Upplevelser
Sommelier Johan
Jul 03, 2018

Det bästa av två världar: Vin och Choklad!

Denna helg hade ett glatt gäng om 17 personer samlats på Grand Elite Hotel i Gävle. Den här kvällen skulle vi testa kombinationer av vin och choklad. Några av dryckerna som serverades var Prosecco, rosé champagne samt även Pinot Noir.

Kvällen inleddes med en dos historia, viktiga årtal i kakaobönans bearbetning, hur man tillverkar kakaopulver och slutligen hur choklad kommer till.

Många var förvånade över hur mycket handarbete och antalet moment som krävs för att skapa en kvalitetschoklad. Helt plötsligt så kändes 40-50 kr ganska billigt för en så pass exklusiv produkt som riktigt bra choklad...

Efter all teori var det så äntligen dags att få börja provningen på allvar. Vi testade först chokladen genom att titta, lukta, knäcka och låta en bit smälta i munnen för att verkligen njuta av bitarna. Sedan drack vi av den utvalda drycken för att till sist kombinera de två och förhoppningsvis skulle magi uppstå.

Valrhona hallonkross och rosé champagne


Först ut var en vit choklad från Valrhona med hallonkross i. Till det drack vi Canard Duchêne Charles VII Smooth Rosé. Sötman i chokladen och fruktbitarna fungerade klockrent med rosé champagnens sötma och nöjda suckar hördes i rummet.

Valrhona Javari 40% kakao med en bärig Pinot Noir


Vi fortsatte med en en bit Javari, en mjölkchoklad med 40% kakao, även den från Valrhona. Den parade vi med Schubert Estate Pinot Noir. Här smälte chokladen lätt i gommen med en nötig och nougatig känsla.

Vinet som dominerades av mjuka, lite röda bär passade väldigt bra till. Den förhållandevis låga syran och frånvaron av bitska taniner gjorde att det gifte sig väl.

Päron och kanelkryddad choklad med Prosecco


Nästa kombination var en päron och kanelkryddad mörk choklad med 62% kakao. Denna choklad kommer från Italienska Vanini och till detta drack vi en Prosecco från Zonin. Tanken var att få fram pärontonen från chokladen även i proseccon, där druvan Glera oftast beskrivs med päron, piggelin eller päronsplit i smak och doft.

Smakerna satt där de skulle men vinet saknade lite i syra för att möta upp den förhållandevis kraftiga chokladen. Nästa gång testar vi med en BdB Champagne för att se om den parningen övertrumfar denna.

Valrhona Carib 66% kako och Livio Pavarse


Vi gick vidare till den för kvällen populäraste chokladen, Carib med 66% kakaohalt från Valrhona. Den rena och friska chokladen var en hit både för sig själv, men blev ännu lite bättre i sällskap med Livio Pavese Corniolo.

Det smakrika vinet har viss fatkaraktär, djupa toner av choklad, tobak och pomerans som fungerade mycket bra till den fruktiga chokladen.

Vanini kakaokross 74% med Brunello


Sist ut för kvällen var ett riktig tungviktsmöte mellan chokladen Vanini 74% med kakaokross i, och till det drack vi en Brunello di Moltalcino från producenten Tenuta di Collosorbo.

Här var det många som himlade med ögonen när den sträva och något bittra chokladen sköljdes ned med en fantastisk och välluftad Brunello. Vinets täta och kraftiga smak passade ypperligt och klarade av den lite tuffare chokladen på ett föredömligt vis.

Allt eftersom kvällen började lida mot sitt slut började frågorna hagla från deltagarna och intresset var stort för både chokladen och kanske framför allt kombinationen med vinet.

Varför fungerade just dessa kombinationer och inte andra när man provade de olika chokladerna med de andra dryckerna, var en fråga som ivrigt ställdes.  Till slut avrundade vi ändå kvällen och de nu lite klokare och gladare gästerna skingrades ut i fredagens ljumma brisar.

Vi tackar alla som deltog denna afton och bidrog till en härlig provning med oss. Vi hoppas på att se er igen på kommande provningar under året.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS