Recept
Joel B
feb 18, 2022

Allt om Martini-drinkar: Espresso Martini vs Dry Martini

5 min

4 ingredienser

Enkel

Oavsett om din första tanke är stiliga koniska glas eller James Bond, är ingen cocktail mer förknippad med elegans och klass än en Martini. Genom upp- och nergång i cocktaildrickande över de senaste 150 åren har Martini aldrig dalat i popularitet.

 

Faktum är att Martini är så ikonisk att den har fått låna ut sitt namn till en uppsjö av drinkar med helt andra ingredienser. Den idag mest kända och populära är Espresso Martini, ett måste att pröva för alla kaffeälskare.

 

Men vad innebär egentligen en Dry Martini? Ska den skakas eller röras? Hur mycket eller lite vermouth är det egentligen okej att ha i? Ska det vara gin eller vodka i? I den här artikeln kommer vi svara på alla dessa frågor och avmystifiera den ibland lite avskräckande Martinin.

 

Vi kommer också berätta den något kittlande historien om Espresso Martini och ge dig vårt bästa recept. 

 

Vill du upptäcka fler olika martinisorter ger Feminas Thowe Wagner Larsson tips på 5 spännande varianter på Martini och martini espresso.

Historien om Martini

Martini är en av många klassiska cocktails som vi vet väldigt lite konkret om gällande dess uppkomst. Det finns flera som gör anspråk på att vara först, men ingen av historierna står upp mot närmare granskning. Det vi vet är att i slutet av 1800-talet hade den tagit Amerika med storm.

 

Vi har berättat om cocktailens amerikanska ursprung och dess historia i tidigare artiklar. Kring det förra sekelskiftet refererade cocktail till en drink centrerad kring en typ av valfri alkohol smaksatt med stänk av olika bitters och likörer. En utsökt smakupplevelse, men tiderna ändras och amerikanarna ville ha något mer lättsmält.

 

Vermouth hade varit populärt i Europa sedan 1700-talet, men aldrig riktigt slagit igenom i Amerika. Många europeiska vermouthtillverkare hade försökt så tidigt som på 1830-talet, men det tog till 1880-talet innan vermouth började få fäste på allvar. Vill du veta mer om aromatiserade viner så rekommenderar vi att läsa vår artikel om Negroni.

 

Det var först med intåget av Manhattan-cocktailen, en blandning av söt vermouth och amerikansk whiskey, på 1880-talet som det tog fart på allvar. När vermouth-slussen väl hade öppnats gick den ej att hejdas. Bartenders blandade den snart med alla möjliga spritsorter, inkluderat gin.

 

Missa inte: Old Fashioned och cocktailens historia

Ett glas Dry Martini som dekorerats med en oliv.

Torra tider

Till en början var det framför allt den söta röda vermouthen från Italien som slog igenom i staterna. Det var därför också den man först började blanda med gin. I slutet av 1880-talet börjar Martini dyka upp, ofta bestående av lika delar söt vermouth och Old Tom gin, en sötare föregångare till den moderna torra ginen. Folk o folks whiskyskribent Daniel Winter berättar mer om de olika ginsorterna och ginens historia

 

Men en ny våg var på väg att dra in över världen. Den moderna människans smakpalett var på väg bort från det söta. Allt skulle i stället vara torrt, om det så var champagne eller gin. Plymouth och London dry gin började mer och mer ersätta den tidigare vanligare Old Tom ginen. Likaså vann den torra vita vermouthen mer och mer i popularitet.

 

Vid sekelskiftet hade den torra varianten på en Martini börjat bli vida spridd. För att särskilja den från dess söta föregångare beställde man nu en Dry Martini.

Shaken, not stirred ...

Att skaka en cocktail gör två saker. Det första är att det väldigt snabbt både kyler och späder ut cocktailen. Det andra är att du skapar många små luftbubblor i vätskan som ändrar texturen och hur cocktailen känns i munnen när du dricker den. Det ändrar även utseendet och gör drinken mer grumlig.

 

För en Martini är båda effekterna inte önskvärda. En viss utspädning krävs för att smakerna inte ska drunkna i den höga alkoholhalten. För mycket gör att en drink med så rena smaker känns blaskig. Rätt balans uppnås bäst genom att röra den, där du har mycket bättre kontroll på processen.

 

Att röra undviker också luftbubblorna. Många cocktails skakas just för att få till den fluffiga texturen och vackra färgerna luftbubblorna ger, vilket är ett måste för de flesta cocktails med citrusjuice. Med en Martini däremot vill du behålla den silkeslena texturen och isklara genomskinligheten av ren gin och vermouth.

 

Med andra ord, James Bond vet inte vad han snackar om.

 

Läs även: Bästa japanska whiskyn på Systembolaget

 

En god Dirty Martini som står redo i baren.

Gin vs vodka

Vodka har varit populär i delar av Europa i många hundra år, men gjorde intåg i Amerika först i slutet av förbudstiden. Den blev dock inte populär där förrän i början av femtiotalet. Det var också då efter slutet av andra världskriget som cocktailbarer började slå igenom på bred front och välkomnade för första gången både kvinnor och män. Det var även i dessa som vodka började leta sig in i många drinkar.

 

Vodka Martini har alltid haft imagen av en väldigt manlig drink, en Silver Bullet av ren sprit. Den dracks av maskulina ikoner såsom James Bond samt Dean Martin, Frank Sinatra och de övriga i The Rat Pack. Men vad är då fördelarna med att byta ut gin mot vodka?

 

Vodka är per definition ett destillat utan smaksättning. Genom att byta ut ginen mot vodka lämnar du vermouthen kvar själv att helt ge smak till cocktailen. Om det är att föredra är helt upp till dina egna smaklökar att avgöra! Allt om Vin har förberett en bra video för att lära dig att blanda ihop en grym Vodka Martini

Hur mycket vermouth?

I tidiga vermouthdrinkar såsom Martinez var vermouthen en huvudingrediens. I tidiga varianter av Martini tog den lika stor plats som ginen. Under årtiondena har den sakta minskat i mängd tills det blev prestige i hur lite vermouth du kunde använda. Churchill ska ha sagt: ”Jag vill kunna observera vermouthen från andra sidan rummet medan jag dricker min Martini”.

 

Som med mycket annat finns det inget rätt eller fel, utan det är helt upp till din egen smak att avgöra. Det enda felet är att försöka imponera på andra i stället för att dricka det du själv gillar.

 

Bartender blandar ihop en Espresso Martini.

Vår bästa Martini

Här följer receptet på den Martini vi själva helst vill bli serverade. Märke av gin och vermouth får gärna variera, men Hendrick’s Gin tillsammans med Noilly Prat är aldrig fel.

 

Ingredienser:

6 cl Plymouth eller London Dry Gin

3 cl torr vermouth

1 st oliv

 

Gör så här:

  1. Häll gin och vermouth över is i ett rörglas och rör i minst 30 sekunder.
  2. Häll över drinken utan isen i ett cocktailglas med fot.
  3. Garnera med en oliv på en cocktailpinne.

 

Det finns många små förändringar på receptet ovan du kan göra för att hitta din egen föredragna Martini. Oliven kan bytas ut mot ett apelsinskal och något stänk apelsinbitter. Du kan även gå åt andra hållet och öka olivsmaken i stället med en barsked olivspad, en så kallad Dirty Martini. 

 

En Dry Martini och en Espresso Martini som står på bordet och är redo att avnjutas.

 

Espresso Martini – en modern klassiker

Espresso Martini hette från början Vodka Espresso och skapades av den legendariske bartendern Dick Bradsell i slutet av 80-talet. Bradsell var med och la grunden för det som sedan skulle bli en cocktailrenässans med moderna klassiker som Bramble och inte minst Espresso Martini.

 

Det är Bradsell själv som har berättat historien om när han arbetade i baren vid Fred’s Club i London och en ung, numera världskänd, supermodell klev in. Hon gick fram till baren och frågade Bradsell: ”Can you make a drink that will wake me up, then f**k me up?”.

 

På plats fick Bradsell snilleblixten att bygga en drink kring en dubbel shot espresso och Espresso Martini föddes.

Recept på en enkel och god Espresso Martini

Bradsells originalrecept innehåller 6 cl vodka, troligen för att uppfylla det andra kravet i originalbeställningen. Många moderna Espresso Martini recept innehåller ännu fler olika ingredienser för att skapa en mer komplex cocktail. Vi föredrar denna enkla och mindre starka variant som lägger ett stort fokus på kaffet och gör den till en cocktail som passar alla tider på dygnet. Denna variant på Espresso Martini innehåller ca 155 kalorier. 

 

Köp nu: Upptäck nya favoriter på en spännande ginprovning

Ingredienser

3 cl Vodka

3 cl kaffelikör (t.ex. Kahlua)

3 cl espresso

Gör så här

Häll alla ingredienser över is i en shaker och skaka i 10-12 sekunder.

Häll över drinken utan isen i ett cocktailglas med fot.

Ifall du använder en mindre söt kaffelikör än Kahlua, såsom Mr Black, kan du behöva tillsätta någon cl sockerlag i din Espresso Martini.

Om du ändå vill piffa upp din Espresso Martini med något extra finns det flera olika sätt. Ett förslag är att klämma oljorna ur ett citronskal, antingen direkt över den färdiga drinken eller ner i shakern innan du skakar.

Ett annat är att byta ut delar av kaffelikören i din Espresso Martini mot smaksatt sockerlag. Du kan enkelt göra vaniljsockerlag genom att låta en vaniljstång ligga och dra i vanligt sockerlag.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS