin och till det passar ett vitt vin mycket bättre. Vinet Couvent des Jacobins Bourgogne Blanc (nr 5798) från Bourgogne i Frankrike är ett gott vin som kostar 159 kronor och finns på Systembolaget. Det här vinet har en nyanserad, mycket frisk smak med fatkaraktär, inslag av gula äpplen, smör, nougat, citron och kardemumma. Det passar lika bra att använda detta vin i receptet som att dricka vin till Coq au vin!
 

Läs även: Bästa röda vinet på Systembolaget

Mustig fransk kycklinggryta färdig att avnjutas.

Recept på fransk kycklinggryta - Coq au vin blanc

Detta härligt recept är en frisk fläkt i det franska köket, Coq au vin med vitt vin. Det är en jättegod maträtt som passar perfekt till vitt vin, förslagsvis en Chardonnay från Bourgogne. 

Du behöver:

1 msk olivolja

1 lök, finhackad

4-5 remsor bacon/pancetta, hackad

4 vitlöksklyftor, tunt skivade

8 kycklingbitar, benlår och ben

250 g cremini-svampar, hela eller halverade

500 ml av en flaska torrt vitt vin som Chardonnay eller Sauvignon Blanc (ett tips är vinet Couvent des Jacobins Bourgogne Blanc, nr 5798)

250 ml vispgrädde

salt & peppar efter smak

hackad persilja

Gör så här:

1. Koka bacon eller pancetta i en matsked olivolja, hoppa över olja om bacon är för fet. Ta upp baconet på en plåt med pappershandduk.

 

2. Salta och peppra kycklingbitarna och bryn dem i baconfett på medelhög värme. Ta ut på en plåt med pappershandduk.

 

3. Koka hackad lök på svag värme i 5-7 minuter, tillsätt vitlök när löken är öm och genomskinlig och koka i 1 minut längre. Ta bort kokt lök och vitlök till samma tallrik som kyckling och bacon.

 

4. Lägg svamp i pannan och bryn dem i 3-5 minuter på medelhög värme.

 

5. Lägg tillbaka kyckling, lök, vitlök och bacon i pannan, häll på vin, koka upp, sänk sedan värmen till låg och låt sjuda i 40 minuter.

 

6. Tillsätt grädde och låt sjuda i 10 minuter längre.

 

7. Strö över hackad persilja innan servering.

 

8. Servera kycklinggryta med ris eller potatismos och knaprigt bröd för att torka upp den fantastiska såsen. Vinet Couvent des Jacobins Bourgogne Blanc passar även utmärkt att dricka till denna rätten.

 

Se även: Underbara viner till oxfilé och andra kötträtter

 

Vet du någon mer som gillar det franska köket och kanske Coq au vin lite extra så dela gärna artikeln!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS