Upplevelser
Sommelier Annette
Oct 23, 2018

Exotiskt vin och choklad från ljust till mörkt

Det går inte längre att låtsas om att hösten ännu inte är här i Gävle. Vi måste nu medge att sommaren har lidit till sitt slut, trots en del vackra dagar med värmande solglimtar. Men med hösten får vi chans till att lyxa till det lite extra hemma med mys, goda drycker och snacks.

Då passar det ju utmärkt att vara med på den här choklad- och vinprovningen. Det bästa av både sötsaker och drycker på en och samma gång. Då vet du vad du ska servera hemma efter middagen, när du har gäster eller bara när du sitter med en bok och ett glas vin en höstkväll.

Vit choklad och friska viner


Från Alsace hittar vi Trimbach Riesling, ett mycket friskt vin med inslag av päron, honung, kryddor och mineral. I doften och smak hittade vi petroleum. Den höga syran gör att vinet passar bra framförallt till färska skaldjur och fiskrätter.

Näst på tur stod Ferrari Brut, ett mousserande vin från norra Italien. Det är ett friskt vin med doft och smak av äpplen, bröd, kex, grapefrukt och mandarin. Medelfylligt med mycket bubblor som lättar upp vinet. Passar bra till fet mat med både sälta och syra. Till dessa två viner provade vi en bit vit choklad som enligt gästerna var lite för söt för dessa viner.

Två italienare möter en mellanmörk Valrhonachoklad


I nästa kombination fick två italienare mötas huvud mot huvud mot nästa chokladbit. Masi Campofiorin är en ripasso från Valpolicella. Det är ett kryddigt och fruktigt vin med inslag av mörka körsbär, choklad och även torkade blåbär. Medelfylligt med bra syra och en fint balanserad strävhet. Förutom till lagrad hårdost passar det även bra till charkuterier och grillat kött.

Från Umbrien i mellersta Italien härstammar Lungarotti Rubesco, ännu ett fylligt vin med mycket frukt. Med smak och doft av plommon, körsbär och kryddor. Påtaglig strävhet och syra i vinet. Passar bra till robust mat som exempelvis en kraftig lasagne, pizza eller en fin hårdost.

Chokladen som fick möta dessa praktpaket var en mellanmörk 40% Valrhonachoklad som gjorde Lungarottivinet ännu godare.

Mörk choklad och exotiskt vin


Från Australien kommer Gemtree Bloodstone, ett familjeföretag som odlar ekologiska druvor och producerar ett medelfylligt rött vin. Det är ett typiskt vin för druvsorten med inslag av plommon, kaffe, peppar och lite lakrits. Det har en hög syra och balanserad strävhet. Prova det gärna med grillat kött eller varför inte till ett av vinterns långkok?

Bodegas Juan Gil The Golden Stallion Organic är ett ekologiskt rött vin från Jumilla i södra Spanien. Ett kraftfullt vin som lagrats på en blandning av franska och amerikanska ekfat. Med inslag av mörka bär, viol, lakrits och lite örter. Fylligt med bra strävhet och lite högre syra. Passar bra till lagrade hårdostar och robusta kötträtter, som en fin stek.

Till dessa viner provade vi en snäppet mörkare choklad. Valrhona 70% choklad är lite sträv och gästerna tyckte att Gemtreevinets smak och chokladen kombinerade varandra fint smakmässigt.

Choklad med chili? Ja, precis!


Nu började kvällen sakta närma sig sitt slut och då plockade vi fram ett vin från Bordeaux i Frankrike. Mouton Cadet Reserve Saint-Émilion är ett stramt men elegant och fruktigt rött vin. I doft och smak hittade vi fat, plommon, cederträ, svartvinbär och bland annat lakrits. Det är också ett fylligt vin med bra strävhet och syra och kan med fördel lagras flera år hemma.

Ett vin från Chile med Italiensk ägare är Haras de Pirque Gran Reserva Cabernet Sauvignon. Det är ett fruktigt och mycket smakrikt rött vin. Det har också inslag av svartvinbär, ceder, plommon och choklad. Väldigt fylligt med bra strävhet och syra. Passar bra till smakrika maträtter som exempelvis mustiga grytor.

Till den här omgången av viner provade vi först en mörk choklad med chili i. Ett kanske lite udda val, tyckte några deltagare innan den provades. Sedan provade vi också en ljusare choklad med söt creméfrukt i. Den chilikryddade chokladen var utmärkt till båda vinerna, kunde vi enas om.

På återseende!


Vi avrundade kvällen med ett sista vin, Gérard Bertrand Rivesaltes 1986. Ett rödvin som genomsyras av medelhavslivet. Det är både sött och fylligt och serveras antingen helt för sig själv, eller till efterrätter och tilltugg med ost och choklad.

Det blev en trevlig kväll med mycket skratt och leenden. Vi hann också med en del prat om tanniner, mat och dryck och framförallt vilken mat som passade till vilket vin och hur man kan våga kombinera själv. En del gäster fick inspiration till vad de skulle servera med middagen och andra tänkte ta steget längre och använda vinet i matlagningen. Spännande!

Vill du lära dig ännu mer om hur du kan kombinera vin med tilltugg och matlagning, missa inte våra kommande provningar under hösten och vintern! Vi ses!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS