Öl & Whisky
Skribent Frida
sep 11, 2020

Duvel - den belgiska djävulen

Duvel, denna prisbelönta belgiska öl fullpackad med smaker och dofter började sin historia år 1871 i staden Puurs.

 

Bryggeriet grundades av Jan-Leonard Moortgat tillsammans med sin fru. Redan vid sekelskiftet var bryggeriet ett av många aktiva i Belgien. På den tiden fanns det redan över 3000 aktiva bryggerier i Belgien.


Jan-Leonard experimenterade mycket för att hela tiden göra ett bättre öl. Resultatet blev att ölet blev populärare och populärare och snart kom de båda sönerna Albert och Victor in i företaget. 

 

Det blev ett riktigt familjeföretag där Victor ansvarade för att köra ut ölet till Bryssel med häst och vagn, medan Alfred blev bryggaren. Om de frivilligt valde sina arbetsuppgifter förtäljer inte historien.

 

Just Alfred kom senare att bli viktig för bryggeriets och framför allt ölets fortsatta utveckling.

 

Vill du veta mer om ale? Här berättar Allt om Vins ölskola om de olika typerna av ale och vad som gör den så unik

Jäst från England

Under första världskriget kom belgarna i kontakt med den på den tiden populära engelska alen. Framför allt blev Albert så oerhört inspirerad av den engelska alen att han bestämde sig för att göra ett specialöl baserat på engelsk ale. 

 

Han reste därför till Storbritannien för att lära sig mer och för att få tag på enbart de bästa ingredienserna till sitt öl. 

 

Att få tag på en jäststam som uppfyllde hans kriterier var dock lättare sagt en gjort. De brittiska bryggarna var inte alls pigga på att låta en belgisk bryggare få tillgång till deras jäst. 

 

I Glasgow lyckades dock Albert till slut komma över ett prov på en jäststam. Detta är samma jäststam som används för att brygga Duvel än i dag. Nuförtiden förvaras den på endast sex olika platser i världen. Det är att hedra sin historia och sitt kunnande.

En riktig djävul

Efter krigets slut gjorde Albert och hans bror ett öl som de till en början kallade för Victory Ale. Detta för att fira krigets slut. Namnet Victory Ale stannade dock inte kvar så länge, men det gjorde deras innovativa och speciella öl.

 

På en provsmakning 1923 myntade en av deltagarna uttrycket ”det här är en riktig djävul”. Så från 1923 och framåt har namnet på det berömda ölet varit Duvel, vilket betyder "djävul" på flamländska.

En flaska Duvel med Duvelglaset

Duvelglaset

Tiden gick och på 1960-talet introducerades den tredje generationen av Moortgarts i företaget. Den stora nyheten som också kom på 60-talet var deras egna ölglas. Man ansåg att ett speciellt öl krävde ett speciellt glas och det var så Duvelglaset kom till.


Glaset påminner om ett vinglas med sin tulpanform och det var faktiskt det första glaset med den formen. 

 

Duvelglaset var också större än vad ölglasen var på den tiden, detta eftersom det var tvunget att rymma en hel flaska. Dess form framhäver ölens smaker och bevarar kolsyran på ett fint vis.

 

Missa inte: De bästa ölglasen

Det här är inget öl som görs och bryggs i en handvändning

Det tar 90 dagar för en Duvel att bli färdig. Den första jäsningen sker i tankar med en temperatur på 20-26 °C. Här använder man den jäst som Albert valde ut och fick sina händer på i Skottland i början på 1900-talet. 

 

Efter en tids mognad i tankarna kyls ölet ned och är redo för buteljering. Men än är den inte färdig att drickas på långa vägar.

 

Efter buteljering tillsätts mer socker och jäst till flaskorna. Då flaskorna står i varma källare (24 grader) sätts en ny jäsning igång i flaskorna. Den här jäsningsprocessen tar två veckor att bli färdig. 

 

Nu förflyttas flaskorna till en svalare källare där de får vila och mogna till sig under ytterligare 6 veckor.

Under hela tiden provar experter dagligen ölen för att bedöma kvalitén och smaken. 

 

Det tar ungefär 90 dagar innan den bedöms vara av deras krävda kvalitet. Och kvalitén är det inget fel på! 2018 vann Duvel guld i Brussels Beer Challenge i kategorin Pale & Amber Ale, Strong Blonde/Golden Ale. Totalt provades 1522 olika öl och Duvel belönades med Guld. 

Vad är då Duvel för öl?

Flaskans etikett berättar för oss att det är en Belgian Golden Ale - en ljus belgisk ale. Öl i den här stilen är ljusa till gyllene i färgen, medelfylliga och med en påtaglig alkoholpunch. Ibland kan alkoholen vara upp till hela 9.0 vol%. En Strong Pale värd sitt namn. 

 

Duvel sätter något av ett benchmark för andra öl att mäta sig med inom den här kategorin av belgisk ale eller Belgian Ale.

 

Hur är smaken på Duvel? Jo, den är medelfyllig med inslag av bland annat citron, halm, honung och bröd. Man kan ana en del blommor och frukt i både smak och doft. Den har en lätt sötma som kommer från den höga alkoholen, (8.5 vol%) och beskan är påtaglig fast ändå inte för hög. Ett synnerligt balanserat öl.

 

Det finns många olika ölstilar och en mängd olika användningsområden. Vill du ta ditt ölintresse till en ny nivå och prova att använda öl även i din matlagning, så har Systembolaget tagit fram en bra guide med tips och förslag för att du ska lyckas med detta

Duvel Tripel Hop Citra hälls upp i ett Duvelglas

Duvel Tripel Hop

År 2007 började Duvel experimentera med olika humlesorter för att ta fram nya smakprofiler. Efter 6 år med en ny Duvel Tripel Hop var det dags att välja den ultimata humlingen. 

 

2016 fick Duvel-fans chansen att rösta fram sin favorit genom att smaka på alla 6 öl i ett blindtest. Det resulterade i att Duvel Tripel Hop Citra från 2012 röstades fram som den stora favoriten av de dittills 6 varianterna och fick en fast plats i sortimentet. 

 

Som namnet indikerar så humlas Duvel Tripel Hop Citra med amerikansk citra. Ölet är gyllengult i färgen med stor doft av kryddnejlika och korianderfrön. Man kan även ana inslag av banan, mynta, limeskal och grapefrukt. En varm, ljus smak med en liten hint av aromatisk jäst.

 

Där och då såg det ut som att det inte skulle komma några fler humlespecialare av det legendariska ölet. Som tur är, kunde inte Duvel hålla sig från ytterligare smakexperiment. Detta ledde till att den nya Duvel Tripel Hop Cashmere lanserades i 2019. 

 

Med smak av lime, citron, persika, ananas, grön banan och melon så är Duvel Tripel Hop Cashmere en perfekt komplement till den klassiska Duvel. Ölet har en blommig och fruktig doft med citron, lime, persika, melon, kokos och jäst. 

Vad kan man dricka Duvel till?

Bäst serveras Duvel lätt kyld, gärna 10-13 °C. Matmässigt är det här ett mycket lättarbetat öl som går att matcha till en mängd olika maträtter.


Som flera andra Belgian Ale öl passar Duvel mycket bra ihop till fisk och skaldjur, grönsaksrätter, kyckling och varför inte till fläskrätter. Som en typisk Strong Pale Ale, har det både kroppen och styrkan för att klara av även lite tyngre mat. I Belgien serveras det ofta som aperitif.

 

En Ceasarsallad, grillad tonfisk, kycklingfilé lindad med lufttorkad skinka och hasselbackspotatis med grillat ankbröst är alla rätter som Duvel passar bra ihop med.

 

Se även: Nyfiken på att smaka? Kom på en av våra populära ölprovningar.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS