Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Oct 30, 2017

Fartfylld och smakrik choklad och vinprovning i Uppsala

Den här lördagskvällen var det uppladdat för en stor choklad och vinprovning på Citystay Hotel i centrala Uppsala. Det var en stor grupp människor i blandade åldrar som hade samlats och åldersspridningen satte snabbt fart på den goda stämningen. Under kvällen skulle vi prova hela åtta viner och fem olika choklader.

Kombination 1: Franschhoek Brut Royale & Maralumi Plantation Lait 47% Michel Cluizel

Ett härligt frisk mousserande vin från Sydafrika gjort på samma sätt som champagne, med den andra jäsningen på flaska. Det har doft och smak av citrus, gröna äpplen och mandel. ”En doft av mousserande” som en deltagare uttryckte sig. Maralumi lait är en kraftig mjölkchoklad med toner av banan och bär. En del deltagare tyckte att chokladen tog överhanden gentemot vinet även om bubblorna rensade munnen från den krämiga mjölkchokladen.

Kombination 2: Nederburg Winemaster’s Reserve Riesling, Wente Morning Fog Chardonnay & Manjari 64% Valrhona

Här provade vi två stilla vita viner mot en 64% mörk choklad från det välkända franska chokladföretaget Valrhona. Nederburg Riesling är ett frisk vin från Paarl i Sydafrika. Det har en blommig doft, fruktig med tropisk frukt, citrus och gröna äpplen. Smaken är ren och fräsch med lime och ananas. Wente Morning Fog Chardonnay är mjuk och harmonisk, med toner av mogen frukt, rostade nötter, smörkola, citrus och mineral. Vinet kommer från Livermore Valley i Kaliforninen i USA. Delar av vinet har legat på ekfat vilket bidrar till kraftigheten i vinet. Wente var först i Kalifornien att redan på 1930-talet göra en varietetsmärkt Chardonnay. Pionjärer alltså. Manjarie 64% är en härligt syrlig choklad med bara en lätt bitterhet och aromer av frukt och bär. En deltagare tyckte det påminde om romerska bågar (mörk choklad och apelsin). Chokladen gjorde sig bäst mot den kraftiga chardonnayen.

Kombination 3: Livio Pavese Corniolo Barbera & Caraibe 66% Valrhona

Kvällens första röda vin kom från den gamla och anrika producenten Livio Pavese i Piemonte, Italien. Det här vinet är en så kallad Superpiemonte, det vill säga barbera-druva blandat med bland annat merlot. Det har en smak och doft som är nyanserad och utvecklad med fatkaraktär, svarta vinbär, korinter, choklad och tobak. Det har en bra syra och en trevlig strävhet. Ett härligt pizzavin i positiv bemärkelse. Caraibe 66% Valrhona görs på kakoabönan Trinitario och ursprunget är precis som namnet anger, Karibien. Den är mild och fyllig, något sträv men inget som tar överhanden. Torkad frukt, kryddor och vanilj hittade vi också i den.

Kombination 4: Delas Saint-Esprit Côtes du Rhône, Boutinot La Cote Sauvage Côtes du Rhône Villages & Guanaja 70% Valrhona

För den 4e kombinationen provade vi två Côtes du Rhône viner som både påminner om varandra men ändå är väldigt olika. Delas Saint-Esprit har Syrah som huvuddruva och har en mer kryddig och pepprig doft med fat, hallon, lagerblad, björnbär och animaliska toner. Boutinot har Grenache som huvuddruva och har en doft/smak som är aromatisk med björnbär, skogshallon och kryddor. Vinet har legat 22 månader på fat och är några år äldre än Delas. Guanaja 70% Valrhona har en bra balans mellan syra, sötma och bitterhet, inget som tar överhanden. Smakmässigt hittar vi toner av kaffe, torkade frukter, mörk choklad och melass.

Kombination 5: J. Lohr Seven Oaks Cabernet Sauvignon, Condado de Oriza Ribeira del Duero & Grand Noir 85% Michel Cluizel

J. Lohr Seven Oaks kommer från det varma och soliga Kalifornien och är ett fruktigt vin med svart vinbärssaft, cederträ, björnbär, blyerts och fat i smak och doft. Det har en uttalad strävhet och en syra som håller den solvarma frukten från att bli kladdig och klibbig. Condado de Oriza Ribeira del Duero har legat hela 409 dagar på ekfat. Det är ett intensivt vin med doft och smak av torkade blåbär, svarta vinbär, russin, rostad ek och torkade örter. Pagos del Rey drivs av de fyra bröderna Solis som startade tillverkningen så sent som 2005, men genomslaget väntade inte länge och framgången blev snabbt ett faktum. Kvällens sista choklad, Michel Cluizel 85% Grand Noir är en riktigt mörk choklad med tydliga brända toner och bitterhet. Den här chokladen kräver sitt vin som balanser det brända. Då de bittra tonerna mjukades upp av vinerna kände vi mer nötter, kaffe och bär.

 

Vid den fria provningen på slutet var det flera deltagare som kom fram till att det mousserande vinet var svårt att matcha mot kraftigare choklader, då det försvann alldeles för lätt. Vissa deltagare kände även en del smörighet i Wente Chardonnay när vinet var mer rumstempererat, vilket ledde till ytterligare några frågor om sambanden mellan smak, temperatur och behållare. Det fick avsluta en trevlig afton i vinets och chokladens anda.

Vi hinner med fler provningar innan hösten tar slut, all information finner du här.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS