Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Oct 17, 2017

En lyckodag för alla champagne-älskare

Fredagen den 13:e oktober var stämningen förväntansfull och borden uppdukade för en stor champagneprovning på CityStay Hotel i Uppsala. Dagen i ära skulle  den här provningen bjuda deltagarna på fem olika mousserande viner istället för de vanliga fyra. Kvällen inleddes med att deltagarna fick berätta om sina förväntningar och flertalet hoppades på att få lära sig mer om denna unika dryck samt hitta nya favoriter. Därefter provade vi följande mousserande viner:

Bacio della Luna Prosecco Superiore
Bacio della Luna är en årgångsprosecco med beteckningen Superiore vilket är den högre kvalitetsbeteckningen i området. Mycket fruktig doft och smak, med toner av päron, citrus, örter och äpplen. Här enades vi om att det var päron som var mest framträdande i doften, vilket väckte i sin tur några barndomsminnen för piggelin-älskarna. Vinet passade utmärkt till den söta honungsmelon som var ett av tilltuggen.

Lanson Black label Brut
Kvällens andra vin blev kvällens första riktiga champagne. Fina bubblor och färg. Doften är fruktig med äpplen, persika, brioche och nougat. Smaken är härligt frisk med äpplen och bland annat lite grapefrukt. Lanson Black label har legat hela 36 månader på jästfällningen vilket ökar komplexiteten i vinet betydligt. Champagnen är gjord på tre druvor, chardonnay, pinot noir och pinot meunier, och enligt Lanson-stilen som har kommit att kännetecknas av en rejäl syra. Den uppskattades rikligt av deltagarna.

Franschhoek Brut Royale
Kvällens bonusbubbel kom från Sydafrika. Den är tillverkad enligt den traditionella sydafrikanska metoden som heter Metode Cap Classic. Druvorna i det här vinet är chardonnay och pinot noir. I doft och smak hittade vi tropisk frukt och en mildare citrus än vad man vanligtvis hittar i champagne. Det sydafrikanska ursprunget sätter definitivt sin prägel på vinet, det finns en stor kontrast med champagne men sammanfattningsvis är det ett prisvärt och gott mousserande vin.

Lanson Extra Age
Det här är en så kallad multi-vintage champagne, det vill säga att druvorna i det här vinet kommer från tre olika årgångar, 1999, 2002 och 2003, och har sedan fått ligga hela 6 år på jästfällningen. Den här champagnen togs fram av Lanson för att fira husets 250-års jubileum. Deltagarna kände tydliga likheter med den första Lanson som vi provade, men även att det var ett mera utsökt vin, med mera utvecklade toner samtidigt som syran och friskheten satt där de ska.

Lanson Rose Label
Vi avslutade med att prova Lansons rosa champagne. Här fann vi ett vin med mycket bärighet, bland annat smultron, jordgubbar och en aning citrus. I smaken var det flera deltagare som även hittade blodgrape och en lätt beska, vilket stämmer. Vi kom även fram till att den här champagnen hade en något mer balanserad syra än de två andra Lanson.

Utöver att njuta av dryckerna pratade vi bland annat mycket om olika champagnestilar, vad som skiljer dessa åt, och vilka trender som går att urskilja i champagnevärlden. Vi tog även upp det unika med just champagne samt hur man lagrar den på bästa vis. När provningen var över kom ett trevligt par fram och undrade hur de bäst kunde avnjuta en flaska Krug som de hade. Mitt tips var att de skulle dricka den så sakta som möjligt för att ge den tid att utvecklas till fullo i glaset.

Den trevliga kvällen avlutades och jag hoppas att den gav deltagarna svaren på deras frågor. Champagne är med rätta ett mytomspunnet vin, och mera kunskap om den kan bara bidra till att man får ännu mera lust att njuta av den. Mer information om våra provningar finner du här.

 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS