Upplevelser
Monica Ahlund
Mar 13, 2018

En Jordenruntresa - En kväll med mat och vin i fokus

Idag anlände jag till Elite Grand Hotel Gävle i spänd förväntan inför en jordenruntresa med en fullsatt ost- och vinprovning. Gästerna var lika ivriga som jag att komma in ifrån snålblåsten, in i värmen och gemyten.

Vinerna var redan upphällda, hela 8 stycken skulle vi bjuda på ikväll, tillsammans med de perfekt tempererade ostarna, kexen och marmeladen placerade på assietter på provningsprotokollet. Penna och papper var redo för noteringar, kommentarer och åsikter, då var det dags att köra igång kvällen.

Ikväll skulle vi göra en jordenruntresa i vinets värld. Ostarna hade jag dock uteslutande plockat från Europa. Gästerna var lika förväntansfulla som jag och jag måste säga att jag framför mig hade ett helt fantastiskt nyfiket gäng som ställde många intressanta frågor under kvällens gång.

Jorden runt till Sydafrika och favoriten Riesling


Vi började vår jordenruntresa med att prova de tre första vita vinerna mot varandra, och fann i dessa viner enorma skillnader.

Först ut var det mousserande vinet från Sydafrika, Franschhoek Brut Royal. Ett vin gjort på druvorna Chardonnay och Pinot Noir. Vinet framställs på samma sätt som Champagne, alltså enligt den traditionella metoden som i Sydafrika kallas Methode Cap Classic (MCC). Även detta vinet har mjuka bubblor och dessutom en friskhet med toner av citron, mandel och även en viss brödighet som kommer från tiden vinet legat på jästfällningen.

Sedan var det dags för vin nummer två, en härligt frisk Nederburg Winemaster’s Reserve Riesling, även den från Sydafrika. Vinet doftade tropiska frukter, blommor och faktiskt en hel del petroleum. Och näst på tur var det tredje vita vinet, en fatlagdrad muskulös Wente Morning Fog Chardonnay från Kalifornien. Denna bjöd på härliga toner av päron, citrus, gula frukter, nötter och fat.

Vi provade alltså dessa tre tillsammans med den första osten, en Brie de Meaux, gjord på opastöriserad mjölk från de centrala delarna i Frankrike, från Il de France. Solklar vinnare blev den Sydafrikanska Rieslingen som med sin höga syra, lilla sötma och blommighet passade utmärkt tillsammans med brieostens fetma och sälta.

Vi besöker den Gamla Världen


Denna upptäckt ledde oss sedan vidare till vad skulle visa sig bli kvällens tema, hur man lyckas hitta bra kombinationer då det gäller mat och vin. Jag berättade om hur man med syra i vin och mat kan balansera rätter och vin att passa ihop.

Hur man skall tänka då man har sötma i maten, till exempel rostade rotsaker, geléer eller sylter? Och hur påverkar den sötman upplevelsen av vinet? Samt att man skall koncentrera sig på vad rätten faktiskt smakar mer än att bara koncentrera sig på huvudråvaran.

Vår resa gick vidare i världen och vi anlände sedan till den ”Gamla Världen”, det vill säga Europa, vinframställningens vagga. Vår första europé i glasen blev ett fantastiskt matvin, Livio Pavese Barbera från Piemonte. Vinet har toner av mogna körsbär, svarta vinbär, viol, ceder och även choklad.

Utan tilltugg upplevdes dock vinet som lite väl syrligt, men då vi fick en bit Parmesan i munnen blommade vinet ut och visade en oanad fruktighet. Parmesanosten vi provade var lagrad i 24 månader, från Emilia Romagna i nordöstra Italien. Osten var härligt fruktig, kryddig, nötig och salt.

En tripp till Rhônedalen


Vi valde att därefter stanna kvar i Europa en stund och besökte Rhônedalen i Frankrike och två viner därifrån. Det första vinet La Côte Sauvage Cairanne Côtes du Rhône var ett naturjäst vin, huvuddruvan i detta fall var Grenache. Vinet visade upp en härlig kryddighet och fruktighet. Något som bland annat härrör från den naturliga jästen som fått göra jobbet i detta vin.

Det andra Rhônevinet Delas Saint-Esprit Côtes-du-Rhône kom från de norra delarna, det bestod till största delen av druvan Syrah och var även det kryddigt med toner av svartpeppar, röda bär, violer och lakrits. Fortfarande fruktigt men dock med en hel del mörkare bär och mer intensitet.

Till dessa två avnjöt vi Parmesan Reggiano och Comté St Antoine Forte som är en ljuvlig hårdost, även denna från Frankrike (Jura). Comté kallas även för Comté de Gruyèreoch har en mjuk textur. Den har också en kraftig sötfruktig smak som påminner om aprikoser, päron och färskt gräs. Comtén var den som gick vinnande ur striden.

Sedan stannade vi till i Argentina på vägen hemåt


I de två sista glasen dolde sig ett par kraftpaket, nämligen Navarro Correas, en argentinsk Malbec Navarro lagrad på franka ekfat med fruktiga toner av mörka bär och frukter.

Sist men inte minst var J.Lohr Seven Oaks, en Cabernet Sauvignon blend från Paso Robles i Kalifornien. Då vi doftar på vinet får doften oss nästan att tro att det är ett dessertvin vi har i glaset. Här hittar vi också frukter och arom av körsbär och plommon tillsammans med fruktkaka, hasselnötter, mörk choklad och rostade dadlar.

Dessa två avnjöts med en fantastisk Cambozola Grand Noir från Tyskland. Cambozola är en blandning av Camembert och Gorgonzola och har det bästa av två världar. En mildhet och krämighet men ändå en utpräglad mögelostsmak.

Tack för oss för denna kväll!


 

 

Frågorna duggade tätt under kvällen och alla besvarades i tur och ordning och jag kan garantera att det var ett gäng mycket nöjda gäster som lämnade Elite denna kväll. Precis som det skall vara efter en provning med Taysta!

Ett stort tack till alla er som deltog denna kväll. Titta in här för mer information som kommande vinprovningar med Taysta. Tills nästa gång!

 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS