Upplevelser
Dryckesmästare Carl
Oct 30, 2018

Ett lustfyllt möte mellan vin och choklad

Lördagen har nyligen startat och ett tjugotal förväntansfulla gäster har tagit sig till detta ombonade källarvalv i Stockholm för att starta eftermiddagen med en sagolik provning i romantikens tecken. För inget väcker väl liv i kärleken som vin och choklad? Vi gick raskt på sak och skulle ta oss an inte mindre än 10 olika vinsorter och kombinera med fem utsökta chokladsorter från världen över.

En aptitretande början


Vi startade med att reta upp smaklökarna till de friska och kittlande smaktonerna av gröna äpplen, krusbär och mogen citrusfrukt. Ferrari Brut var det som bjöd in till dessa smaker inlindade i en härlig mousse från deras välrenomerade produktion av ett av Italiens främsta mousserande viner. Gjort på 100% chardonnay och klassisk champagne-metod.

Efter välkomstskålen går vi över till nästa vita vin, dock ett stilla sådant. Ett Alsace-vin från samma producent som gjort världens bästa Riesling (Clos Saine Hune). Trimbach Riesling Reserve, är inte ett mycket sämre vin utan håller enormt hög klass och balanserar upp Rieslingdruvans syra bra med ett djup och lätt fetma i eftersmaken. Passar utmärkt till syrligare choklader om än vitt vin och mörk choklad kan vara lite knepigt ibland utan smakbrygga.

Komplexitet före tyngd


Nu gick vi in på dagens röda viner och först ut var Les Dauphins Cote du Rhone. Ett vin från Rhonedisktriktet inspirerat av Cabaret-tidens Paris. Där efterfrågade man lättare viner att dricka på stående fot och ensamt majestät. Därav ett något lättare vin med smaker som går allt från unga hallon, vinbär till rosenblom lavendel och torkade örter.

Efterföljande vinet hade ett mycket större djup och var högre i smakintensitet och mer fruktdrivet. Det var från Umbrien och heter Lungaroti Rubesco. Ett vinhus lett av tre starka kvinnor i toppen, vilket är av gamla seder ovanligt men väldigt välkommet och ett trendbrott. De gör en fenomenal skara viner av hög kvalitet och detta är gjort på Sangiovese samt lite Colorino-druva för djup, fyllighet och färg. Smaken är mörkfruktig och passande nog chokladig.

Båda vinerna fick matchas mot chokladen Valrhone Manjaro, som är tillverkad av bönor från Madagascar och smakar av skogsbär och lite tropisk touch. Bra balans med smakintensitet mot vinerna och dess syra. Även Valrhona Caraibe fungerade fint då den är både mildare samt torrare och lyfter vinet utan att ta så mycket plats själv.

Och så det tredje vinet som även det fick ställas mot dessa två choklader. Gemtree Bloodstone shiraz, som är ett snällare Shiraz-vin från "Down under". Australien är pionjärer på vinmarknaden och experimentfulla men här har man efterliknat den europeiska Syrah-stilen. Men med en varmare touch och ursprungstypiska smaker ändå.

En mild, välsmakande och publikfriande Shiraz som passar såväl till en krämig mjölkchoklad som till vår karibiska Valrhona.

Vinerna som inte räds för att sticka fram hakan


Resten av provningen var inriktad på mer svullstiga, fylliga viner med tydliga och intensiva smaker. Först The Golden Stallion Organic, som är ett vin från Jumilla, Spanien där det är nästintill ökenlandskap. Det stressar rankan och gör att den utvecklar mycket druvsocker samr rotar sig väldigt djupt för att överleva.

Smaken är solvarm, nästan lite bränd och vinet känns härligt strävt. Torkad frukt, lakrits/viol och vanilj följer med i eftersmaken och matchar vår inledande choklad Manjari bra.

Nästa choklad var Valrhona Alpaco från Ecuador på bönan Nacional. En robust och kryddig chokladkaka med blommiga toner och massor av kakaosmak. Till denna krävdes fylliga och fruktiga viner.

Från Chile kommer Hussonet Cabernet Sauvignon som är skapat av en italiensk vinmakare. Han fann en utmärkt plats att odla och skapa sina prisvärda och prisbelönta eko-viner på. Tack vare läget med mycket blåst och bra sluttningar krävs minimal påverkan av bekämpningsmedel. Detta liksom Philippe Rotschilds vin Mouton Cadet bjuder in till smaker av semitorkade fikon och plommon, svarta vinbär och cederträ. Smaken är djup, rund men med påtaglig fatton och taninstruktur.

Mjölkchoklad och vit choklad är minst lika bra till vin


Avslutningsvis landade vi i att testa ett ripasso som idag inte skrivs ut som ripasso av producenten själv. Masi Campofiorin, som just är delvis gjort på pressresterna från Amarone och därmed ett ripasso med torkade druvor som bas. Det kommer från områdena kring Gardasjön i Italien där Masi var de första att lansera denna typ av vin världen över.

Just den lilla extra sötman & fylligheten som de torkade druvorna ger matchar väl en krämigare anrättning på tallriken. Idag var ett utmärkt tillfälle att kombinera med Valrhona Jivara som är en gräddig 40% mjölkchoklad.

Kanske till och med vit choklad? Annars var vår Opalys, Valrhonas vita variant på 33 % är lite sötare än de mörka chokladerna men otroligt len och fruktig. Inte alls så fet som man kan tro.

I kombination med kvällens avslutande Gerard Bertrand får vi sött på sött och en smakbomb som lämnar oss glada, lustfyllda och redo för nya spännande smaksensationer för helger och framtiden! Så tack för att ni valde att rota ner er i denna värld av choklad och vin. Missa inte Taystas kommande provningar! På återseende!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS