Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Dec 12, 2017

En ovetenskaplig studie av lyckade smakkombinationer

Den här regniga och kalla adventsfredagen hade vi förberett för en värmande ost och vinprovning på hotell Best Western Esplanad i Västerås. Deltagarna kom laddade och sugna på att både lära sig mer om vin och hitta nya favoritkombinationer. Kvällens kombinationer var högst klassiska, med undantag för det sista paret, då vi skulle undersöka en kraftig Brie de Meaux tillsammans med ett tungt rött vin från Spanien. Tanken var att undersöka olika smakkombinationer och urskilja vad som gör en lyckad kombo. Som tillbehör under provningen hade vi även dukat upp salta dinkelkex från Linköping samt en god päron- och fikonmarmelad.

Kombination 1 – Nederburg Winemaster Reserve Riesling & Brie


Vi började provningen med en krämig och mjuk vitmögelost från Frankrike. Doften är mild och mjuk och smaken är gräddig, nötig med toner av skog, svamp och en lätt kryddighet. Till den här typen av krämiga ostar passar det bra med ett frisk vitt vin för att lätta upp det hela. Nederburg Winemaster Reserve Riesling är just ett sådant vin. Frisk med doft av tropisk frukt, citron och kryddor. Smaken är även den frisk med mycket lime, citrus och tropiska frukter. Eftersmaken är härligt fräsch. Vinets friskhet skar igenom ostens gräddighet på ett föredömligt vis.

Kombination 2 – Cappello di Prete & Vesterhavs Ekologiska


Den här danska hårdosten är kraftig i smaken på ett behagligt sätt. Den är fast i konsistensen och har en fin sälta och syra samt en lång nötig smak. Vi matchade den med vinet Cappello di Prete från Apulien i Italien. Detta vin görs på druvan negroamaro. Doft och smak är kryddiga med inslag av fat, torkade körsbär, tobak, kryddor och choklad. Det har en mörk och kryddig eftersmak. Vinets tanniner och syra passade väl till ostens struktur.

Kombination 3 – Livio Pavese Corniolo Barbera & Taleggio


Taleggio är en italiensk kittost som är halvmjuk med en något krämig konsistens. Smaken är söt, fruktig, syrlig och har en lätt sälta. Ostens känns lätt igen på sin orangea kant. Vinet vi drack till den var Livio Pavese Corniolo Barbera från Piemonte. Det är gjort på en blandning av barbera, cabernet sauvignon och merlot. Doft och smak är utvecklade, med fatkaraktär, svarta vinbär, choklad, tobak och örter. Det är ett fylligt vin med bra tanniner och en syra som livar upp kombinationen med kitosten.

Kombination 4 – Jordi Aixalà Pardelasses Priorat & Brie de Meaux


Avslutningsvis hade vi ännu en vitmögelost som också var en brie. Den stora skillnaden här var att Brie de Meaux är gjord på opastöriserad komjölk vilket gör den till en mycket kraftigare och smakrikare ost. Doft och smak är nötiga, med toner av tryffel, stall, och champinjoner. Till den här osten passar det bättre med ett kraftigt rött vin. Pardelasses från Spanien är ett fylligt vin med mycket tanniner och syra. Doft och smak är fruktiga, med björnbär, skiffer, choklad, kaffe och en del plommon. Det blev en smakrik och lyckad kombination med långa och varierande eftersmaker.

Kombination 5 – Fritt val


När deltagare slutligen fick prova fritt märkte många att Pardelasses inte alls fungerade lika väl tillsammans med den vanliga brieosten. Vinet var alltför kraftigt och körde fullständigt över den stackars milda osten. Nederburgs Riesling klarade sig däremot bättre gentemot den kraftiga brie de Meaux, sannolikt på grund av att syran och de tropiska fruktinslagen vägde tillräckligt tungt på smaklökarna. Vesterhavs Ekologiska blev onekligen mycket uppskattad, vilket är föga förvånansvärt då den goda osten är en fröjd att matcha till ett gott vin.

Under provningen hann vi även prata om mycket annat. Bland annat kom vi in på en intressant diskussion om hur pass känslor har makten att påverka vår smakupplevelse av ett vin. Ett klassiskt exempel som togs upp är när man är på semester och njuter av en fantastisk dryck på en underbar terrass, bara för att bli besviken när man kommer hem och smakar samma vin i sitt eget kök. Vi kom således fram till att det inte bara är kombinationen av ost och vin som är värd att utforska – miljön och inte minst ens egen sinnesstämning har bägge sitt att säga om hur ett vin slutligen smakar. Och det är en kunskap alla kunde enas om att ha med sig i bagaget inför nästa semesterresa.

Tack för en lyckad provning och en trevlig afton! Vi hinner med fler spännande provningar innan jul. Mer information finner du här.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS