Upplevelser
Dryckesmästare Tony
Mar 20, 2018

Chokladprovning: Vin och choklad i fokus

Våren närmar sig med stora steg och ljuset dröjer sig kvar allt längre för var dag som går. Just denna lördagkväll samlades 22 entusiastiska gäster för att njuta av en vin -och chokladprovning. Vi skulle njuta av vin och choklad med stadens bästa utsikt som kuliss på Svampen i Örebro.

Under en och en halv timme avhandlades chokladens historia. Vi pratade om vilka metoder som tillämpas för att framställa choklad samt olika tekniker för att få ut det mesta av vinernas doft och smak. Och inte minst vad som händer när choklad och vin kombineras med varandra.

Kvällens provning bjöd på följande kombinationer:

MIM Natura Cava & Toscano White 29%


Aftonens provning inleddes med vår första kombination. Denna fina, prisvinnande vita toskanska chokad. Den ackompanjerades av MIM Natura. Detta är ett torrt men mycket friskt pärlande vin.

Bubbel är ju det självklara öppningsnumret i alla festliga sammanhang. En söt vit choklad kombinerad med en torr Cava visade sig vara otroligt uppfriskande.

Nederburg Riesling & Valrhona Manjari 64%


Vi fortsatte sedan vår smakresa med denna mellanmörka choklad. Den tillverkas i Frankrike av kakaobönor från Madagaskar. Den har en syrlig fruktighet som påminner om citrus.

Chokladens relativt låga kakaohalt gör att den har minimalt med bitterhet och strävhet. Detta gör att den fungerar utmärkt ihop med detta friska citrusdoftande vita vin.

Nederburg Riesling har tillverkats av druvsorten riesling i Sydafrika. Både vinet och chokladen har citrusaromer, vilka förstärks ytterligare i kombination med varandra.

Gagliole Rubiolo Chianti Classico D.O.C.G & Francois Pralus Tobago Estate 70%


Nästa choklad kommer från ett och samma plantage i Tobago. Den är otroligt len i konsistensen och smälter lätt i munnen. Detta gör att den passar bra ihop med denna ljuvliga Chianti Classico.

Chianti Classico bjuder på hög syra och viss strävhet. Upplevelsen av den mörka chokladen i kombination med vinets körsbärsaromer utgör en klassisk kombination. Detta för tankarna åt romrussin eller körsbärspraliner.

Musella Valpolicella Superiore & Amedei no.9 75%


Näst på tur var detta fruktiga och generösa vin som kommer från nordöstra Italien. Musella Valpolicella Superiore är tillverkat enligt biodynamiska principer.

Vinet har livliga bäriga aromer och passar dessutom väldigt bra med denna komplexa mörka choklad. Chokladen har odlats på nio olika plantage i Sydamerika. Chokladen har en kraftfull kakaosmak med fruktiga inslag som gifter sig mycket bra med vinet.

Livio Pavese Corniolo & Michel Cruziel Grand Noir 85%


Vi avslutar denna provning med kvällens sista, men mest kraftfulla kombination. Detta i form av Livio Paveses moderna "superpiemonte". Vi kombinerade denna tillsammans med en kraftig mörk choklad från Michel Cruziel.

Chokladen har en tydligt nötig karaktär med inslag av paranöt och kokos. Detta passar riktigt bra ihop med det mörkbäriga vinet som är tillverkat på den inhemska druvan Barbera. I det här fallet har denna blandats med franska druvsorter. Tillsammans blir de ett riktigt kraftpaket med en lång och härlig eftersmak.

Ett stort tack till alla er som kom och satte guldkant på lördagskvällen under denna vin -och chokladprovning! Mer information om produkterna och om kommande provningar hittar ni här.

 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS