Recept
Frida Ö
nov 22, 2017

Chokladdoppade Munkar & Founders Backwoods Bastard

Den här kvällen bakade jag, sommelier Patrik, tillsammans med sommelier Oscar vårt special munkrecept. Receptet går att härleda till självaste Underwest, vi fick det på ett besök hos Underwest i deras munkaffär i centrala New York. Nu tror jag inte att det är exakt det receptet de använder, så blåögda är man inte, men det är ett riktigt bra recept som enkelt ger munkar som smakar fantastiskt gott! 

 

Med tiden har jag ändrat lite i receptet för att anpassa det till de svenska smaklökarna. När munkarna väl var bakade så hoppade vi genast in i ”sommelier-mode” och provade oss igenom följande ölsort i hopp om att finna en superkombo mellan öl och munkar. Vilken öl passar bäst med chokladdoppade munkar med nöt vs kokos -topping? Vi provade med Omnipollo Yellow Belly Peanut Butter Biscuit Stout, Founders Backwoods Bastard, Bellwoods Fortune Cookie Tripel och Baladin Xyauyù Barrel. 

 

Kvällens vinnare blev en två års lagrad Founders Backwoods Bastard tillsammans med chokladdoppad munk med nöttopping. Vilken kombo!

 

Choklad Munkar

Founders är helt klart av våra favorit ölproduceter. Startades år 1997 av Mike Stevens och Dave Engbers i Michigan, USA. I början var de ett litet "Craftbeer" -bryggeri som vara nära konkurs. De lyckades tillslut hitta hem bland en skara passionerade Ale-öldrickare, vilket ledde så småningom till att deras öl uppmärksammades. Något årtionden senare är de en av de mest kända ölproducenterna i världen.

Founders Backwoods Bastard ligger på topp 50 i världen bland Skotsk Ale på Ratebeer. 

 

Det är en något säregen Skotsk Ale som påminner något av en Barley Wine. Höga alkoholhalt på 11.6%, söta karamell och vanilj toner och ölen har även lagrats i gamla Bourbon-fat. Räkna med en varm doft av skotsk rökig whisky, vanilj, cederträ, söt kola, karamelliserade nötter och rostad malt, lite jordig krydda och en gnutta av mörk frukt. Rund, fyllig, och värmande med en söt rondör. 

 

Detta möter verkligen upp den något feta munken med vaniljsmak och det smakrika mörk chokladöverdraget gjort på Amedei Cru Trinidad 70% med toner av valnöt, cederträ, tobak och vanilj. A match made in heaven!

Choklad Munkar med nötter

Recept: Munkar med chokladöverdrag

Ingredienser | 2h 30m | cirka 10 Munkar

 

Munkar: 

7 gram aktiv torrjäst 

2 msk rumstempererat vatten 

2 dl ljummen mjölk

1 dl socker

1 tsk vaniljsocker 

En nypa salt 

1 ägg 

50 g smör

4 dl vetemjöl

 

Chokladöverdrag: 

25g kokosfett 

100g choklad (Vi använde Amedei Cru Trinidad 70%) 

20g Krossade jordnötter 

10g Kokos

 

Instruktioner Munkar: 

 

1) Häll ner det rumstempererat vattnet i en stor skål,och vispa långsamt ner jästen under några minuter. 

 

2) Blanda ihop jästblandningen med mjölk, socker, vaniljsocker, salt, ägg, smör och börja med 2 dl mjöl. Blanda under några minuter vid låg hastighet, eller omrörning med en träslev. Vispa i resten av mjölet halv kopp i taget, tills degen inte längre fastnar i skålen. Knåda i ca 5 minuter eller tills den är slät och elastisk. 

 

3) Placera degen i en smord skål och täck över den, låt den ligga på en varm plats samt jäsa till dubbel storlek. Detta tar cirka en timme. Degen är precis klar om du rör vid den och indragen som skapats kvarstår.

 

4) Vänd ut degen på mjölad yta och försiktigt rulla ut till 1,5 cm. Skär sedan runda ringar och en liten rund ring i mitten, ungefär samma sak som att göra pepparkakor. Om man inte har en special designad munk-form så kan andra redskap som ofta finns i det svenska köket hjälpa till. Med fördel används exempelvis en större rund pepparkaksform samt en äppelurkärnare för att ta bort mitten delen av munken. 

 

5) Låt munkar sedan jäsa igen under en köksduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.

 

6) Hetta upp oljan i en fritös eller en stor kastrull till 175 grader. Vänd munkar över när de stiger upp till ytan. Fritera munkar på varje sida tills de är gyllenbruna, cirka en minut på vardera sida. Ta sedan bort det från oljan och låt de rinna av på ett galler. 

 

Instruktioner Chokladöverdrag: 

 

1) Medans munkarna rinner av, gör ordning ett vattenbad, koka upp vatten i en kastrull och ställ sedan ner en porslinsskål. Vrid ner till låg värme. Smält fettet och chokladen i porslinsskålen, rör om. 

 

2) Doppa sedan munkarna i glasyren medan den fortfarande är varm, häll över önskad topping så som krossade jordnötter eller kokos.

 

3) Låt de sedan glasyren stelna. Vill du äta dem snabbt med ett krispigt choklad överdrag? Låt dem stå i kylskåpet ett par minuter.

Founders Backwoods Bastard

 

 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS