Upplevelser
Sommelier Johan
Jan 30, 2018

Följ med oss på ölprovning i väntan på vår och uteservering

Och så gjorde ett glatt gäng Västeråsare lördagen 27 januari när de huttrande klev in på hotellet med tankar på när vädret tillåter en uteservering i T-shirt.

Uppdukat för kvällen vid gästernas entré fanns således glas, protokoll samt tillbehör till upphälld öl, allt på vita dukar på mysiga Best Western Esplanade. Efter en kort presentation av upplägget för kvällen berördes sensorik, på ett grundläggande sätt. Bland annat med att diskutera vad den perfekta ölupplevelsen skulle kunna vara.

Medan vi provade öltyperna pratade vi allmänt kring ölkulturens historia samt kring grunderna vid öltillverkning. Även också om öltrender, inte minst kring de vi tydligt ser i Sverige, där de småskaliga hantverksbryggerierna årligen stadigt ökar till antalet, från norr till söder. Lägg så också till antalet ölmässor som ges i landet, då förstår vi att både intresse och bildning kring brygden är stort hos svensken. Ölen denna kväll var i tur och ordning.

Jämtlands Bärnsten


Detta är en frisk och fräsch lageröl, med fin efterbeska från Östersund. Det här bryggeriet i Jämtland sägs till stor del vara upphovet för dagens utveckling av svenska mikrobryggerier. Och har givetvis en rik historia på vägen, kopplad till både dåvarande president för länet, Ewert Ljusberg och den årliga stadsfesten i Östersund, Storsjöyran.

Bryggeriet har vunnit många utmärkelser för sina öltyper, kanske en del av förtjänsten var tack vare djärva tilltag med att head hunta brittiska bryggare. Jämtlands bärnsten  är ett utmärkt val till midsommarsillen, en uteservering eller övrig svensk husmanskost.

Weihenstephaner Hefe Weisse


En stiltypisk veteöl från ett av världens äldsta och fortfarande aktiva bryggerier, med säte i södra Tyskland. Den här ölen gestaltas på det sätt folket i Bayern helst föredrar, nämligen ofiltrerat, vilket ger en rikare smak, givetvis i höga glas, och med skummkrona på toppen.

Generösa toner av honung och citrus fann Västeråsarna tydligt i denna öl. Intresset för veteöl växer för varje år. Tysk mat rekommenderas, till såsom olika Wurst med senap, men också till rökt lax på surdegsbröd.

Stone White Ghost


En ljus IPA från San Diego. Stone är är idag det tionde största hantverksbryggeriet i USA. Och öppnade ganska nyligen en filial i Europa, n b i Berlin. "Stone Brewing" kännetecknas av, i alla fall som de själva uttrycker djärva stilar, som företrädelsevis inte alltid tar hänsyn till vad en publik önskar, utan de går sin egen väg. Stolthet och passion räcker långt, menar de, och för kunden gäller det att liksom "take it or leave it".

Stone White Ghost passar utmärkt att avnjutas sval som sällskapsdryck, framför allt till vårens uteserveringar, men också i sammanhang med skaldjur och ljust kött. Eller varför inte till klassikern "Ägg Benedict", som med sitt inslag av fet hollandaisesås tämjer ölets markanta humleintensitet, njut!

Duvel


Brouwerij Duvel Moortgat är ett flamländskt familjeägt bryggeri som grundades 1871 av Jan-Leonard Moortgat. De har denna starka guldskinande ale, Duvel. Duvel uttalas [dʏ ːvəl] och är brabantisk, gentsk och antwerpisk dialekt för djävulen. Eller helt enkelt på standard nederländska duivel.

Denna "blonda"ale från Belgien jäses i tre omgångar, och resultatet blir både smakrikt och alkoholhögt. Fantastiskt gott till grönsaksrätter, fisk och skaldjur. I Belgien serveras ofta Duvel även som aperitif, men inte alltför kall, vi rekommenderar ca 10-12 C.

La Trappe Dubbel


La Trappe kommer från ett av världens få trappistbryggerier, i belgisk urgammal öltradition. Namnet La Trappe kommer från det franska klostret Notre-Dame de la Grande Trappe i Normandie Soligny-la-Trappe, även känd som La Trappe.

Det hela startade nämligen med att franska Trappistmunkar hittade tillflykt i Berkel-Enschot i provinsen Brabant i Nederländerna. Denna kopparfärgade ölstil, med både syrlighet och sötma i avslutningen passar utmärkt till lagrade ostar, vit choklad, eller varför inte brända mandlar, då ölen i sig har en tydlig rostad ton. Detta blev mångas favorit för kvällen, det var även en  nyupptäckt öl för flera.

Skulle en det vara intressant att prova två öl till? Dum fråga måhända, sagt och gjort, två kylda öl till hinner vi med.

Twisted Thistle IPA


Den här ölen kommer från bryggeriet Belhaven Skottland. En favorit hos många i gruppen. Denna IPA med en lägre alkoholhalt och mildare humleton än vad vi upplevde i Stone White Ghost. Detta gav en fin referens på att IPA öl skiljer sig åt beroende på bryggerierna.

Youngs Double Chocolate Stout


Detta var kvällens kanske mest spektakulära öltyp, åtminstone vår mörkaste, där malten rostats i det närmaste svart för att ge toner utav både choklad och kaffe. Det kombineras faktiskt med fördel till chokladdesserter, eller avnjutes som sällskapsdryck. Kanske ännu en öl för er som vill njuta av uteserveringar denna kommande vår?

Tack alla för en fantastiskt kväll, välkomna återigen på en ny provning med Taysta. Läs mer om våra ölprovningar här. På återseende!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS