Upplevelser
Anton
Jun 05, 2018

Uppsala bjuder på exklusiv whiskyprovning

Under en mycket varm kväll tidigt i juni var det dags för en whiskyprovning i Citystay-hotellets konferenslokal. En lite mindre grupp Uppsalabor skulle under kvällen få njuta av exklusiv whisky, främst från två av Skottlands kända whiskyregioner Speyside och Islands.

Framdukat var tilltugg av olika slag i form av torkade aprikoser, vinägerchips, salta pinnar, rostade solrosfrön och mjölkchoklad. Dessa tilltugg kom att förgylla och komplettera whiskyns myriad av aromer som utan guidning kan vara avskräckande.

Exklusiv whisky på svenska marknaden


Kvällen startade med en blended malt. Naked Grouse är exklusiv för den svenska marknaden och är utvecklad för den svenska paletten.

Detta var en något rundare whisky, något rivig till en början men rundades av snabbt. Här fanns smak av torkad frukt, mild rök och en ovanligt len Blended malt.

Famous Grouse som är producenten till kvällens två första whiskys är som namnet antyder en känd whiskymakare. De framställer sin whisky genom att blanda destillatet från olika destillerier. De vanligaste källorna för sina sorter kommer från Macallan och Highland Park vilket passade kvällens tema.

Rättfram whisky med rökig doft


Kvällens andra whisky var rättfram i sin doft. Vi hittade vi en tydlig doft av rök i Grouse Smoky Black. Denna whisky som under kvällen blev en budgetfavorit hade en relativt komplex aromsammansättning.

Förutom rökighet hade den även en len munkänsla, en vänlig blandning av trevliga aromer och ett rättframt tillvägagångssätt i vad de flesta förväntar sig av en whisky.

Kvällen övergår till Single malt


Vidare var det en av Macallans flaggskepp som stod på tur när kvällen gick in i Single malt stil. Råspriten som används här kommer endast från ett destilleri. Med det kommer i regel en högre kontroll på kvaliteten och hur den senare skall användas.

Macallan 12 YO är endast lagrad på använda sherryfat, vilket märktes i den stora variationen av smaker och en härlig underliggande sötma. Även russin och en viss vaniljton märktes av.

Strävare whisky med vaniljtoner


En något strävare whisky stod nu på tur, nämligen 12 YO Double Oak. Kärvheten och den trevliga sötman i eftersmaken gjorde att denna whisky särskiljde sig något från den tidigare Macallan.

Topparna och dalarna i de olika aromerna framträdde tydligt. Denna whisky hade legat på både bourbon och sherryfat, vilket gav en kraftigare ton av vanilj då amerikanska fat trycker in vanilj med råge.

Len whisky med fruktig smak och doft


Kvällens femte whisky har lagrats på nya amerikanska ekfat, Bourbonfat och avslutats på Sherryfat. Blandningen av de olika faten bidrar med både en komplexitet och unika smaker på whiskyn.

Macallan 12 YO Fine Oak är en len whisky med frukt, vanilj och bland annat honung i smak och doft samt en lång eftersmak. I och med de nya faten fick denna whisky en viss antydan av Bourbon och om det låter trevligt i era öron så är särskilt denna Macallan rätt för er.

Whisky från norra Skottland


Från Speyside gick vi vidare till Skottlands nordligaste destilleri, beläget på en karg ö ute i Nordsjön. På ön Orkney växer inga träd, vilket ger torven från ön som malten röks med dess speciella karaktär. Vinden på ön kan vara otroligt turbulent och detta påverkar även hur mycket faten andas vid lagringen.

Vi hittade mer kraft och mer malt i Highland Park 12 YO, samt en del toner av rök, jod, honung, vanilj och örter i denna kraftiga whiskey. En komplex whisky i många avseenden, inte minst på grund av de extrema väderförhållanden som sker på ön då vindstyrkan ibland är så pass kraftig att små vattenfall vänder håll.

Trefaldig vinnare av Best Spirit in the world


Vi avslutade kvällen med att prova Highland Park 18 YO. Denna whisky har blivit framröstad Best Spirit in the World tre gånger, och det är ingen liten bedrift.

Den långa lagringstiden har gett en komplex doft och smak. Vi hittade bland annat fat, lätt rök, frukt, mörk choklad, nötter och honung. Den var något lik sitt yngre syskon men smakade något kraftigare och hade en högre viskositet.

En blandad kompott och det blev i slutändan mycket svårt att utse en vinnare, En snabb omröstning gjorde oss inte klokare med vilken som skulle få guldmedaljen. Det vi alla var överens om var dock att alla dessa sorter var väldigt välsmakande, inklusive de två första som var blended.

Kvällen bjöd på många frågor och diskussioner vilket förgyllde provningen ordentligt, sällan har en sommelier haft ett sådant behagligt kvällsarbete. Vi hoppas på fler kvällar som denna under årets gång, så missa inte våra kommande provningar!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS