Upplevelser
Dryckesexpert Michael
May 31, 2017

Tropisk choklad och vinprovning med inslag från Papau Nya Guinea

 

Kvällens provning på Hotell Scandic i Västerås blev utgångspunkten för ett äventyr i chokladens och vinets paradis. Med en nyfiken inställning och smaklökarna beredda på resan som ivrigt väntade, begav vi oss på en tropisk upptäcksfärd där resestopp som Papau Nya Guinea, Ecuador och Australien ingick. Kvällens choklad och vinprovning bjöd på diskussion om intryck, urvalets historia och ursprung samt en och annan kuriosa. I god sällskap fick vi möjligheten att prova de följande fyra spännande kombinationer:

 

Kombination 1 - Gnarly Head Old Wine Zin & Maralumi Lait 47% Michel Cluizel

Vi började resan med ett generöst fruktigt vin från solvarma Kalifornien. I Gnarly Head Old Wine finner vi en doft och smak som är fruktig med viss fat, björnbär, mynta och vanilj. Allt som allt, ett fylligt vin med balanserade tanniner.

Maralumi Lait är en 47% mjölkchoklad från den erkänt skicklige producenten Michel Cluizel. Det är en kraftig mjölkchoklad med toner av banan, blåbär och en lätt kryddig avslutning. Ursprunget är Papau Nya Guinea och kakaobönan är Trinitario.

 

Västerås 4

 

Kombination 2 - Plan de Dieu Les Grés Bleus Cote-du-Rhone & Toscano Black

Kvällens andra vin har en doft och smak som är kryddig med röda frukter och en viss mognadston. Smaken bär på inslag av örter och i vinet finner vi bra och balanserade tanniner. Denna Plan de Dieu är lagrad hela 6 månader på cementtankar. Producenten Cellier des Dauphins är ett av de största kooperativen i hela området Cote-du-Rhone.

Toscano Black 66% kommer från den italienska producenten Amedei. Doft och smak är harmonisk och fruktig med kryddiga toner. Mycket rik i smaken. Kakaobönerna kommer både från Venezuela och Karibien.

 

Västerås 2

 

Kombination 3 - Jacob’s Creek Reserve Cabernet Sauvignon & Cru Ecuador 70%

I södra Australien och dess mäktiga landskap finner vi kvällens tredje resestopp. Jacob's Creek Cabernet Sauvignon är ett nyanserat, fruktig rött vin med inslag av rostad fatkaraktär, svarta vinbär, mörk choklad och tobak. Smaken är varmt fruktig med svarta vinbär, cederträ, fat, mörk choklad och tobak. Det här vinets tanniner är betydligt mer påtagliga än de första två vi provade.

Cru Ecuador är en choklad med kraftig och intensiv smak. Här finner vi ett Eden av olika inslag som tillsammans höjer smakupplevelsen till nästa nivå; pistage nötter, skog och trä, frukter såsom jordgubbar och tropiska toner är endast några intryck bara för att nämna några få. Chokladen har en lång eftersmak. Denna Cru Ecuador kommer från Ecuador och kakaobönan är Forastero men benämns som Cacao Nacional.

 

Kombination 4 - Le Haut de Granget & Grand Noir 85%

Kvällens sista vin har sina rötter i Bordeaux Frankrike. Det görs mestadels på Merlot men även lite Cabernet Franc och Cabernet Sauvignon letar sig in i denna Le Haut de Granget. Vinet har en nyanserad doft och smak med rostade ekfat, cederträ, korinter, svarta vinbär, mörk choklad, tobak och kaffe. Det är ett fylligt vin med påtagliga tanniner.

Grand Noir 85% från Michel Cluizel har en tydlig och kraftig bitter karaktär. Lång eftersmak med viss syra och smak av kaffe och blåbär. Chokladen görs på en blandning av Forastero och Trinitario.

Som extra choklad provade vi även Amedei Cru Madagascar 70%. Det är en choklad gjord på Criollo- och Trinitariobönorna från Madagaskar. Doften utmärker sig själv genom friska inslag av citrus och syrliga bär. Smaken är mjuk trots sin höga kakaohalt då tropisk frukt och vanilj möter varandra på ett elegant sätt. Vi provade den här chokladen vid slutet av provningen och deltagarna valde själva vilket vin som de ville prova den mot. Favoritkombinationen blev för många parningen av chokladen med Le Haut de Granget eller Jacob's Creek Cabernet Sauvignon.

En annan mindre lyckad kombination som upptäcktes var mjölkchokladen tillsammans med Jacob’s Creek Reserve. Det blev bara sött och sliskigt. Trots besvikelsen med just denna kombination, så krävs det att man vågar prova olika kombinationer, hur opassande de än kan verka. Om inte, missar man kanske chansen att upptäcka en riktig smakbomb.

 

Västerås 1

 

Vi tackar alla i Västerås för en trevlig kväll!

Nyfiken på hur våra choklad och vinprovningar ser ut? Klicka vänligen här för mer information.

 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS