Upplevelser
Skribent Frida
Oct 24, 2011

Dåliga vinval

Dåliga vinval är aldrig trevligt - det spelar ingen roll vem man är. Köper man ett vin som man ser fram emot att prova och sedan så smakar det inte alls bra så blir man besviken, lätt retlig och stundtals tjurig - vin är det enda som får göra en man tjurig; sa den kända munken Dom Perignon som skapade Champagnen. Vilket han antagligen syftade på lagringen av vinet som på hans tid kunde vara riktigt farligt då vissa vinflaskor exploderade, men det är en annan historia. Här nedanför är några riktlinjer värd att följa.

1. Riesling från nya vinvärlden är ingen höjdare, saknar den frisk syran, de fräscha tonerna och lättheten som man finner i gamla världen, blir trista och nyanserade - få undantag med Eden Valley I södra Australien i spetsen. Prova Tyskland, Österrike och Alsace istället.

2. Gamla vinvärldens viner under 100kr är strama, spretande och tråkiga speciellt i de klassiska vinregionerna i Frankrike som Bourgogne och Bordeaux - undantag, södra Frankrike och södra Italien samt somliga röda-spanska och vita-tyska viner. Nya vinvärlden har här bättre exemplar, med fruktbaserade, runda, unga viner som känns fräscha, enkla och ger en högre valuta för pengarna.

3. Druvblandningar från Chile och Argentina med mer än tre druvor, då den tredje endast tar en liten del av blandningen blir nyanserad, plufsiga, och röriga samt säljs de oftast i en prisklass över dess värdighet; prova istället druvorna Carmenere och Malbec.

4.Undvik Pinot Noir från den varmare nya världen då vinet lätt kan bli mosade toner av burkplommon och jordgubbar som endast blir ett hopkok. Vänd dig istället till gamla vinvärden där klimatet bär fram det bästa av druvans egenskaper, syran blir friskar lika så frukten och tonerna blir renare och ger ifrån sig mer typisitet, ursprungs karakteristik - dock finns det inga bra exempel av Pinot Noir under 100kr.


Här nedanför följer de viner som inte håller måttet.20111123-231250.jpg

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS