Bäst i test
Skribent Göran
Dec 14, 2018

De Bästa Julölerna 2019

julöl 2018 mörk öl 75cl flaska öppnas och sprutar ut

Uppdaterad: 2019-28-11

 

Det är inte bara julmat som skinka, janssons frestelse och gravad lax som är viktigt på julbordet. Drycken är minst lika viktig för ett ordentligt julfirande, och då menar vi såklart julölen.

 

Vi har personligen valt ut de bästa julölerna för 2018 och listat dem här nedan. Den bästa julölen för julbordet, julgodiset, framför brasan och som varm glögg. Vi har tips på de bästa julölerna för olika situationer!

 

Redan under den svenska forntiden firades högtider som påsk och jul med speciella öler. Julöl har traditionellt en mörk färg och en värmande, något söt och fyllig smak. Det är dessa egenskaper tillsammans med kryddor och tydlig maltighet som kännetecknar dagens julöl.

 

Lär dig mer om öl: Julöl och påsköl

Topp 10 bästa julölerna 2019

Nu är det snart jul igen och då gäller det att vara ute i got tid med både julklappshandel, julmat och självklart julöl. Många av ölen på listan säljs endast under en begränsad tid på året, november och december. Vill du få tag på de bästa julölen så måste du vara ute i god tid! Julöl släpp 2019 är i mitten av november och i början av december.

 

Här nedan har vi gjort ett bäst i test av årets julöl 2018. Vi delar endast med oss av de de tio julöler som har blivit utsedda som allra bäst i vårt test. Vi har även vald att plocka ut de öler som är bäst för olika ändamål, såsom den bästa julölen till julbordet och den bästa julölen framför brasan. Gemensamt för dessa öler är att de är stora favoriter bland julöl och att de har smak och doft som påminner om julen, med exempelvis kanel, knäck och nötter. Vi hoppas att denna lista kommer till nytta!

 

1. Gouden Carolus Christmas

Tips på en riktigt värmande julöl för 2018 är Gouden Carolus, en dubbel med anor som går tillbaka till 1700-talet. Detta öl kommer från ölmeckat Belgien och är mycket fylligt med en hög sötma. Med 10,5% alkoholhalt, får du även kryddiga smaker av bland annat sötlakrits, honung, kanel och kaffe. Ett unikt öl med lika mycket charm som alkohol!

 

Det självklara valet framför brasan: Den här ölen passar perfekt framför brasan en mörk och kall vinterkväll! Men även perfekt till starka mogna hårdostar och vilt, såsom älgköttbullar.

 

2.  Liefmans Gluhkriek

Här har vi en riktig julfavorit såsom även listans övriga öler. Liefmans Gluhkriek har en alkoholhalt på 6% och en stor och kryddig doft där du hittar inslag av körsbär, kardemumma, knäck och blodapelsin. Ett öl med mycket fyllighet, sötma och väldigt låg beska.  I Tyskland så heter glögg: Gluhwein, det här är ölens motsvarigheter: Gluhkriek. Med andra ord en glögg som är gjort på en körsbärsöl. Det blir ingen jul utan denna!

 

En otroligt julig "glöggöl": Det här ölet passar extra bra under den kalla vintern då det med fördel kan serveras uppvärmt. Var försiktig och låt det inte börja koka! Det går såklart också dricka detta öl kallt, men det passar utmärkt att drickas som glögg med pepparkakor och lussekatter.

 

3. Shepherd Neame Christmas Ale

Nästa tips på julöl för 2018  är en strong ale på 7% som producerats i Storbritannien. Det här är ytterligare en favorit inför julen 2018. Med en gulbrun färg och en nyanserad doft och smak med inslag av aprikosmarmelad, fruktkaka, mandarin, ljus sirap och kanel är det här ett öl som verkligen andas julstämning.

 

En öl  gjort för julbordet: Det här är ett fint allround öl som du med fördel kan servera till julbordet. Det går mycket bra ihop med både kallrätter och varmrätter, och även julens snacks och tilltugg som pepparkakor med Stilton.

 

4. Hibernation Ale

Denna ale kommer från USA och är en typ av old ale som förr lagrades i trätunnor. Det här är ett fruktigt och nyanserat öl med en alkoholhalt på 8,7%. I den här fylliga drycken hittar du bland annat smak och doft av torkade dadlar, knäck, fruktkaka och choklad. Även detta öl har varit en favorit bland ölexperter och har bland annat utsetts till bästa julöl av Mitt kök.

 

God julöl till varmrätten: Det här är ett starköl som passar till mångt och mycket. Det passar fint att smutta på framför brasan med lite choklad. I matväg passar den väldigt bra till skinka och köttbullar

 

5. Oppigårds Winter Ale

Det här är en svensk ale, och en av förra årets stora favoriter bland julöler på Systembolaget. Det här säsongsölet på 5,3% säljs endast från mitten till november fram till jul. Du har endast en kort tid på dig att få tag på detta mörka och välhumlade öl, men det går bra att lagra ölet i upp till 6 månader! Här hittar du inte bara rostad doft, utan också en kombination av mörk choklad och citrus.

 

Oppigårds Winter Ale har blivit utsedd till bästa julöl av flera paneler, bland annat Bäst i test, Svenska dagbladet, Helsingborgs dagblad, Dagens Nyheter och Vinbanken. Det här är ett öl du inte vill missa!

En god julöl till sillen: Ett fint allround öl som framförallt går bra ihop med robust och fet julmat, som exempelvis lax och inlagd sill. Det går också fint ihop med det mesta i husmanskost som janssons frestelse eller prinskorv. Ett bra öl till sillen helt enkelt!

Julöl med olika förslag på tillbehör såsom nötter, korv och ost

6. N’Ice Chouffe

Från Belgien kommer nästa julölstips. Denna mörka ale med en färg som nästan är brunröd. Ett fylligt öl med en smak som stundvis ger dig en hint av sötma. Med sina 10% doftar detta öl kryddigt men fruktigt. Här finner du smakinslag av torkade dadlar, vörtbröd, apelsin, ingefära och hasselnötter.

 

Den bästa julölen till dessert och julgodis: Sprängfylld med smak och lite sötma gör denna öl väldigt passande till dessert, choklad och julgodis.

 

7. Sigtuna Midvinterblot

Från svenska Sigtuna hittar vi ett öl på 8% med ett namn som påminner om Sveriges kalla vintrar. Det här är en mörk Imperial porter som började säljas för säsongen förra månaden! Det här ölet kom först ut år 2014 men försvann sedan under en tid. Nu är vinnaren av Sveriges bästa mikrobryggda öl år 2014 tillbaka igen.

 

Detta öl har en maltig och nyanserad smak med lite sötma och smaker som får dig att tänka på kaffe, russin, mörk choklad och kanske lite lakrits.

 

En kraftig öl perfekt till mörk choklad: Detta intressanta julöl passar bäst för sig själv, men går också bra att servera till efterrätter med choklad eller smakrika ostar.

 

8. Jädraöl Jädra Jul

Jädra jul är ett öl med ett slagkraftigt namn, men hur är det med smaken? Jo, detta svensktillverkade öl från lilla Gävle bjuder på en rostad och maltig doft. I smaken finner du nyanser av bland annat mörk sirap, choklad och nötter. Detta är en fin nyhet med en alkoholhalt på 7% som endast började säljas på Systembolaget inför säsongen för två dagar sedan! Om du uppskattar mer maltig öl, jämfört med Shepherd, så är denna fin till julbordet.

 

En perfekt "all around" julöl: Det här är ett jädra gott öl kan man säga. Det passar fint till det mesta på julbordet och självklart även då till svensk husmanskost. En fin öl som ska avnjutas i gott sällskap helt enkelt.

 

9. St Eriks Winter Session IPA

Den första och enda IPA:n på vår topplista med de bästa julölerna. Det här är en sessions IPA från vårt Sverige med låg alkoholhalt, endast 4,1%, så passa på och njut! I den något grumliga drycken gömmer sig fruktiga smaker med tydlig beska. Kanske märker du också av nyanser av torkad aprikos, tallkåda och krydda?

 

En perfekt IPA till sillen: Det här är ett fint öl som kommer överens med det mesta du serverar på julbordet, prova till sillen!

 

10. Samuel Adams Winter Lager

USA är ett land som slår på stort med julpynt och julgran, självklart bjuder de också på ett typiskt julöl för den stundade säsongen. Den här lagern har en gulbrun färg och en alkoholhalt som mäter 5,5%. Precis lagom fylligt med rätt mängd beska. Här får du smaka knäck, torkad aprikos, mandlar och apelsinskal.

 

En julig lager till julmaten: Det här är en perfekt jul-lager som passar till det mesta, men framförallt som sällskapsöl och till julbordets förrätt och varmrätt.

Mörk julöl med mycket kolsyra som bubblar upp

På vår topplista för 2018 hittar du robusta och fylliga öler som passar bäst att drickas för sig själv, exempelvis framför brasan. Du hittar också lättdruckna allround öler som går ihop med det mesta på julbordet, och ytterligare öler som går fint ihop med chokladefterrätter och ostar.

 

Vinnare! Årets absolut bästa julöl är Gouden Carolus Christmas som är en dubbel från Belgien. Perfekt framför brasan.

Kort om julölets långa historia

Traditionen för julöl går tillbaka till offerbloten innan kristendomens tid. Offerbloten var ett offer som gjordes till gudarna för att få deras välvilja. Den största offerfesten var just kring juletider och kallades midvinterblotet. Detta ägde rum under årets mörkaste dag i hopp om att kalla tillbaka solen igen.

 

Öl och mjöd tillverkades specifikt för dessa offerfester och drycken förknippades med övernaturliga förmågor. Ölet tillverkades då nära inpå offerbloten eftersom jäsning och jäst inte fanns på den tiden. Det gick heller inte att förvara ölet under något längre tid utan att det blev dåligt. Detta trodde man berodde på att troll gjorde ölet surt. Speciella danser, ramsor och andra ritualer utfördes för att skrämma bort trollen och hålla ölet säkert.

 

Julöl är egentligen ingen öltyp i sig själv, utan det har växt fram en uppsjö av olika stilar, allt från lager, IPA och andra ale.  Dessa öler har dock några saker gemensamt, de är oftast kryddigare och har något högre alkoholhalt än vanlig öl. De värmer då lite extra i den mörka vinterkylan. Julöl har också ofta smaker som vi känner igen från julens tilltugg och julmat, som exempelvis knäck, nötter, choklad och mandarin.

 

Vill du veta mer om julöl? Läs mer om julölets utveckling under de senaste 1000 åren.

 

Ölkulturen har förändrats en del genom århundradena, och för några hundra år sedan blev dryckeskulturen en del av julens tradition och gemenskap. Under den här tiden fick ölet en otroligt viktig betydelse som också accepterades av kyrkan. I den Gamla Västgötalagen står det att ölfrid är detsamma som kyrkofrid i den mening att inga våldshandlingar fick äga rum. Det var faktiskt också kvinnorna som alltid bryggde julölet, så det kan vi tacka husmor för!

 

Är du nyfiken på att läsa mer om öl och jultraditioner? Läs vidare om öl under vikingatiden och hur det blev en del av kristendomen.

 

Det var allt på årets topplista för de bästa julölen. Vill du ha ännu fler tips på goda julöler? Läs även 30 testade julöler av test.se. Ölexperterna Peter Olafsson och Fredrik Berggren på Mitt kök har en annan uppfattning om säsongens bästa öl.

 

God jul och gott nytt år på er!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS