Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Jul 02, 2019

En sista ölprovning innan sommarledigheten drar igång

Vi passade på att klämma in en ölprovning i Örebros Saluhall så här innan sommarsemestrarna drar igång. Vi skulle prova god öl och få en riktigt trevlig start på helgen. Solen hade skinit på oss hela dagen och humöret var på tipp topp hos oss alla. Under kvällen provade vi följande öl tillsammans med tillbehör som lagrad grevéost, rostade och salta mandlar, mörk choklad, salta kex, brieost och sötlakrits.

Salta kex och brieost


Vi började kvällen med en berliner weisse från bryggeriet Stone White. Det är ett öl som är citrusgult i färgen med en härligt syrlig arom. I smaken hittar vi lite bröd, örter och framför allt citron. Stone White Ghost Berliner Weisse är medelfyllig med låg beska och en mycket hög syrlighet. Den höga syran matchade vi mot salta kex och krämig brieost. Ölet passar bra till fisk och skaldjur, tänk räkor.

Näst på tur är ett kulstämplat veteöl från belgiska Duvel Moortgats. Ett medelfyllig öl med medelstor beska och mycket kryddor. Vi hittar bröd, aprikos, apelsin, honung, och koriander. Vedett Extra White är smaksatt med just koriander och torkade apelsinskal vid bryggningen för extra karaktär. Ett öl som passar bra till fisk och skaldjur, tex panerad torsk med potatis och brynt smör eller en fiskgryta med koriander. Vi provade den mot brieosten.

Från München Tyskland kom sedan ett klassiskt tyskt veteölet. Weihenstephaner är ett av världens äldsta bryggerier, ca 1000 år gammalt. Weihenstephaner Hefe Weissbier har doft och smak av frukt (mogen banan), aprikos, jasmin, och kryddor. Den är medelfyllig med lätt sötma och låg beska. Passar bra till kryddstark mat, kräftor, ljust kött och fågel. Tillsammans med brieosten blev det mycket gott och tillsammans med de salta kexen kom brödigheten fram.

Gott till den lagrade osten


Nu var det dags att prova en svensk lager i stilen wiener & märzen. Jämtlands Bärnsten är mörkare och mer smakrik än vanlig lager. I smak och doft hittar vi kryddor, malt, lite kaffe, apelsinskal och frukt. Medelfylligt öl med stor maltig beska. Det här är ett öl som passar utmärkt till svensk husmanskost, gärna med salta och rökiga inslag. Gick väldigt bra till den lagrade osten.

Sedan en sessions IPA från det amerikanska bryggeriet Lagunitas. Sessions är en stil av IPA som har mycket smak men med lägre alkohol än traditionell IPA. Lagunitas Day Time Ipa har smak av honung, fläder, ananas, och citrus. Den är medelfyllig med stor fruktig beska av bland annat grapefrukt och citrus. Passar bra till smakrika tacos. Även den var god till den lagrade osten.

Hund och Duvel


Och så har vi en brown ale från Newcastle England. I norra England går den ibland under smeknamnet ”the Dog” då många sa att de skulle gå ut och rasta hunden på kvällen och istället gick till puben och drack en Newcastle Brown Ale. Ölet är medelfylligt med bra mörk beska och en lätt lätt söt touch. Vi hittar bland annat rostade toner, sirapslimpa och torkad frukt i ölet. Med sin mörka maltiga beska går den här ölet bra till smakrik husmanskost, lagrade hårdostar och grillat kött. Newcastle Brown Ale gick mycket bra ihop med de rostade mandlarna.

Så en belgisk golden ale från Duvel Moortgat. Extra socker och jäst är tillsatt efter tappning på flaska och därefter genomgår den en andra jäsning. Smaken är fullpackad med aromer av citron, halm, honung, vetebröd, och frukt. Fylligt öl med hög beska och lång eftersmak. Det här ölet kan vi dricka till både grillade lammkotletter liksom grillad tonfisk. Sötlakritsen tog överhanden över ölen till viss del men de rostade och salta mandlarna blev goda.

Så slutligen en belgisk dubbel från Westmalle utanför Antwerpen. Westmalle Dubbel är ett trappistöl från klostret i byn Westmalle utanför Antwerpen. Mörkröd i färgen, stor fyllighet med söta inslag och stor beska. Smakerna går åt torkade fikon, muscovadosocker, choklad, nötter, pomerans och kryddor. Ett öl som passar lika bra till den grillade köttbiten som till viltsteken med dess klassiska tillbehör. Mycket fin tillsammans med sötlakritsen och gick även mycket bra till den mörka chokladen.

Tack så mycket för denna gången och välkommen tillbaka på en av höstens provningar!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS