Upplevelser
Dryckesmästare Carl
Oct 17, 2017

En snabbkurs i öl och grammatik på Sheraton Hotel

De flesta av oss känner mycket väl till vad en stor stark går ut på, och en del av oss nöjer sig kort och gott med den definitionen av öl. Många har dock upptäckt att öl inte bara är en stor stark och börjat se sig om för att utforska dess nyanser. Det finns i Sverige över 200 registrerade bryggerier som tillverkar öl, och mångfalden skulle inte vara så stor om allt bara såldes under etiketten "stor stark".

Denna afton hade således ett nyfiket sällskap tagit sig till Sheraton hotell för att bli något mer berest i öldjungeln och få reda på vad öl kan ha för olika karaktären. Vi inledde kvällen med att berätta vad vi själva brukar köpa och vad vi har provat. Denna spontana diskussion ledde vidare till att vi gick in på hur man tillverkar öl och vilka råvaror som behövs. Naturligtvis kom den oundvikliga frågan så småningom upp: hur kan det skilja sig så enormt mellan ölsorter när man bara använder fyra ingredienser?

För att kunna omvandla teorin till praktik vände vi oss till de fem hantverksölen som hade väntat på oss alltför länge. För att inte gå miste om en ännu rikare smakupplevelse väntade dessutom ett par utvalda tilltugg. Tanken med dessa var att spegla de möjliga smakkombinationerna vid ett matbord och lyfta fram vad som är värt att tänka på när man just skall kombinera öl med mat.

 

Kvällens ölsortiment bestod av:
1. Nils Oscar God Lager
2. Paulaner Hefe Wiessbier
3. Sitting Bulldog IPA
4. Innis & Gunn Orginal
5. Wisby Stout

Det var en färgpalett som gick från lågintensiv bärnsten till mörkaste espressobrun. Smakerna skiftade även dem i färgassociation, från de ljusare aprikos-, citrus- och banantonerna till de mörkare tonerna av choklad, torkade fikon och kaffebönor.

Nils Oscar gav oss en inblick i hur djup och komplex en lager kan vara och bjöd på intensiva humletoner och uppfriskande syra, till skillnad från veteölen Paulaner som var mer uttalad i fruktighet och mycket fylligare i munnen. En veteöl jäses nämligen på högre temperatur och har därför en påtydligare så kallade estrar i smaken. Detta bevarar en del av den brödiga jästtonen i den drickfärdiga produkten.

Sedan gick vi in på de något mer färgintensiva ölerna, vilket innebar mer humle, mer kropp och även mer sötma. IPA:n och dess amerikanska humlesorter bjöd på en tropisk fruktsallad med lång eftersmak där humlens bittra toner balanserade sötman alldeles utmärkt.

Innis & Gunn däremot hade mera subtila humletoner som gjorde att sötman tog överhanden. En del av förklaringen till har att göra med att denna öl lagras på fat i hela 77 dagar. Träfatet ger ölet dess rökighet, samtidigt som oxidationen utvecklar dess toner av vanilj, grädde och karamell. Bland gästerna var mottagandet av denna söta och lena karaktär väldigt delad.

För att avsluta kvällen gick vi passande nog in på den nattsvarta stouten från Gotland. Ett hårt rostat malt ger ölet en smak och doft av bränt bröd, kaffebönor och choklad. Dess något lättare kropp låter även en kryddighet och en viss torkad fruktton träda fram. Den mörka kroppen kontrasterade med den relativt lätta smaken enligt flera deltagare.

Det var svårt att utse en vinnare för kvällen, men alla var vi överens om att öl och stor stark är långtifrån synonymer. Kombinationen med salta, söta eller krämiga tillbehör lyfte fram ännu ett lager av komplexitet som förbluffade många gäster. Sammanfattningsvis kom vi fram till att öl har mycket att erbjuda, både i sin enkelhet och komplexitet.

Hoppas att gästerna, med mig, fortsätter att hålla entusiasmen i liv. För det finns så mycket kvar att upptäcka om vad som gör denna magiska dryck så speciell och mångsidig. Tack för en trevlig afton! Hösten lär bli lång men fler provningar väntar dock på att upplysa den.

Mer information om våra provningar finner du här.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS