Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Dec 18, 2017

En dryck med magiska toner

Denna kalla söndagskväll, vinterns kyligaste hittills, hade vi passat på att duka upp för en härlig champagneprovning på Sheraton i Stockholm. Nu inför festligheterna är intresset stort för att hitta en ny favorit, och kvällens program bestod av en cava och tre olika champagner. Till de goda dryckerna hade vi snacks av bland annat parmesanchips, lufttorkad skinka, lagrad hårdost och honungsmelon. Följande viner provades under kvällen:

Grans Moments Cava Brut


Vi började kvällen med att prova en cava. Gjord på druvorna Xarel-lo, Macabeo och Parellade, ger denna dryck ett helt annat intryck än vanlig champagne. Doft och smak har citrus, kaprifol, vita vinbär, päron och tropiska frukter. Det här är en cava som lämpar sig bra att dricka som fördrink för sig eller till lite lättare tillbehör såsom oliver, chips eller varför inte färska räkor.

Mumm Grand Cordon


Därefter blev det dags för riktig champagne. Mumm Grand Cordon har legat 3 år på jästfällningen vilket borgar för ett komplexare vin. Det är gjort på de vanliga druvorna chardonnay, pinot noir och pinot meunier. Doft och smak är fruktigt friska med gröna äpplen, päron, citrus och kex. Vi hittade även en härlig brödighet i den här champagnen. Den lämpar sig bra att dricka som aperitif och till mat, smörstekt röding skulle till exempel passa utmärkt. När vi provade den här champagnen mot den söta honungsmelonen blev det däremot lite fel. Upplevelsen av det friska tog över för mycket då den söta melonen tog bort det lilla söta som fanns i champagnen.

Billecart-Salmon Brut NV


Kvällens andra champagne kom från Billecart-Salmon i byn Mareuil. Doften är en aningen brödigare än Mumm Grand Cordon, med lätt blommiga inslag, äpplen och grapefrukt. Smaken är mycket torr och frisk, med en brödig smak och inslag av både nougat, grapefrukt, nötter och mineral. Deltagarna tyckte att den här champagnen fungerade bättre tillsammans med honungsmelonen.

Mumm Codon Rouge Rosé


Vi avslutade provningen med att prova Mumm Cordon Rouge Rosé. Det är en generös champagne med toner av jordgubbar, hallon, honung och vanilj. Smaken är lång med en banlaserad fruktighet och en elegant lång eftersmak. I den här champagnen har vinmakaren tillsatt cirka 10-15% rött vin av druvan Pinot Noir. Det bidrar inte bara med den härliga färgen utan även med en ökad komplexitet och personlighet.

Det blev en jämn strid mellan Mumm Cordon Rouge och Brillecart-Salmon när kvällens bästa champagne skulle krönas. Vi passade även på att diskutera de olika champagnestilarna, bland annat skillnaderna mellan Blanc de Blancs (enbart gröna druvor och med lite mer syra) och Blanc de Noirs (enbart blåa druvor och med mer kropp). Vi kom överens om att Champagne är ett område som vore väl värt ett besök, och att få till ett besök hos en liten producent skulle ge ännu en magisk dimension till denna redan fantastiska dryck.

Tack alla deltagare för en trevlig afton och god jul allesammans! Fler provningar väntar i vinter, mer information finner du här.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS