Upplevelser
Dryckesmästare Carl
Jan 22, 2018

Vi provar det bästa i det franska vinlandet!

Året har just börjat och vi passande att hoppa på trenden med att testa oss igenom det bästa i det franska vinlandet. På tapeten har det blivit en renässans av det franska vinmeckat, under det senaste året. Det är därför enligt min mening mycket passande att prova oss igenom det franska vinlandet.

Sheraton fylldes av ett trettiotal intresserade, glada och väldigt trevliga personer. Alla nyfikna på att veta mer om hur vinerna smakar, hur det kombineras på rätt sätt och fallgropar att se upp för. Till vår hjälp att exploatera vinets kombinationsrikedom och karaktärsförändring serverades fyra ursprungsskyddade kvalitets-ostar för att harmoniera med respektive vin.

Trimbach Riesling


Vi startade kvällen med en klassisk Riesling från Alsace, Trimbach Riesling Reserve, ursprungligen från det franska inlandet. Egendomen Trimbach’s vinodlingshistoria går tillbaka till år 1626. Sedan dess har tolv generationer av vinmakare utövat sin passion för Alsace-viner, från far till son, med ett rykte av excellens.

Detta genomsyras av vinets klarhet, tydliga sparsmakade vinifiering där druvan och området får tala sitt klara sp   råk utan fatlagring eller tillsatser. Den krispiga syran och mineraliteten möter en fyllig kropp från de koncentrerade druvornas smak. 

Vi hade en härligt mogen och opastöriserad Brie de meuax, från just Meaux strax öster om Paris. Perfekt att möta mjuka krämiga texturer och kontrastera den tydliga friskheten i vinet. Den doftar lätt av ängsblom och nät och smaken går från blommig till lätt nötig med en gräddig eftersmak. Tillsammans med vinet lyfts såväl vinets kryddighet som ostens blommiga smak fram.

Delas Cotes-du-Rhone


Som ett andra franskt vin provade vi Delas Cotes-du-Rhone. En väldigt trevlig bekantskap som särskiljer sig mycket från klassiska rhoneviner. Framförallt slås vi av dess rikedom i arom som till trots bjuder in till en relativt lätt och elegant smakupplevelse. Den är långvarig och komplex utan tydliga frukt eller kryddiga toner. Vinet balanseras upp av dess hela spektra från fat, rök, mineraler till jordgubbar, vildhallon och örtighet.

Till skillnad från klassiska rhone-blandningar använder sig Delas av merparten Syrah-druvor i denna med en touch av Grenache. En intressant omvändning från hur det brukar vara. Tillsammans med denna passade det bra med en något kryddigare ost och gärna lite sötma för att fylla ut de annars ganska torra och djärva smakerna i vinet.

Vi testade en kittost kallad Münster, med ett karaktäristiskt rött skal från saltlake och bakterietvättningen som görs under 2-3 månader på osten. Detta stänger inne och koncentrerar den pikanta doften och den sötstarka smaken.

Med ett torrt och solvarmt sydfranskt vin blir kombinationen nydanande och experimentell men fungerade otroligt bra. Skulle även passa att bryta av eller tillägga en bit lufttorkad chark till också.

Mouton Cadet 


Kvällens tredje vin var även det ett rött vin hämtat från det franska vinlandet. Men med en mycket fylligare bouquet (kropp), mer syltiga toner och med mycket större påtaglighet från fatlagringen. Vinet skapats av Mouton Rotschild, som har ett av de högst klassificerade slotten i Bordeaux.

Deras undergren Mouton-Cadet lever upp till deras vinexpertis och historia om odlat och vinifierat på andra ställen i Bordeaux än just på slottsegendomen. När det gäller viner från Bordeaux så är de i dag, generellt sett mer lättillgängliga än förr.

I många av dagens viner är det frukten och elegansen som framhävs före vresiga tanniner och lagringspotential, men detta utan att minska på den höga kvaliteten. Så även här kan vinet mycket väl tåla lagring i upp till 10 år i bra förhållanden, men smakar utmärkt redan nu. Med en kraftig kropp och tydlig smak av mörka bär och sötlakrits krävs en fyllig och smakrik ost.

I detta fall en klassisk och vällagrad Parmigiano Reggiano. I folkmun kallad Parmesan, vilket egentligen bara betyder ost av grana-typ. Osten är lagrad 24 månader, är både gryning och fast och smälter lätt i munnen. Vinet avrundas något med hjälp av denna och blir mindre tanninrikt och lenare i tonen. En perfekt krämig och långlivad kombination som håller kvar länge.

Gerard Berstrand 1986


Mouton Cadet är svårt att slå med ett fjärde vin mån tro, men för denna match stod ett åldrat och klassiskt dessertvin nämligen Gerard Berstrand hämtat från det franska vinlandet. 

Gerard Bertrand 1986 Rivesaltes är ett fortifierat vin från mellersta Syd-Frankrike. Vinet har jäsa ut till en restsötma på 127 gram/liter och därefter avstannat jäsningen med hjälp av druvdestillat. Detta ger en något sötare upplevelse med toner av honung, knäck och torkad frukt.

Tack vare en syrlig druva finns en påtaglig friskhet fortfarande kvar. Vinet har dessutom legat på fat i ca 30 år, vilket ger oxiderade, nötiga och lena toner i eftersmaken. Som en avslutning på denna söta smakrikedom matchas en dessertost från England. Nämligen blåmögelosten Stilton.

Stilton görs endast av 6 mejerier i England idag, denna från Tuxford and Tebbott. Dess lätta söta smak, höga kryddiga finish och höga fetthalt ger en maximal fyllighet i smakkombination. Ingen går suktande efter en efterrätt efter denna avslutning, men rekommenderas är även att testa detta utmärkta och åldrade vin till en bit mörk choklad.

Efter ett efterföljande mingel och många frågor och diskussioner kan det konstateras att det finns mycket vin att upptäcka från ett land som Frankrike. Och att de kan få nytt liv och en ändrad upplevelse med hjälp av en så enkel sak som en ostbit. Satsa dock alltid på en ost av hög kvalitet för maximal smak och upplevelse.

Tack för en trevlig kväll och hoppas innerligt vi kan ses igen vid framtida provningar! Tills dess, ta en titt på fler av våra provningar här.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS