Toisgros - Den bästa restaurangen i Frankrike?
Utsidan av restaurangen Troisgros.jpg
Upplevelser
Simone S
Jan 06, 2023

Troisgros - världens bästa restaurang?

50

40 min

11 ingredienser

Medel

Har du velat besöka en autentisk fransk restaurang? Vi har besökt en av de mest kända och prisfyllda Michelin-restaurangerna i Frankrike, Troisgros.  

 

Frankrike är det land som är hem för mest restauranger med michelinstjärnor. I Frankrike hittar vi hela 632 restauranger med michelinstjärnor. Varav 74 restauranger har två stjärnor, medan 29 restauranger har fått tre michelinstjärnor. Därav är Frankrike ett måste för alla gourmetmatälskare! 

 

I denna artikel får du följa med på ett besök hos Troisgros. Vi har även ett recept på en av restaurangens mest älskade rätter. 

 

Är sugen på att bjuda dina nära och kära till en middag? Då tipsar skribenten Anna-Lena Petterson om hur du ska tänka vid din nästa middagsbjudning.

Ingången till Troisgros

 

En restaurang med familjehistoria

I Ouches några mil från franska staden Lyon, hittar vi en av Frankrikes mest älskvärda och vackraste restauranger, Troisgros. Den här restaurangens historia började för 92 år sedan i Roanne. 

 

Allt började när Jean-Baptiste Troisgros och hans fru Marie valde att sälja sitt café de bedrev och flytta till staden Roanne. Här köpte paret tillsammans med deras tre barn en restaurang som var belägen framför Roannes tågstation. 

 

Paret var helt självlärda och restaurangen bjöd på en vänlig atmosfär. Med tiden blev restaurangen populärare och populärare, och 1935 döptes verksamheten och restaurangen om till Hôtel Moderne. 

 

Deras söner Jean och Pierre uppfostrades i det franska köket. De utbildades inom några av Frankrikes mest prestigefyllda restauranger som Maxim's, Lucas-Carton, och mer speciellt på La Pyramide, där de arbetade tillsammans med Paul Bocuse och där de till slut blev vänner med stjärnkocken. Till slut återvände sönerna till Roanne för att arbeta tillsammans med Jean-Baptiste.

 

Piggvar på en bädd av sjögräs
Piggvar på en bädd av sjögräs

Från en michelinstjärna till tre

1957 blev Hôtel Moderne Les Frères Troisgros med Pierre som kock, Jean som såskock och Jean-Baptiste som sommelier. I slutet av en arbetsdag tog Jean-Baptiste med sig sönerna ut till restaurangen för att introducera de till alla gäster. Det här var början på en lång tradition som pågår även idag. Restaurangen fick med åren ett gott rykte, vilket bidrog till deras första michelinstjärna 1958. 

 

1962 skapades rätten som verkligen satte restaurangen på kartan. Den världsberömda lax med en sås gjort på ängssyra. Rätten blev väldigt omtyckt och bidrog till att restaurangen fick sin andra michelinstjärna 1964. Därefter fortsatte succén och den tredje michelinstjärnan kom enbart 4 år senare och restaurangen var på väg att bli en av de mest kända i världen. Nu ägdes restaurangen av de två bröderna. 

 

Pierres son Michel Troisgros blev även intresserad i matlagning och bestämde sig för att även han skulle bli kock. Han studerade i Greoble, där han träffade sin framtida fru Marie-Pierre. 

 

Efter sina studier beslöt Michel och Marie-Pierre att åka världen runt för att lära sig mer om matlagning och hantverket hos några av de största inom matens värld. Nåra exempel är Alain Chapel i Mionnay, Frédy Girardet i Crissier samt Michel Guérard i Eugénie-les-Bains och New York. 

 

Dock så återvände Michel och Marie-Pierre till Roanne för att hjälpa Pierre när Jean Troisgros plötsligt gick bort. Året därpå drog Pierre och hans fru Olympe sig tillbaka och Michel och hans fru blev de nya ägarna av Maison Troisgros. 

 

Läs också: Bästa franska vinet 2022

 

Ett pocherat ägg i färsk pasta serverat med svart tryffel
Ett pocherat ägg i färsk pasta serverat med svart tryffel

En supersuccé jorden runt

Idag är det Michels söner César och Leo som står i köket och driver restaurangen tillsammans med sina föräldrar. Dessutom är restaurangen även ett hotell samt ett spa. 

 

Människor från alla världens hörn kommer till den franska restaurangen för att avnjuta mat i äkta Toisgros anda. Och förutom alla tre michelinstjärnor har även restaurangen en grön michelinstjärna för sitt arbete med hållbarhet. 

 

Från starten 1930 har familjen Troisgros påverkat den franska matlagningen med sina kreativa och unika rätter. Därför var detta besök en magisk upplevelse. 

En modern och fridfull restaurang

Så fort du sätter in foten i den moderna restaurangen med en utsikt över Ouches skogar, känner man sig välkommen. Väl inne i restaurangen möts man direkt av ett vänligt bemötande av personalen och det märks att gästvänligheten är viktigt för familjen Troisgros. När du kliver in i restaurangen får du även en inbjudan till att besöka köket, där magin skapas. 

 

Restaurangen har en modern touch med stora fönster som bidrar till en fridfull stämning. Den idylliska stämningen fullbordas av restaurangens val av minimalistiska och futuristiska inredning. Matsalen är dessutom byggd runt en hundraårig ek, och liknar en förlängning av gräsfältet och skogen utanför. Detta förmedlar en känsla av att man äter en middag bland Ouches skogar. 

 

Missa inte: Vi besöker restaurangen L'Auberge de l'Ill i Alstace

 

Viltkött med sparris fylld med getost och en apelsinklyfta i en bädd av sås
Viltkött med sparris fylld av getost som serveras tillsammans med en apelsinklyfta i en bädd av sås

Ost, kött och kreativa desserter

Att minimalistisk matlagning används i Troisgros köket är ingen hemlighet. För att detta ska vara en klarhet på tallriken, arbetar kockarna med diverse tekniker, såsom användningen av sura smaker.

 

Vid bordet blev vi först serverade en utsökt grön curry. Därefter kom varmrätten som bestod av viltkött som serverades med sparris som var fylld med en rik getost och en frisk apelsinklyfta. 

 

Det finns tre menyer att välja på. En standard meny som ändras dagligen, den andra menyn är en meny som enbart finns på onsdagar, torsdagar och fredagar på lunchtid. Den tredje och sista menyn är en a la carte meny, med förrätter, varmrätter och givetvis desserter. Den här dagen blev vi serverade en dessert i formen av en fjäril. Med en len och smakrik hallon sorbet som tillbehör. 

 

Alla menyer innehåller en eller flera vegetariska rätter, det är dock köttet som vanligen står som huvudingrediens. Det är även värt att nämna restaurangens stora selektion av franska ostar. En i personalen kommer ut med en vagn fylld med olika sorters ostar och passande tillbehör. 

 

Det finns dessutom ett vinpaket som man kan välja på för att förgylla vistelsen ytterligare. Och vad vare ett besök på Troisgros utan att kockarna kom ut från köket för att hälsa på oss.

 

En av desserterna på Troisgros
En av desserterna hos Troisgros, detta var en fjärilformad dessert med en len hallonsorbet samt hallonströssel

En restaurang i högsta klass

Vårt besök på Troisgros börjar komma till sitt slut, men det är ett minne jag sent kommer glömma. Troisgros bjuder på allt från vänlig gästlighet till magisk mat. Här nedan har vi även tagit fram ett av restaurangens mest älskade recept. Lax som serveras i en ängssyrasås, en av de rätterna som satte Troisgros på kartan. 

 

Om du är nyfiken över vilka Michelin-restauranger som befinner sig i Sverige, har Star White List, gjort en guide över alla 18 Michelin-restauranger i Sverige.

 

Nästa gång du har vägarna förbi Lyon och Roanne, rekommenderar vi starkt att ni äter middag på Troisgros en kväll. Ni kommer inte bli besvikna! Dela gärna artikeln med någon som har ett stort intresse i franska restauranger eller som behöver ett restaurangtips.

 

Insidan av restaurangen med människor i bakgrunden

Köp nu: Gå på en fantastisk vinprovning

Lax i ängssyrasås

Här har du ett spännande recept som påminner om maten från denna restaurang. Hoppas det ska smaka!

Ingredienser

För 4 portioner behöver du:

900 kg färsk lax

113,4 g ängssyra blad

5 dl fiskfond/fiskbuljong

2 schalottenlökar

1,2 dl torrt vitt vin, helst sancerre

3 msk vermouth

3 dl crème fraiche

4 msk osaltat smör

1/2 citron

salt

finmalen vitpeppar

Gör så här

Steg 1: förbered laxen. Välj den tjockaste delen av fisken. Använd en flexibel urbeningskniv, skär isär de två filéerna och ta försiktigt bort skinnet.

Steg 2: Dra ut de små benen som gömmer sig i mitten av köttet med en tång. Dela filéerna på mitten horisontellt för att göra fyra bitar som väger cirka 170 g vardera

Steg 3: Olja två bitar bakplåtspapper lätt med jordnötsolja. Lägg en bit bakplåtspapper på en plan yta. Lägg fisken på pappret. Toppa med den andra biten av pappret. Med en träklubba eller sidan av en klyv, platta försiktigt till så att varje filé är lika tjocka.

Steg 4: börja med såsen. Blanda fiskbuljong och schalottenlök i en medelstor kastrull. Koka upp och koka tills den reducerats till en glasyr, 10 till 15 minuter. Tillsätt därefter vin och vermouth och fortsätt koka tills det blir ljust och sirapslikt, cirka 3 minuter. Tillsätt creme fraiche och koka tills det tjocknat något, cirka 2 minuter. Passera genom en finmaskig sil i en ren panna.

Steg 5: Tillsätt ängssyra och koka i 25 sekunder. Ta bort från värmen. Tillsätt smör lite i taget, snurra eller rör om med en träslev tills det är helt inkorporerat (se till att inte bryta sönder ängssyrabladen). Smaka av med citronsaft, salt och finmalen vitpeppar.

Steg 6: Värm en stor stekpanna över medelhög värme. Krydda laxen på ena sidan med salt och peppar. Lägg i pannan, med den kryddade sidan uppåt. Stek 25 sekunder, vänd och stek 15 sekunder till. Laxen måste vara underkokt för att bevara sin mörhet (den fortsätter att koka i den färdiga såsen).

Steg 7: Fördela såsen på fyra stora tallrikar. Lägg upp laxen med den kryddade sidan nedåt på tallrikar. Krydda med salt. Servera genast.

5

Kommentarer (+0)

LÄMNA KOMMENTAR

NYHETSBREV

BETLANINGSALTERNATIV

visamastercardmaestroklarnaswish

HANDLA SÄKERT

trygg-ehandelmastercard-secureverified-by-visa

FÖLJ OSS