Recept
Riin R
aug 26, 2022

Punschrulle eller dammsugare?

60 min

19 ingredienser

Medel

Dammsugare, punschrulle eller arracksrulle, kärt bakverk har många namn. Den här kakan har ett överdrag av grön marsipan och ändarna täckta av choklad. Längst ned hittar du årets bästa recept på dammsugare, eller var det punschrulle?

 

Innehållet i en punschrulle är en kaksmulsblandning, då det är resterna av en sockerkaka som vanligtvis använts. Till den här degen blandar man sedan smör, kakao och arrak. Dessa små godbitar är enkla att baka och ett perfekt tilltugg till kaffet. 

 

I den här artikeln delar vi med oss av vårt bästa recept på dammsugare som du utan tvekan kommer att lyckas med. Dessutom går vi igenom kakans spännande historia och ursprung. Vi försöker även lista ut varför det här bakverket kallas för dammsugare.

 

Om du är sugen på att baka veganska dammsugare så har Vegomagasinet förberett ett recept på fantastiskt goda veganska dammsugare.

Färdiga dammsugare på ett fat
Klassiska dammsugare med ett grönt marsipanöverdrag

Punschrullens historia

Journalisten Mats Karlsson har skrivit och forskat om den populära kakan. Enligt hans mening är kakans ursprung osäkert. 

 

Han menar att det finns tre olika historier kring bakverkets uppkomst. Karlsson nämner konditorn Gunnar Ohlsson i Rättvik som hävdar att han uppfann kakan i början av 50-talet. 

 

Han upplyser även om Carl Bertil Widell, som enligt Karlsson var en berömd marsipanmästare från Malmö. Widell har påstått att punschrullen uppfanns under krigsåren, då det fanns kupongfria småbröd som kostade fem öre.  

 

Carl-Bertil Widell ska ha förklarat att det blev lite kross av de gamla kakorna och när de blev för gamla för att sälja, så blandade han äppelmos och arrak och rullade ut till stänger som sedan doppades i choklad. Marsipan började man däremot att använda först efter kriget. 

 

Samtidigt ska konditorn Lars Holmberg i Kramfors uppgett att han lärde sig av en man, som i sin tur lärt sig hos en man i Boden redan på 20-talet som kallade kakan för trådrulle. 

 

Missa inte: Lär dig baka himmelskt goda macarons

Dammsugare - ett bakverk med många namn

Som vi nämnt tidigare har denna kaka många namn. Punschrulle, arraksrulle, dammsugare och 150-ohmare är enbart några av alla namn som det här bakverket bär. 

 

Bakverket är mest känt som dammsugare. Men vart kommer namnet dammsugare ifrån då? Namnet härstammar i att bakverket liknar de populära dammsugare som var vanliga i hemmen på 1920-talet. 

 

Kakan kallas även dammsugare på grund av att den förr gjordes av konditorns golvsmulor som dränktes med punsch för att döva mögelsmaken. Bakelsen går även under namnet arraksrulle, detta är eftersom man vanligtvis tillsätter arraksarom i kakan för att få fram punschsmaken. 

 

Arrak är en stark spritsort från Indonesien som är baserad på ris och melass. Den sötbeska smaken och starka lukten gör arrak den perfekta smaksättningen för bakverk samt punsch. 

 

Namnet 150-ohmare kommer ifrån bakverkets färger. Kakan har färgerna brun-grön-brun, vilket motsvarar färgkoden för en 150-ohms motstånd. 

Två punschrullar på bakplåtspapper
Kakan med de många namnen, men med samma goda smak

7 mars - punschrullens dag!

Punschrullen har blivit en riktigt klassiker, så självklart finns det en dag för att fira bakverket. Den 7 mars 2014 startade Peter Lindstedt punschrullens dag som en hyllning till det ikoniska bakverket. 

 

Men, Peter var inte ensam med att vilja fira kakan. Redan ett par veckor före 7 mars skapade han ett Facebookevent för alla som ville vara med och hylla punschrullen, främst för hans vänner och bekanta. Detta spred sig och cirka 940 personer ville ansluta till evenemanget. 

 

Läs också: Fantastiskt goda chokladmunkar med goda öler

Varianter av dammsugare

Det kan förekomma flera varianter på kakans fyllning. Vanligtvis bakas kakan med en mörk fyllning, men man kan göra bakverket med en ljus fyllning. Här är ett recept på en dammsugare med citronfyllning.

 

Det är inte bara i Sverige vi äter dammsugare. Danmark har sin egen variant på kakan. Här kallas de trädstammar och innehåller marsipan, choklad, överblivna kakor, rom och hallonsylt. 

 

Även Nederländerna har en liknande bakelse. Där kallas kakan Märgpipa och är en vit marsipanrulle doppad i choklad med en fyllning gjord av hallonsylt och smörkräm. 

 

Du kan även enkelt göra kakan i en långpanna. Den enda skillnaden är att kakan då blir i en fyrkantig form och inte i den klassiska dammsugarformen. Erika Westerlund Strömmer har delat med sig av ett strålande recept på punschrulle i långpanna.

 

Om du skulle vilja göra kakan vid jul, kan du byta ut den traditionella sockerkakan till en mjukpepparkaka. Genom att göra detta blir det en juligare smak på kakan.

Innehåller dammsugare alkohol?

Som namnet punschrulle antyder, innehåller bakverket oftast alkohol. Det finns dock undantag. 

 

Du behöver faktiskt inte tillsätta punsch i dammsugare. För att få smaken av punsch, kan du använda dig av arraksarom. Av den här anledningen går det bra för gravida och barn att njuta av bakverket med gott samvete.  

Provsmakar hemgjorda dammsugare med den klassiska mörka fyllningen
Dammsugare med en mörk fyllning, precis som i de traditionella recepten

De vanligaste misstagen under bakning

Det är enkelt att göra egna dammsugare men trots detta så finns det några misstag man kan göra på vägen. Nedan har vi samlat de vanligaste misstagen som du kan lära dig av.

1. För lite arraksarom/punsch

När det kommer till att baka punschrullar är det viktigt att tänka på mängden arrak eller punsch man tillsätter. Det kan enkelt hända att punschsmaken hamnar i bakgrunden och inte blir huvudingrediensen. 

 

Så det är viktigt att smaka av medan du bakar dammsugare för att uppnå den smak du vill ha på kakorna. 

2. Använd rätt marsipan

Eftersom en av huvudingredienserna i punschrullar är marsipan är det viktigt att du använder dig av rätt sort. I punschrullar är marsipanen vanligtvis grön. 

 

När du ska köpa marsipan till punschrullarna var extra uppmärksam över vilken typ av marsipan du köper. Det bästa sättet att få grön marsipan är att köpa en vanlig marsipan och sedan grön karamellfärg, så att du kan färga marsipanen på egen hand. 

3. För mycket marsipan

När du bakar dina punschrullar är det viktigt att använda rätt mängd av marsipan. Om du använder dig av för lite marsipan kan det bli svårt att rulla innehållet i marsipanen. Ifall du skulle använda dig av för mycket marsipan kan det övermanna smaken på själva kakan.

 

Så kolla extra noga på receptet för att veta precis hur mycket marsipan du behöver. 

4. Glöm inte att frysa in kakan

Det är viktigt att du fryser in kakan innan du börjar göra självaste dammsugare. Detta hjälper med att skära kakorna men även när du ska forma dessa kakor till dammsugare. 

Hemgjorda dammsugare redo att avnjutas
Hemmagjorda punschrullar väntar på gästerna

Går det att frysa in punschrullarna?

Om det skulle bli några dammsugare över, är det värt att lägga på minnet att det går utmärkt att frysa in punschrullar. De behåller både smak och konsistens. Kakan kan dessutom mikras i mikrovågsugnen efter att du fryst in dem, utan att förlora sin goda smak.

 

Du kan även förvara punschrullarna i kylskåpet, då är det bäst att du förvarar kakorna på bakplåtspapper i en lufttät burk. Där håller de i minst 5 dagar. 

Vart kan man köpa punschrullar?

I det fall där du inte har tid till att göra egna dammsugare, kan du köpa punschrullar på ett bageri. Punschrullar finns även att köpa i en vanlig matbutik. 

 

Läs även: Recept på en klassisk västerbottenpaj

Bästa receptet på punschrulle 2022

Här nedan är det bästa receptet på punschrullar. Vi har använt oss av Camilla Hamids chokladsockerkaka som bas i detta recept på dammsugare. Med detta enkla recept kan du göra egna dammsugare och lyckas varje gång. Dessa dammsugare blir så goda att man skulle kunna tro att de kommer från ett konditori.

 

Har du en vän som älskar dammsugare men inte hittat det bästa receptet? Dela gärna den här artikeln!

 

Köp nu: Gå på en spännande matlagningskurs

Ingredienser

Chokladsockerkaka

125 g smör

1 dl mjölk

3 st ägg

3 dl strösocker

0,5 dl kakao

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 msk vaniljsocker

Dammsugare

750 g sockerkaka av valfri sort (hela chokladsockerkakan ovan)

150 g smör

2 dl havregryn

2 dl florsocker

25 g mörk choklad

1 msk kaffe

3 msk punsch

1 msk cointreau

0,5 tsk arraksarom

0,5 krm salt

3 msk kakao

Gör så här

Chokladsockerkaka till dammsugare. 1. Börja med att göra chokladsockerkakan om du inte redan har överbliven mjuk kaka hemma. Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme) och smörj en sockerkaksform som rymmer minst 2 liter generöst med smör.

Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen, rör ner mjölken och låt svalna medan du gör resten av stegen.

3. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt i en bunke med elvisp. Sikta ner kakao, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd försiktigt ihop till en tjock och jämn smet med slickepott.

4. Tillsätt smörmjölken och fortsätt vända ihop smeten tills den blir jämn. Häll upp smeten i sockerkaksformen och grädda sockerkakan i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter eller tills kakan är helt genomgräddad. Låt kakan svalna helt och hållet innan du använder den till dina dammsugare.

Så gör du dammsugare. 1. Vispa ihop smör, florsocker och havregryn krämigt med elvisp i en bunke. Tillsätt kaffet, punschen, arraksaromen samt cointreau och vispa lite till. Smula ner kakan i bunken och vispa eller arbeta ihop med händerna till en formbar massa. Den ska vara krämig och lätt att forma. Upplever du att den är torr och smulig kan du gå ner med mer kaffe eller smör.

2. Dela degen i 2-3 delar och forma till rullar som är ca 2-4 cm breda. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och ställ i kylen för att de ska bli riktigt kalla innan du täcker och dekorerar dem.

3. Knåda marsipanen ordentligt tills den blir mjuk och formbar. Ta hjälp av majsstärkelse om du upplever att den blir lite kladdig. Kavla ut marsipanen ca 2-3 mm tjockt. Lägg en rulle i taget på marsipanen, rulla in den i marsipanen, ett varv per rulle och skär bort överflödig marsipan. Se till att marsipanen sluter ordentligt runt själva rullen.

4. Skär sedan den marsipantäckta rullen i bitar, så stora som du vill ha dem. Ställ tillbaka på plåten och in i kylen för att kallna igen medan du smälter chokladen.

5. Smält chokladen över ett vattenbad eller i mikrovågsugnen (några sekunder i taget, rör om mellan varje gång). Rör ner olja och låt svalna lite innan du doppar ändarna av dina kalla dammsugare i chokladen. Låt överflödig choklad rinna av innan du ställer tillbaka dem på plåten.

6. Servera direkt eller förvara dem i en lufttät burk i kylen så håller de minst 5 dagar.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS