Upplevelser
Dryckesmästare Tony
Apr 23, 2019

En djupdykning i öl på påskafton

Ölprovning på påskafton kanske inte är det mest traditionella sättet att fira, men vad är väl trevligare än att förkovra sig i dofternas och smakernas värld? Påskafton med en djupdykning i öl kanske kan bli en framtida klassiker?

Denna eftermiddag i Örebro Saluhall inleddes med en introduktion kring hur öl bryggs och vilka aspekter som är avgörande för doft och smak.  Allt ifrån vilka råvaror som kan ingå till hur maltens rostningsgrad påverkar doft, smak och färg på den slutgiltiga produkten. Vad är mäskning och hur går jäsningsprocessen till?

För att skapa förutsättningar till att få ut det mesta av denna gyllene dryck gick vi också igenom några grundläggande metoder för hur man häller upp öl på bästa sätt och hur man doftar och smakar på ölet för att få ut så mycket som möjligt av alla smaker och aromer.

Till ölet serverades klassiska snacks men också några lite otippade varianter, till exempel rostade gula ärter smaksatta med lakrits och brända mandlar med saffran.

Belgisk veteöl startar kvällens djupdykning i öl


Först ut var ett bra exempel på en belgisk Wit som kommer från Duvels bryggeri. Vedett Extra White är en modern variant av denna lite lättare stil som är vetebaserad. Den har en otroligt fin fruktighet och de klassiska aromerna av koriander och apelsinskal som hör den här typen av öl till.

Detta öl fungerar utmärkt att dricka som den är, men utgör också ett klockrent val till lätta fågelrätter eller mager fisk som torsk eller sej, gärna med en fräsch vårsallad till.

Nästa öl tillhör en syrlig ölstil som heter Berliner Weisse. Stone White Ghost bryggs på en blandning av kornmalt och vetemalt. Bryggeriet är grundat av gitarristen Greg Koch och har sin bas i San Diego. Det var också det första amerikanska hantverksbryggeri som etablerade sig i Europa under eget namn.

Det här ölet har en härlig syra som överraskade många av kvällens deltagare. Vissa hade testat syrligt öl tidigare, andra inte, men vi kunde enas om att det är en mycket spännande stil som skulle passa utmärkt till vit panerad fisk, kanske med någon syrlig citronbaserad sås som till exempel Hollandaise.

Ännu en veteöl möter amerikans IPA


Nästa veteöl kommer från Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan i Bayern och är en hörnpelare inom ölvärlden. Weihenstephan Hefe Weisse är ett absolut måste för alla som är intresserade av öl. Detta är det äldsta och fortfarande aktiva bryggeriet i världen, grundat redan år 1040 e.kr!

Detta är ett av världens absolut mest välkända veteöl och det har alla egenskaper man kan förvänta sig av denna stil. Det mest karaktäristiska för stilen är att ölet är bryggt på vetemalt och att det är ofiltrerat. Detta leder till att ölet är grumligt av jästfällningen, det ger ölet större kropp, mer komplexitet och jästiga aromer. Veteöl passar otroligt bra till skaldjur, i synnerhet till färska räkor – något att tänka på som kanske det perfekta ölet för midsommar?

Vi går vidare till en så kallad session-IPA som har smakbilden av en klassisk IPA, fast med lägre alkoholstyrka. Lagunitas Daytime IPA har massor av uttrycksfulla humlearomer som drar åt citrus och tropisk frukt som passionsfrukt och ananas.

Detta öl utgör ett bra alternativ till sommarens grillkvällar. Både som aperitif vid grillen och på bordet till maten.

Jämtland levererar


Vi går vidare till svenskt öl. Här har vi ett spännande och lite särpräglat exempel på underjäst öl, eller lageröl som det ofta kallas, nämligen Jämtlands Bärnsten. Denna mellanmörka lager har mer smak än de flesta kanske förväntar sig av en lager, och också lite djupare färg vilken påminner om bärnsten precis som namnet antyder.

Jämtlands bryggeri grundades 1995 och har med den engelska bryggmästaren David Jones i spetsen länge varit en förebild för mikrobryggerier i Sverige. Ölet har en härlig maltkropp med knäckiga toner. Vi tror att den skulle göra sig perfekt till klassisk svensk husmanskost i stil med köttbullar eller Wallenbergare med en gräddsås.

Kvällens andra lageröl heter Samuel Adams Boston lager. Denna hör till underkategorin Märzen, en knäckig stil som innehåller lite mer av malt som rostats vid något högre temperatur och just denna har kryddats med amerikansk humle, vilket ger en fruktig karaktär.

Detta öl är smakrikt och gott som det är, men skulle också passa perfekt till hamburgare eller grillat kött med barbecuekryddning.

Öl från trappistmunkar


Från föregående norrländska brygd förflyttar vi oss nu vidare till detta belgiska öl som har betydligt mer fyllighet än de föregående exemplen. Westmalle Dubbel har en djup och intensiv doft av torkade frukter som aprikos.

Ölet skapades från början av trappistmunkar som bryggde och sålde öl för att generera pengar till sina välgörenhetsåtaganden. Detta är ett mycket bra exempel på hur traditionell trappistöl ska smaka. Till detta serveras med fördel något vilt eller lite fetare detaljer av fläskkött. Sötman i ölet gör att man gärna vill få in lite sötma på tallriken också, till exempel genom att servera rostade rotsaker som kålrot eller palsternacka.

Skolboksexempel på belgisk ale


Här har vi ett riktigt skolboksexempel på belgisk ale. Duvel är något ljusare i färgen men skimrar intensivt i gyllene nyanser. Ordet duvel är brabantisk, gentsk och antwerpisk dialekt för det nederländska ordet duivel som betyder djävul.

En möjlig förklaring är den höga alkoholstyrkan på hela 8,5% vilket i och för sig inte tillhör ovanligheterna inom denna belgiska ölstil. Ölet får jäsa i tre omgångar och kan sedan lagras i flera år av den som har tålamod att vänta. Duvel är fyllig och intensiv och passar bra till rostad vildand eller andra smakrika fågelrätter.

Tack till alla deltagare och till Fisk i Hallen för en mycket trevlig påskafton i ölets tecken. Välkomna åter för fler spännande dryckesprovningar under våren. Mer information om våra provningar och produkter hittar du här.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS