Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Oct 30, 2018

Ett oväntat avslut med choklad gammalt vin!

Den här kalla och kyliga lördagskvällen var det förberett för en choklad och vinprovning på Best Western Esplanad i Västerås. Vi skulle prova åtta viner tillsammans med fem olika choklader. Vi hade också förberett ett oväntat avslut för kvällens deltagare, ett riktigt gammalt vin från Frankrike som blev en trevlig överraskning innan hemgång.

Vit choklad med naturlig vaniljsmak


Vi började kvällen med att prova en vit choklad tillsammans med ett mousserande vin och ett vitt vin. Ferrari Brut är ett italienskt mousserande vin. Det är gjort enligt den traditionella metoden, med en andra jäsning på flaskan.

Smak och doft är frisk, med äpple, kex, grapefrukt och mandarin. Bra bubblor och härlig eftersmak. Passar bra till bland annat fet mat med sälta och syra. Prova till en tomatbaserad pastasås.

Näst på tur stod Trimbach Riesling, ett friskt vitt vin från Alsace i Frankrike. Doft och smak är påtagligt frisk med gröna äpplen, citrus, mineral, bivax och honung. I doften hittar vi även först petroleum. Passar till färska skaldjur och fiskrätter.

Toscano White 29% Amedei är en fyllig och välbalanserad vit choklad med naturlig vaniljsmak och en len sötma. Tillsammans med Ferrari Brut blev det mer smak av kola i chokladen, vilket många uppskattade.

Italienska rödviner


Masi Campofiorin från Valpolicella i Italien är ett kryddigt rött vin med smak och doft av fat, kryddor, just julkryddor, mörka körsbär, choklad och vanilj. Det är medelfylligt med en frisk syra. Passar bra till charkuterier, vällagrade ostar och bland annat gnocchi.

Nästa italienska vin var Lungarotti Rubesco från Umbrien. Vinet har smak och doft som är fruktig med mörka körsbär, plommon, choklad, kryddor och vanilj. Det är ett fylligt vin med hög strävhet och frisk syra. Ett robust vin som passar till robust mat som exempelvis lasagne.

Vila Gracinda 67% är en mörk choklad med toner av lakrits, kryddor, mineral och en lätt rökighet. Bra bitterhet som inte tar överhanden. Här blev Lungarotti Rubesco bästa vinet till chokladen. Dess fyllighet och strävhet klarade av chokladen bättre helt enkelt. Masi Campofiorin provade vi även till den vita chokladen Toscano White och det fungerade också bra.

Mild choklad möter en shiraz


Sedan begav vi oss till Spanien, där nästa vin kom ifrån. Bodegas Juan Gil The Golden Stallion är ett mycket fruktigt rött vin från Spanien. I smak och doft hittar vi fat, hallon, mynta, jordgubbar, lakrits och kryddor. Det är fylligt med bra strävhet och syra. Passar till lagrade hårdostar och bland annat till smakrika grytor.

Från en helt annan kontinent hittar vi Bloodstone Gemtree Shiraz från McClaren Vale i Australien. Det är ett riktigt fullblods shiraz. Mycket fylligt med en generös frukt i sig. Rostad fatkaraktär, plommon, mint, björnbär, och vanilj. Bra strävhet och syra. Ett riktigt barbequevin som passar bra till grillade köttbitar och grönsaker.

Carabie 66% Valrhona är en mild och fyllig choklad som är något sträv med toner av torkad frukt och vanilj. Den milda fylliga chokladen gick bra ihop med båda vinerna. Men bästa kombinationen blev tillsammans med den fruktiga och fylliga Bloodstone Shiraz.

Sydamerikansk kombination av frukt och strävhet


Kvällens nästa vin är Mouton Cadet från Bordeax Frankrike. Det är ett modernt vin med en fruktig doft, fatkaraktär, plommon, cederträ, svarta vinbär och färska örter. Fylligt med en trevlig strävhet och en friskhet som gör vinet trevligt. Passar till stekt lammstek.

Från Sydamerika hittar vi Haras de Pirque Hussonet Gran Reserva Cabernet sauvignon. Ett fruktigt rött vin från Chile. Doft och smak har fat, svarta vinbär, plommon, cederträ och mörk choklad. Fylligt med bra strävhet och syra. Passar till grillade och smakrika rätter, testa bland annat en gratinerad zucchini med hårdost.

Cru Trinidad 70% Amedei är en karaktärsfull choklad med toner av valnöt, tobak och vanilj. Ren smak av trä och lakritsrot med ett bittert avslut. Den fruktiga och sträva Haras de Pirque Husunet gick bäst till chokladen då den både är sträv och härligt fruktig.

Ett oväntat avslut med ett gammalt vin


Vi avslutade kvällen med att prova ett riktigt gammalt vin från södra Frankrike. Doft och smak i Gerard Betrand Rivesaltes 1985 är mogen, med inslag av fat, torkade dadlar, pomerans, valnötter, choklad och kaffe. Lång eftersmak, söt men ändå inte sliskig. Passar till blåmögelostar, kraftig choklad, anklever eller för att njutas för sig själv.

Grand Noir 85% har en tydlig bränd bitterhet. Liten syra och en uttalad ton av paranöt. Lång eftersmak med starkt kaffe och blåbär. Det här gamla vinet klarade av den beska chokladen och vinet upplevdes inte alls lika sött. En överraskning för många den här kvällen.

Med detta hade kvällen nått sitt slut. Efter mycket skratt och intressanta frågor från deltagarna var det nu dags att ta sig hemåt i den kyliga lördagsluften. Vi hoppas på ett återseende på någon av våra kommande provningar och att deltagarna då fått en chans att experimentera med smaker ytterligare. Tills dess, ha det fint!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS