Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Apr 23, 2018

Vin med unik bakgrund: Familjeföretag och toppbetyg

Äntligen vår med sol och värme. Vi glimtar blå himmel och solsken här i Svealand. För att fira det hade vi förberett en stor provning av goda viner tillsammans med goda ostar på Sheraton i Stockholm.

Vi skulle under kvällen prova fyra olika viner med tillhörande ostar samt prata om vin och ost. Flera av kvällens viner har en intressant historia och vi undersöker viner från familjeföretag, gammalt vin från 1980-talet samt självklart vin med toppbetyg. Fortsätt läsa för att ta reda på vilket vin som utsetts till favorit denna afton.

Vin från familjeföretaget Trimbach


Vad passar bättre att börja med än en frisk och härlig riesling från Alsasce i Frankrike när solen fortfarande värmer. Trimbach Riesling har en påtaglig frisk smak och doft av citron, gröna äpplen, örter, honung och mineral.

Det har odlats druvor på egendommen sedan lång tid tillbaka, redan så tidigt som 1626. Trimbach är ett familjeföretag med 12 generationer av vinmakare som gjort Alsace viner av högsta kvalitet. Kunskapen som finns har passerats ned från far till son från generation till generation. Företaget drivs idag av Hubert Trimach som tillsammans med brorsöner och en brorsons dotter fortsätter utveckla och göra goda viner. Det här vinet passar bra till färska räkor, gravad lax, sushi och sushiliknande rätter.

Den traditionella brieosten är krämig, salt, med toner av skog, nötter och champinjoner. En brieost blir mjukare och krämigare då den mognar. Tillsammans med det friska vita vinet mjukades ostens smaker upp och det blev lättare.

Vin med toppbetyg


Kvällens andra vin var ett rött vin från Rhone i södra Frankrike. Delas Cote-de-Rhone Saint Esprit har en smak och doft som är kryddig med inslag av fat, hallon, björnbär, och peppar.

Delas är även det ett familjeföretag som funnits sedan 1835 då de köpte en egendom i Rhone. Genom åren har de utökat sina egedommar med odlingar i Chateauneuf-du-Pape och Hermitage.

Till skillnad från en traditionell Cote de Rhone där grenach är huvuddruva är det syrah som är huvuddruvan tillsammans med en liten del grenach. Det ger vinet en större pepprighet och sticker verkligen ut ur mängden. En liten del har legat på ekfat för att enbart ge en touch av fat utan att ta bort den trevliga frukten.

Det här vinet har fått toppbetyg i tester i flertalet tidningar som bland annat Allt om Mat, DN och SVD. Ett mycket bra allround vin, prova bland annat till lördagsbiffen med en krämig potatisgratäng och ugnsbakade tomater.

Vesterhavs ekologiska är en dansk hårdost som vunnit mängder av priser. Den är krämig och salt på gränsen till att den blir kristaliserad. Smak och doft är nötig, salt, och fruktig. Detta passar bra ihop med både strävheten och syran i vinet. Bra kombination då både osten och vinet kom fram på ett bättre sätt. Vinets strävhet försvann och det blev bara gott i munnen.

Vin med klassiska Bordeauxsmaker


Kvällens tredje vin var ett rött vin från Bourdeaux Frankrike. Mouton Cadet Reserve St Emillion görs av den förmögna bankfamiljen Rothschild.

Familjen köpte en vingård 1853 och döpte om den till Chateau Mouton Rothschild. Deras första vin är ett av de främsta i Bordeaux. Varumärket Mouton Cadet skapades redan 1930 och till det här vinet tar man druvor från Saint Emillion på den högra banken, mer merlot än cabernet sauvignon.

Ett medelfylligt vin med bra frukt, toner av fatkaraktär, ceder, plommon, färska örter och svarta vinbär. Klassiska Bordeauxsmaker med andra ord. Passar bra ihop med lamm, lammstek, lammracks med rotfrukter etc.

Brie de Meaux är till skilland från den vanliga brie osten ursprungsskyddad. Den kommer från kommunen Meaux i Champagne och görs på opastöriserad komjölk. Kraftig i smaken med nötter och svamp. Gick väldigt bra ihop med det röda vinet. Här blev skillnaden med en Brie de Meaux och en vanlig brie uppenbar för alla deltagare. Brie de meaux passade mycket bra till Mouton Cadet Reserve från Bordeaux.

Vi avslutar med ett riktigt gammalt vin


Vi avslutade kvällen med att prova ett riktigt gammalt vin. Gerard Betrand Rivesaltes är ett sött vin från 1986. Det har en smak och doft som är mogen med inslag av fat, torkad frukt, pomerans, choklad och kaffe. Lång härlig eftersmak.

Gerard Bertrand tog över familjevingården från sin far 1987. Han är en av de ledande ekologiska producenterna i Frankrike. Han gjorde nobelvinet Chateua L'Hospital 2013.

Roquefort är en grönmögelost gjord på fårmjölk. Den är kraftig och smakrik. Mycket sälta, syra, söt med lite bränd karamell och toner av metalisk smak. En fantastisk kombination tyckte flera deltagare. Salt och sött är oslagbart att avlsuta med.

Det var roligt att se hur förvånade många blev av att de uppskattade avslutningsvinet Riversaltes Ambre från Gerard Bertrand. Det vinet i kombination med roquefort hade många som sin favorit. Fantastiskt vin vars pris fick många att häpna, endast 110:- för en halv flaska. Detta kan jag säga blev utsett till kvällens favorit!

Vi tackar för oss för denna kväll och vi ser fram emot fler provningar under vår och sommar.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS