Vin & mat
Julia S
dec 25, 2020

Bäst crémant på systembolaget

Uppdaterades 13/01/2021

 

Är du på jakt efter ett bra och prisvärt mousserande vin, då vill du veta mer om crémant! Vi har gjort ett test av olika crémant som finns på Systembolaget. Du kommer även lära dig mer om detta ädla mousserande vin: vindruvor, hur det tillverkas och hur det smakar. 

 

Frankrike anses som en av världens främsta vinländer. Förutom att vara hem för världens bästa och mest kända mousserande vin champagne, är Frankrike även producent för annat högkvalitativt mousserande vin. Samlingsnamnet för dessa övriga kvalitetsbubbel är crémant, med tillägg för det område som vinet kommer ifrån. 

 

Det är nämligen bara mousserande vin från distriktet Champagne i norra Frankrike som får kallas för champagne.

 

I Frankrike finns det åtta områden som det tillverkas crémant i och som vinerna bär namn efter: Loire, Bourgogne, Alsace, Bordeaux, Jura, Limoux, Die och Savoie. Crémant de Bourgogne, Crémant de Loire och Crémant de Savoie kommer således från respektive Bourgogne, Loire och Savoie.

 

Vill du bara veta lite kort om crémant? Här är en snabbguide om crémant från systembolaget.

Bäst i test: 7 bästa crémant 2021

Här är de 7 bästa crémant som vi har provat under 2021 och som finns på Systembolaget. Vi hoppas du hittar ett mousserande vin som passar dig!

1. Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne (150:- | Nr 7725)

Denna crémant kommer från Bourgogne där områdets mest populära druvor chardonnay och pinot noir spelar huvudrollen. Här har vi en fyllig variant med mycket fruktighet och friskhet. 

 

I smaken återfinns gröna äpplen, grapefrukt, kex och nougat. I doftbilden har vi gula äpplen, nougat, rostat bröd, honung och citrus. 

 

Detta vin är mycket torrt, med hög syra och låg restsötma. Den serveras med fördel vid 8-10 grader och passar som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur. 

 

Vinet kostar 150 kronor och finns på Systembolaget. 

2. Langlois Crémant de Loire Brut (149:- | Nr 7404)

Från Loiredalen och producenten Langlois-Chateau, som är en del av champagnehuset Bollinger, kommer detta mycket friska mousserande vin. Crémant de Loire Brut är gjort på druvorna chenin blanc, chardonnay och carbernet franc. Detta vin är en pigg och ungdomlig variant med en tydlig fräschör. 

 

I smaken hittar vi gröna äpplen, päron, honung och grapefrukt, och i doften kommer även mineral och citrus in. Vinet har en hög syra och en viss fyllighet men inget sötma att tala om. 

 

Crémant de Loire Brut passar till fisk och skaldjur och är även passande att servera som aperitif. Du hittar detta vin på Systembolaget för 149 kronor.

3. Fernand Engel Crémant d’Alsace Chardonnay (150:- | Nr 7520)

Denna crémant är tillverkat i Alsace i nordöstra Frankrike och druvorna består till 100 procent av chardonnay-druvor. En chardonnay från Alsace borgar för ett vin med en mycket hög syra. 

 

I smak och doft hittar vi i denna Crémant d’Alsace gröna äpplen, citrus, grapefrukt, päron, bröd, kex och en touch av nektarin. Karaktären är frisk och ungdomlig, med en bra balans mellan syra, socker och kropp. Eftersmaken är lång och frisk. 

 

Detta vin serveras vid 8-10 grader och passar till lättare tapasrätter och småplock. En trevlig kombination kan till exempel utgöras av oliver, soltorkade tomater och dylikt. 

 

Producenten Fernand Engel arbetar för en bättre miljö med viner som är ekologiska och biodynamiska. Detta vin kostar 150 sek och finns att köpa på Systembolaget.

4. Crémant du Jura Brut (160:- | Nr 74365, BS)

Från det äldsta vinkooperativet i Frankrike, Fruitiere Vinicole D’Arbois, kommer det här mousserande vinet. Jura är en liten vinregion känd för sin Vin Jaune, det gula vinet på franska. Vintypen görs exklusivt på druvan savagnin. Jura är dock också tillverkade för crémant av hög kvalitet. 

 

Detta vin är gjort på främst chardonnay, men även pinot noir, trusseau, poulsard och till några procent även savagnin. I doft- och smakbild hittar vi mogen persika, bröd, havtorn, citron och mineral. Detta vin är fruktigt och friskt, med hög syra och en viss krämighet. 

 

Prova detta vin till exempelvis vit choklad. En kladdkaka med vit choklad är ett säkert kort att bjuda på.

 

Vinet finns att köpa på Systembolaget för 160 kronor.

5. Grand Housteau Crémant de Bordeaux Brut (129:- | Nr 79142, BS)

Denna crémant kommer från Bordeaux i Frankrike, ett av världens största och kanske mest kända vinområden. Den är gjord på klassiska Bordeauxdruvor: semillon, som är en av de vanligaste gröna druvorna, och den aromatiska muscadelle, som påminner om muscat. I detta vin hittar vi toner av mogen citrus, akaciablommor, bröd samt en viss kryddighet. 

 

Vinmakaren Céline Lannoye som står bakom detta vin blev nyligen utnämnd till ”Årets talang” av en fransk vintidning. Det här spännande och intressanta vinet passar som aperitif eller till en lättare grönsaksrätt. 

 

Vinet kostar 129 kronor och finns på Systembolaget.

6. Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut (135:- | Nr 7688)

Från Bourgogne i östra Frankrike kommer denna crémant som är en fruktig och mycket frisk variant. Crémant de Bourgogne Brut har inslag av gula äpplen, grapefrukt och kex och i doften återfinns även röda äpplen och citrus bland annat. 

 

Vinet är medelfylligt, med hög syra och ingen direkt sötma. Servera vid cirka 8 grader som aperitif, eller till skaldjur eller en lättare fiskrätt som till exempel laxtartar. Crémant de Bourgogne Brut kostar 135 kronor och finns att köpa på Systembolaget. 

7. Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Rosé (189 sek | Nr 70576, BS)

Från samma producent i Bourgogne, Clotilde Davenne, kommer även detta rosébubbel. Clotilde driver egen verksamhet i byn Prehy i det kända vindistriktet Chablis. 

 

Crémant de Bourgogne Rosé är en rosé tillverkad enbart på den röda druvan pinot noir, vilket den härliga röda färgen skvallrar om. I smak- och doftbilden hittar vi inslag av klassiska röda bär så som röda vinbär, hallon, jordgubbar och körsbär, men även grapefrukt, vanilj och en viss örtighet. 

 

Detta vin är mycket torrt med hög syra och utan restsötma. Det är medelfylligt och har en lång eftersmak. Detta vin passar bra att servera som aperitif eller till en kraftigare fiskrätt. Prova till exempel detta recept på grillad lax med västerbottensås

 

Du hittar denna crémant på beställningssortimentet på Systembolaget för 189 kronor.

 

Läs även: Här är de 10 bästa mousserande vinerna

Stora vindruvor till crémant-vin

Vad är crémant?

Namnet crémant är en fransk beteckning för mousserande vin. Detta vin ska uppfylla vissa extra höga kvaliteter och har vidare mindre kolsyra och kortare lagringstid om man jämför med champagne. 

 

Beteckningen kommer från början från Champagne och användes just för sådant mousserande vin som hade mindre kolsyra och kortare flasklagring. Det gjorde att även en viss typ av champagne tidigare kunde kallas crémant. Senare tillkom striktare regler och beteckningen champagne blev förbjudet att använda på mousserande vin som inte kom från just Champagne.

 

Användandet av beteckningen crémant är sedan 1975 skyddad av fransk lag och får endast användas för mousserande vin från vinproducenter med en appellation d’origine contrôlé.

Vilka druvor används i crémant? 

Vilka druvor man använder vid framställningen av en crémant beror på vilket område man befinner sig i. Man använder sig helt enkelt traditionsenligt av de lokala druvorna. 

 

Vinområdet Loire använder man druvan chennin vid tillverkningen av crémant. I Jura är druvorna chardonnay, pinot noir samt poulsard viktiga. I området Bourgougne använder man chardonnay, pinot noir och aligoté. 

 

I Alsace är riesling, pinot blanc, pinot noir och auxerrois förekommande, medan men undviker de mer aromatiska druvorna gewurztraminer och muscat. Om det på en flaska står ”Crémant de Alsace” på vet du alltså att du dricker ett vin med vindruvor odlade i det soliga vindistriktet Alsace.

 

För Crémant de Limoux, som tillverkas i Languedoc i sydvästra Frankrike, använder man den ovanlig vindruvan mauzac, lokalt känd som blanquette, och även druvorna chardonnay, chenin blanc och pinot noir. 

 

I Savoie använder de vindruvona chardonnay, max 40% av blandningen,  jacquère och Altesse för att göra sin Crémant de Savoie
 

Det här rimmar bra med hur man i Frankrike talar om vin. När man i Frankrike talar om olika sorters vin är det i första hand den geografiska platsen som man är intresserad av och som man kategoriserar vin i. 

 

Detta grundar sig i idén om områdets så kallade ”terroir”, vilket innefattar klimatets olika egenskaper, med dess jordmån, solexponering, vind, höjd, et cetera – allt det som påverkar druvan och det vin som framställs. Olika geografiska områden passar med sitt klimat olika bra för att odla vissa typer av druvor.

Druvodling

Hur gör man crémant?

Den traditionella metoden för att tillverka crémant innebär att man börjar med att ur druvklasar pressa must som sedan får jäsa till vin. Vinet får sedan jäsa en andra gång på flaska, där man också tillsätter socker och jäst. 

 

Detta leder till att koldioxid bildas som i sin tur omvandlas till kolsyra och bubblor uppstår. Därefter lagras vinet en längre tid på jästfällningen. 

 

Den här andra fermenteringen, eller jäsningen, på flaska sker enligt reglerna inom den franska vinlagstiftningen, som på samma sätt kräver att champagne ska genomgå en andra jäsning på flaska. Lagen innefattar också att man ska skörda druvorna för hand. Crémanten ska också lagras i minst ett år.

 

Det talas ibland om att crémant görs på samma sätt som champagne. Det stämmer om man enbart syftar på jäsningen i flaskan. Crémant har dock en kortare lagringstid och man tillsätter också mindre socker vilket gör att kolsyretrycket inte är lika stort varvid också crémant skummar mindre. 

 

Går det till på samma sätt att göra allt sorts bubbel kanske man undrar? Nej, inte riktigt, prosecco till exempel genomgår också en andra jäsning men då i ståltank istället för flaska. Den lagras också oftare kortare tid.

 

Missa inte: Topp 10: Bästa champagner

Vad smakar crémant?

Stilarna på dessa mousserande crémantvinter varierar och det är därför svårt att säga precis hur ett crémant smakar. Vissa är lätta och friska, med mycket fruktighet, medan andra är mer fylliga, har en tydligare brödsmak och går lite åt champagnehållet.


Den som inte ofta dricker mousserande viner kan också ha svårt att upptäcka skillnaderna i champagne och crémant. Därmed inte sagt att det inte finns några. 

 

Crémant kan sägas vara ett mer prisvärt alternativ till champagne, men har kanske inte riktigt det där lilla extra som de fina champagnevinerna har. Man får helt enkelt prova, smaka och utforska olika crémant för att hitta sin egna favoritstil. 

 

Vingård i crémant de bourgogne

 

Dela gärna denna artikel med någon som älskar crémant! ✨

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS