Upplevelser
Ölmästare Micael
Mar 06, 2018

Ett besök på The Griffin Brewery och andra ölbryggerier

I lördags samlades en exalterad grupp i kalla Gävle för att besöka flera bryggerier, bland annat The Griffin Brewery i London, Stone Brewing i USA och Jämtlands bryggeri i Sverige, helt och hållet utan att lämna de mysiga lokalerna på Elite Hotel i Gävle.

26 spända individer hade dykt upp den här kvällen för att utforska sju olika bryggerier och smaka åtta olika ölsorter. De var där av samma anledning som jag, nämligen för att låta sig inspireras och kanske utmanas lite av några nya och obekanta öl. Klassiska stilförebilder varvades med yngre, moderna inslag och vi experimenterade med några olika tilltugg för att lyfta drycken ytterligare en nivå.

Vi fick också tillfälle att resonera kring hur det kom sig att wienerlagern hittade till Mexico, och varför en ”bitter” inte behöver vara särskilt besk i smaken. Och inte minst vad som ligger bakom den stolta traditionen av ölbryggande kloster.

Jämtlands Bärnsten


(ABV: 5 %; 19:90 kr/33 cl)
På etiketten står det ljus lager, men Jämtland Bärnsten är ett mycket smakligt exempel på den mellanmörka wienerlagerstilen. Den passar utmärkt till grillad mat som till exempel kyckling eller varför inte till det lite kryddigare mexikanska köket?

Jämtlands bryggeri ligger i Pilgrimstad, tre mil sydost om Östersund och har funnits sedan 1995. Tillsammans med Oppigårds som också fanns med på provningen, hör de till Sveriges i mitt tycke förnämligaste bryggerier!

Weihenstephaner Hefe Weissbier


(ABV: 5,4 %; 23:50/50 cl)
Weihenstephan är ett av världens äldsta bryggerier, deras bryggeriverksamhet kan spåras så långt tillbaka som 700-talet och klostret Weihenstephan i Bayern. Denna öl fick bidra med en riktig stilförebild i fråga om tysk veteöl, weizenbier eller weissbier "vitöl" som stilen också kallas.

Ordet "hefe" i namnet betyder jäst och berättar för oss att det är en ofiltrerad brygd vi ska få avnjuta. Den här ölen är full av smaker och aromer som lätt går förlorade när man filtrerar och pastöriserar. En välbryggd veteöl är mycket lätt att kombinera med mat och står sig väl tillsammans med kryddiga rätter med ljust kött, som exempelvis en Tse-Chuan-kyckling.

Stone White Ghost


(ABV: 4,7; 22:90 kr/33 cl)
En något mer udda deltagare på provningen var Stone White Ghost från det San Diego-baserade bryggeriet Stone Brewing. Öltypen lär ha kallats "norra Europas champagne" av Napoleon, och är som seden bjuder bryggd i Berlin.

Stone Brewing är faktiskt det första USA-baserade hantverksbryggeriet som etablerat sig i Europa.  Fisk och skaldjur eller fågel i milda anrättningar brukar bli goda kombinationer med denna syrliga öl.

Fuller's ESB


(ABV: 5,9; 19:90 kr/33 cl)
Fuller's är ett Londonbaserat bryggeri som också kallas ”The Griffin Brewery”. Det här bryggeriet har en lång och välrenommerad historia. Ursprunget kan spåras till bryggeriet i Chiswick Mall i västra London till åtminstone 1600-talet.

Extra Special Bitter är en ölstil som kommit att bli så starkt förknippad med Fuller's att det numera är ett registrerat varumärke som bara får användas av Fuller's.

Bitter är också en lättkombinerad öltyp som går väl ihop med köttfärsbiffar eller varför inte en klassisk engelsk Shepherd's Pie? Men den trivs också bra ihop med en inte alltför rökig singelmalt.

New Sweden IPA


(ABV: 6,2 %; 23:90 kr/33 cl)
Oppigårds från Hedemora bidrar här med sin mycket lyckade tolkning av den på senare år oerhört populära ölstilen NEIPA. NEIPA utläses som New England eller North East IPA).

Här har vi en mycket oklar brygd som är kraftigt humlad och där havreflingor, omältat vete och vetemalt bidrar till att skapa ett öl med juiceig karaktär och kraftiga aromer. Precis som en NEIPA ska vara.

Den kraftiga och komplexa smaken gör att man kanske helst avnjuter en NEIPA som sällskapsdryck. Men det går att hitta spännande kombinationer med både ädelost eller kanske pulled lamb.

Duvel


(ABV: 8,5 %; 26:50 kr/33 cl)
Belgien är ett firat ölland och denna golden ale från bryggeriet Duvel Moortgat är ett utmärkt stilexempel! Den karaktäristiska smaken i en belgisk golden ale eller blond ale som den lite alkoholsvagare varianten kallas, kommer till stor del från jästen och sötman i en belgisk blond/golden ale.

Kombination med den relativt höga alkoholhalten gör att det gifter sig väl med en smakrik ost, som till exempel Comté, som fanns med på provningen som tilltugg.

La Trappe


(ABV: 7 %; 29:20 kr/33 cl)
En holländsk trappist släpptes fram mot slutet av provningen. Trappistölerna har ett mycket starkt renommé och det är bara 12 bryggerier i världen, med nära kopplingar till trappistkloster, som får använda beteckningen. Den säger dock inget om ölets karaktär, utan bekräftar bara kopplingen till klostret.

Denna ”dubbel” i belgisk stil har den karaktäristiska mörka färgen som kommer från kandisocker, snarare än från mörk malt, och en fruktig smak och stor fyllighet.

Själv dricker jag gärna denna öltyp för sig själv, utan att kombinera med mat, men vill man kombinera så rekommenderar jag vilt, eller kanske till ostbrickan?

Fuller’s London Porter


(ABV: 5,4 %; 22:90/50 cl)
Även om det inte var den alkoholstarkaste ölen på provningen, lämpar det sig väl att avsluta med ett riktigt mörkt öl. Fuller’s London Porter är ett bra stilexempel på torr porter, som bjuder på aromer av kaffe och lakrits.


Den här öltypen går utmärkt att kombinera med choklad, men för att det ska bli riktigt lyckat ska man välja en inte alltför söt choklad med hög kakaohalt. På provningen hade vi en mörk choklad med havssalt som en möjlig kombination, vilket vissa uppskattade.

Denna kväll fick vi både prova och besöka flera bryggeriers smakvärldar utan att lämna Gävle. Men jag hoppas att jag en dag får chansen att verkligen besöka ett av de fantastiska bryggerierna som The Griffin Brewery, Stone Brewing eller Jämtlands bryggeri. Men tills dess ser jag fram emot fler ölprovningar med Taysta.

Jag vill också passa på att tacka alla som bidrog till denna minnesvärda kväll. Jag hoppas att ni fick ett lika trevligt avslut på kvällen som jag fick. På återseende!

För mer information om Taystas kommande provningar, kika in på hemsidan här!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS