Öl & Whisky
Skribent Kristina
Jan 06, 2017

IPA, APA, DIPA, PPA... Familjen Indian pale ale.

Pale ale

En traditionell brittisk tillverkad ljus öl gjord med större del blek malt. Ölet har en tydlig karaktär av brittisk humle, som Fuggle, som är blommig och kryddig. Sorten har oftast en lätt fyllighet, fruktig smak och är något bitter. Mild och mjuk. Stilen skapades under 1700-talet. 

 

American Pale Ale (APA). Stilen kom till under 80-talet. Den amerikanska Pale Ale är en vanlig pale ale fast med amerikansk humle, vanligtvis Cascade som har en tydliga citrus- och grapefruktkaraktär. Även humle med toner av exotiska frukter och blommor. 

 

Pacific Pale Ale (PPA). Denna stil är som en blond ale, ljusfärgad och mild, tillsatt med nya zeeländsk humle med spännande tropiska toner. Något bitter och mild. Stilen är rätt ny för den europeiska marknaden. 

 

Den första bryggningen i Europa med nya zeeländsk humle skedde år 2010 av det brittiska bryggeriet Thornbridge. 

 

India Pale Ale (IPA). Denna ölstil skapades i slutet av 1700-talet och dess historien är omdiskuterat. Britterna älskade sin öl som var ömtålig och som inte gick att skeppa till den brittiska kolonin Indien.

 

För att ölen skulle klara av att färdas långa sträckor över havet så tillsatte bryggarna humle till vörten och kokade, så kallad vörtkokning. Genom denna process så urlakades humlens bittra ämnen ut i drycken, vilket konserverade ölen och fick den att bli mindre ömtålig.

 

Både motbevis och bevis för denna berättelse existerar. Troligast är att skepparna uppskattade denna allt mer populära ölstil då den enligt utsago, smakade bättre efter lagring. Vanlig humlad öl kunde bli sur under lång lagring, speciellt under sommarmånaderna. 

 

En vanlig indisk pale ale har högre alkoholstyrka och humle jämfört med en pale ale, vilket ger en mer bitter öl med fruktigare smak. Bryggs traditionellt med brittisk humle som ger toner så som trä, citron och te. 

IPA-sorter 

American IPA. Detta är en Indian Pale Ale gjort på amerikanske humle, se American Pale Ale.  De brukar även inneha mer humle jämfört med den vanliga IPA, som brukar vara något mildare och diskret.

 

Imperial/Double India Pale Ale (DIPA). Imperial är en stil med högre alkoholhalt och mer humle. En kraftigare IPA. Får av alkoholstyrkan en något söt och värmande smak. Imperial och double finns för många ölstilar så som stout med flera och har då samma karaktärsdrag. 

 

Black India Pale Ale (BIPA). En india pale ale där man rostat malten hårdare, vilket skänker en mörkare färg till ölen samt mer rostade malttoner. 

 

White India Pale Ale (WIPA). Denna öl sort är en india pale ale bryggd med en hög andel malt gjort på vete. Frisk, bitter och fruktig.

 

Rye Indian Pale Ale (RyePA). Är en mörk rödfärgad india pale ale gjord på råg samt lite korn. Är på stark frammarsch i amerika bland mikrobryggerier. Något smakrikare, kryddigare och balanseras oftast med mer humle än andra ipor. 

 

Andra Pale Ale. Det finns många olika stilar av pale ale från exempelvis Tyskland, Belgien och Skottland. Alla ölproducenter och vardera öl har sin unika stil som avgörs framförallt av valet av humle. 

 

Däremot går det att generalisera då beteckningen av exempelvis tysk IPA på flaskan avslöjar att det endast har använts tyska humlesorter i ölen. Dessa humlesorter är utav det nobla slaget så som Saaz, Hallertau och Tettnanger. 

 

De är mjuka, milt bittra och skänker aromatiska toner så som jord, kryddor och blommor. 

 

Lär dig mer: Djupdyk bland ölets olika stilar på våra ölprovningar

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS